România a primit peste 11,6 milioane de doze de vaccin din decembrie 2020, când a început campania de vaccinare anti-COVID, iar peste 7 milioane sunt de la compania Pfizer/BioNtech. Toate dozele sunt plătite din bugetul de stat, însă autoritățile refuză să divulge prețul unei doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2.
Reporterii GÂNDUL au întrebat reprezentații CNCAV, ai Ministerului Sănătății și ai Reprezenței Comisiei Europene în România:
Potrivit Ministerului Sănătății, România a primit de la debutul campaniei de vaccinare până în prezent:
Reprezentații CNCAV au precizat că dozele de vaccin sunt recepționate de reprezentanți ai Ministerului Sănătății, iar centrele de vaccinare solicită doze suplimentare de la Direcțiile de Sănătate Publică județene.
Aceste doze se iau în primire de centrul național de depozitare, precum și de centrele regionale, iar la solicitarea Direcțiilor de Sănătate Publică județene, sunt distribuite în centrele de vaccinare. În situații justificate, centrele de vaccinare pot solicita doze suplimentare la Direcțiile de Sănătate Publică județene, care la rândul lor iau legătura cu centrele regionale de depozitare pentru distribuirea dozelor.
Răspuns CNCAV
În ceea ce privește prețul unei doze de vaccin anti-COVID, reprezentanții CNCAV susțin că nu au „atribuții în ceea ce privește achiziția dozelor, prin urmare nu vă putem sprijini cu furnizarea informației solicitate despre costul unei doze”.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că prețul unei doze nu poate fi divulgat și că,„pentru a evita eventualele competiţii în achiziţia acestora, a fost introdusă o clauză de confidenţialitate asupra preţurilor”.
„Administrarea vaccinurilor se realizează de către personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare, precum și de către medicii de familie. Fiecare centru de vaccinare solicită centrelor regionale cantitățile necesare în funcție de programările și de estimările făcute. De asemenea, organizarea şi coordonarea activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, inclusiv asigurarea procesului logistic necesar desfăşurării activităţilor aferente procesului de vaccinare, precum și Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 fac parte din activitățile Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.
Reprezentanții CNCAV au precizat că cea care realizează negocierile cu producătorii de vaccinuri este Comisia Europeană.
„Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare”, mai spun reprezentanții CNCAV în răspunsul trimis la solicitarea GÂNDUL.
Reprezentanții Comisiei Europene în România spun doar că prețurile vaccinurilor trebuie să fie rezonabile, fără a preciza care este prețul pentru dozele de vaccin anti-COVID achiziționate, cu mențiunea că acestea sunt confidențiale.
„Companiile solicită ca astfel de informații comerciale sensibile să rămână confidențiale, fiind cunoscute numai de părțile semnatare ale contractului”, spun aceștia în răspunsul pentru GÂNDUL.
Detaliile contractelor încheiate sunt cunoscute de Comisie și de toate cele 27 de state membre, care decid ce vaccin să cumpere și plătesc prețul de achiziție. Chiar și după încheierea unui contract cu UE, producătorii sunt în continuare interesați să își comercializeze vaccinurile pe piața mondială în modul cel mai avantajos.
Reprezentanța Comisiei Europene în România
Companiile, care au realizat investiții foarte mari în cercetare și în capacitatea de producție, au un interes legitim ca termenii contractului cu UE să nu fie făcuți publici în cursul acestei etape de intensă concurență la nivel mondial, mai spun oficialii Reprezentanței CE în România.
Din cauza unei obligații contractuale, Comisia nu poate indica, în acest stadiu, prețul specific pe doză.
Reprezentanța Comisiei Europene în România
Comisia Europeană a mobilizat fonduri pentru a spori capacitatea de producție a furnizorilor cu care a semnat acorduri preliminare de achiziție, alocând în acest scop peste 2 miliarde de euro din Instrumentul pentru sprijin de urgență. Statele membre au convenit să contribuie cu o sumă suplimentară de 750 milioane de euro, mai spun reprezentanții Comisiei Europene în România, în răspunsul pentru Gândul.
Prețul vaccinului este același pentru toate statele membre ale UE, potrivit Comisiei Europene, iar acestea pot dona din dozele recepționate țărilor cu venituri mici și medii.
Pe 20 mai, Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu BioNTech și Pfizer. Prin intermediul lui se rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2021 și 2023.
De îndată ce se încheie contractul, vaccinurile sunt alocate în conformitate cu o cheie de distribuire, în funcție de mărimea populației. Prin urmare, statele membre primesc vaccinuri în aceleași condiții – în mod proporțional și la același preț. Cantitățile de vaccinuri distribuite statelor membre pot fi ajustate în funcție de nevoile acestora. De exemplu, un stat membru poate decide să nu achiziționeze doze suplimentare de vaccin în cadrul opțiunilor negociate; în acest caz, alte state membre pot prelua opțiunile respective și pot cumpăra mai multe doze din vaccinul respectiv, potrivit Comisiei Europene.
În luna decembrie 2020, un oficial din Belgia a dezvăluit, din greșeală, cât dă Comisia Europeană pe o doză de vaccin anti-COVID. Eva de Bleeker, secretar de stat pentru buget, a postat pe contul ei de Twitter lista de prețuri. Conform acestei liste, cel mai ieftin vaccin era cel de la AstraZeneca, iar cel mai scump, cel produs de Moderna.
Serul Pfizer, cu care România a început campania de vaccinare pe 27 decembrie 2020, ar costa, potrivit aceleiași liste publicate din greșeală de oficialul belgan, un preț de 12 euro per doză. Eva de Bleeker a șters atunci imediat postarea și a dat vina pe echipa ei de comunicare pentru eroare.
La secrétaire d’État au Budget, Eva De Bleeker (Open VLD), un brin impulsive, a mis un temps en ligne sur Twitter les prix, couverts par des clauses de confidentialité, des différents #vaccins auxquels la Belgique a souscrit: le tweet s’est évaporé. #TransparenceInvolontaire pic.twitter.com/0XHyl5yRlm
— michel henrion (@michelhenrion) December 17, 2020