Ce legături există între șefa Direcției politica medicamentului din Ministerul Sănătății, protejată a lui Vlad Voiculescu, și firma care a distribuit către spitale un medicament expirat
Apropiată a echipei Vlad Voiculescu – Andreea Moldovan și susținută de fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă, Monica Negovan ocupă, din luna februarie, funcția de director al Direcției politica medicamentului din Ministerul Sănătăţii.
Înainte cu doar două luni ca Vlad Voiculescu să plece din Ministerul Sănătății, după demiterea lui de către premierul Florin Cîțu, Monica Negovan a fost preferată în dauna Lilianei Bunaciu, care lucra deja, din 2016, la acea direcţie.
La vremea respectivă, patru dintre cele opt dosare depuse pentru șefia Direcției au fost respinse, iar alți doi candidați nu s-au mai prezentat în ziua interviului. Astfel, Negovan a preluat șefia Direcției politica medicamentului prin ordinul ministrului Sănătății, fără concurs, în contextul stării de alertă din pandemie.
Potrivit surselor GÂNDUL, șefa Direcției politica medicamentului din Ministerul Sănătății n-ar fi străină de activitatea firmei Bio Eel SRL din Târgu Mureș (orașul de domiciliu al Monicăi Negovan), societate care a reușit ”performanța” de a introduce pe piață un medicament expirat. Este vorba despre Favipiravir Meditop, medicament importat din Ungaria.
Medicamentul avea o dată de expirare lipită pe cutie diferită de cea înscrisă pe blister și, în același timp, ultima dată era deja expirată (octombrie 2021).
Firma a susținut că a primit o alertă de la un spital din țară, apoi a făcut verificări și a cerut din Ungaria documente care să arate că valabilitatea produsului – au fost aduse în România 20000 UC (la un preț de 169,82 lei/cutie), fiind distribuite la spitalele 19435 UC – a fost prelungită până în luna iulie a anului 2022. În momentul de față, firma Bio Eel SRL așteaptă aprobarea de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
În contextul pandemiei de coronavirus, potrivit Autorizației privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale – conform art. 703 alin. (2) din Legea 95/2006 privind reforma din domeniul sănătății, firma Bio Eel SRL este autorizată să furnizeze medicamentul Favipiravir Meditop.
Bio Eel SRL a solicitat autorizație și pentru distribuirea unui alt medicament
Aceeași firmă din Mureș, ”concitadină” cu Monica Negovan, a solicitat autorizație și pentru distribuirea unui alt medicament, Hydrocortisone Roussel, propunând un preț de 25,89 lei/cutie. Medicamentul este indicat în terapia de înlocuire a glucocorticoizilor în timpul insuficienței suprarenale:
- insuficiență suprarenală primară: boala Addison, adrenalectomie;
- insuficiența suprarenală de origine hipofizară: sindromul Sheehan, insuficiența hipofizară a diferitelor cauze;
- hiperplazia suprarenală congenitală cu sau fără sindromul de pierdere a sării (sindromul Debré-Fibiger).
Monica Negovan a avut afaceri în domeniul farmaceutic
Monica Negovan – farmacist de profesie – locuieşte în Târgu Mureş şi a avut afaceri în domeniul farmaceutic, în asociere cu Pharma Farm, firmă deţinută de compania maghiară Richter, potrivit adevarul.ro.
Negovan este considerată a face parte din cercul de cunoscuţi ai Andreei Moldovan – originară tot din Târgu Mureş, primul secretar de stat numit de Vlad Voiculescu atunci când a ajuns la conducerea Ministerului Sănătăţii -, dar şi ai Ioanei Mihăilă, care a preluat funcția de ministru după demiterea lui Voiculescu și a plecat din instituție în septembrie, când au demisionat toți miniștrii USR din Guvernul Cîțu.
Pe 19 februarie 2021, Vlad Voiculescu a delegat Andreei Moldovan, prin ordin de ministru, mai multe atribuţii, aceasta urmând să fie responsabilă pentru coordonarea Direcţiei generale pentru asistenţă medicală, medicină de urgenţă şi programe de sănătate publică, a Direcţiei politica medicamentului, dispozitivelor şi tehnologiilor medicale, a DSP-urilor din ţară, precum şi a Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Potrivit acelorași surse, Monica Negovan s-a aflat printre farmaciştii care au încercat să folosească automatele pentru vânzare de parafarmaceutice, încă din luna aprilie a anului 2017. Pe data de 1 aprilie 2019, Colegiul Farmaciştilor preciza că este de părere că vânzarea produselor parafarmaceutice prin intermediul automatelor – sub numele şi sigla unei farmacii – poate fi considerată ”publicitate înşelătoare”.
”Putem considera o publicitate înşelătoare conf. Legii 150/2008, art 3 (b)şi (g) şi art.5 (c). În urma sesizării dumneavoastră, constatăm şi noi că în afară de denumirea automatului respectiv PHARMA… (chiar dacă este scris cu H) este un derivat de la FARMACIE, automatul respectiv mai are şi emblema – crucea verde pe fond alb, cu laturile egale în unghi drept – specific farmaciei”, răspundeau cei de la Colegiul Medicilor.
Firma Pharmashop24 SRL, deţinută în proporţie de 95% de Monica Negovan, este radiată în momentul de față.