Ce se întâmplă în culisele unei licitații de 157 milioane de lei?! Multimilionarii Radu Merlă și Dănuț Florescu vor să pună mâna pe ”moștenirea” celebrului Dan Besciu

Ce se întâmplă în culisele unei licitații de 157 milioane de lei?! Multimilionarii Radu Merlă și Dănuț Florescu vor să pună mâna pe ”moștenirea” celebrului Dan Besciu
Publicat: 14/09/2021, 20:59
Actualizat: 14/09/2021, 21:06

Deșeurile toxice din zona Turda au o istorie veche, contractul de decontaminare a terenului de pe amplasamentul autostrăzii fiind, inițial, încredințat – în 2009 – celebrului Dan Besciu (Euroconstruct Trading 98) pentru suma de 24 milioane euro. O sumă aferentă unei cantități de 75.000 tone sol contaminat. Ulterior, contractul a fost suplimentat cu încă 70.000 tone sol contaminat, pentru care au fost solicitate alte 35 milioane euro. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu a fost de acord cu această suplimentare, contractul devenind obiectul unei acțiuni în instanță. În consecință, solul contaminat a fost transportat în depozitul temporar de deșeuri, aflat la circa 6,5 km distanță. Acum însă, doi multimilionari, ”băieți deștepți”, vor să pună mâna pe întreaga afacere.

CNAIR publica – în luna ianuarie 2021 – procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului pentru ecologizarea depozitului de deșeuri prin care trece Autostrada A10 Sebeș-Turda. Contractul CNAIR cu o valoare maximă de 157.385.936 ron fără TVA are ca obiect ”Tratarea și eliminarea deșeurilor constituite din solul contaminat cu hexaclorciclohexan (HCH) și mercur (Hg) rezultat din eliberarea amplasamentului Autostrăzii Brașov – Cluj – Borș, secțiunea 2B, km 10+500 și depozitat în depozitul temporar de deșeuri periculoase de la Fața Dealului, comuna Moldovenești, județul Cluj”.

Intră în acțiune apropiații lui Radu Mazăre: Radu Merlă şi Dănuţ Florescu

În acest moment intră în acțiune ECOMASTER, companie care a aparținut grupului Rompetrol, și care – drept urmare a faptului că Guvernul Ponta a iertat-o, în ianuarie 2014, de plata unei datorii de peste 600 de milioane $ către stat – a fost vândută către OIL DEPOL, firmă deţinută de oamenii de afaceri Radu Merlă şi Dănuţ Florescu, apropiaţi ai primarului de Constanţa, Radu Mazăre.

De-a lungul vremii, presa a scris pe larg despre afacerile lui Merlă şi Florescu, cei care se recomandă drept specialiști în domeniul tratării și eliminării deșeurilor. Printre contractele derulate de cei doi și care au făcut obiectul unor dezvăluiri jurnalistice s-au aflat și cele semnate cu Rompetrol, OMV Petrom sau EXXON.

Dar acestea fac parte din trecut. Prezentul este însă la fel de interesant. Fiindcă activitatea ECOMASTER și OIL DEPOL, ”perturbată” în timp de accidente și poluări, catastrofe ecologice, se dorește acum a fi îmbogățită cu un nou ”trofeu” din bani publici. Unul rezultat din participarea la procedura de ecologizare a solului contaminat cu substanțe extrem de nocive: hexaclorohexan (HCH) și mercur (Hg), o procedură organizată de CNAIR.

Așadar, tandemul Merlă-Florescu pregătește o mega-lovitură, iar pentru aceasta ei au notificat autoritatea contractantă că vor transporta deșeurile peste 400 km, de la Cluj la Prahova, urmând să le trateze în depozitul deținut de ei în satul Târgșoru Nou, comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova. Potrivit surselor noastre, notificarea trimisă de ei nu se referă însă la modalitatea specifică de tratare a solurilor contaminate cu HCH și mercur.

Depozit de deșeuri periculoase fără autorizație de mediu valabilă?!

Dar acest fapt nu pare să conteze. Aceleași surse GÂNDUL arată că, în Prahova, ECOMASTER și OIL DEPOL ar beneficia, de o bună perioadă de timp, de susținerea lui Florin Diaconu, șeful APM Prahova. Acest sprijin ar fi făcut posibilă funcționarea depozitului de deșeuri periculoase fără o autorizație de mediu valabilă și, implicit, a făcut posibilă participarea la licitația organizată de CNAIR fără a deține o Autorizație Integrată de Mediu. Autorizație care să permită prestarea unor activități de desorbție termică în locația respectivă. GÂNDUL cere, pe această cale, șefului APM Prahova să răspundă dacă depozitul de deșeuri periculoase este, într-adevăr, unul neautorizat.

Pe de altă parte, deși în Acordul de Mediu nr. 10 din 2010, emis de APM Cluj, respectiv Regulamentul european nr. 1021/2019 POP, se stabilesc modalități clare de eliminare a deșeurilor periculoase în care se identifică mercur, ECOMASTER propune o metodă de eliminare ”toxică”, una care nu respectă obligațiile de mediu asumate european. Și nici nu face nicio precizare legată de modalitatea prin care mercurul toxic va fi recuperat și îndepărtat, specificând că solul contaminat poate fi incinerat. În ciuda Regulamentului UE 852/2017, care interzice negru pe alb acest aspect fără luarea unor măsuri specifice de neutralizare.

Solurile contaminate cu mercur nu se pot incinera direct, aceasta fiind o încălcare gravă a legii, cu consecințe dezastruoase asupra mediului. Mercurul trebuie recuperat într-o instalație specifică aferentă instalației de desorbție termică.

Sursele GÂNDUL susțin că, pentru a masca această situație, cei de la ECOMASTER au interpus o altă companie din grup, respectiv OIL DEPOL. Scopul a fost de a redacta un antecontract cu compania TARR MV din Iași, în ideea convertirii unui echipament care este destinat procesării de slamuri petroliere într-un echipament care procesează conținut de mercur. Dar, atenție!, fără ca respectiva companie producătoare să dețină autorizațiile necesare sau competența pentru a efectua o astfel de conversie. În aceste condiții, ar putea avea loc o adevărată catastrofă ecologică.

Grupul de interese ”ECOMASTER & OIL DEPOL” a eliminat concurența

Numele ECOMASTER nu apare însă acum, pentru prima dată, într-o conjunctură nefavorabilă. Presa a relatat și în trecut că societatea ar fi ”jucat” necurat inclusiv în raporturile comerciale cu compania OMV Petrom, respectiv rafinăria Petrobrazi și Arpechim. Unde – cu conivența unor angajați din interior – compania ar fi încheiat două contracte cadru pentru activități de mediu, decontaminare, ecologizare și prelucrare slamuri petroliere.

Practic, pentru același tip de deșeu periculos, aceștia aveau în cele două contracte cadru prețuri diferite (unul mai mare și unul diminuat), urmând ca, în funcție de potențiali competitori apăruți, să folosească pentru activitățile de preluare, tratare, eliminare și valorificare tariful mai avantajos.

Printr-o asemenea schemă, sursele noastre arată că același grup de companii, relaționat cu reprezentanți ai Ministerului Mediului, a impus, aproape 10 ani, un ”monopol” asupra prestării de servicii de decontaminare și ecologizare pentru CONPET. În acest fel, toți cei care se prezentau la licitațiile organizate erau eliminați de ofertele cu prețuri foarte mici înaintate de Radu Merlă și Dănuț Florescu. Ulterior, după semnarea contractelor, aceste prețuri unitare foarte mici erau însă modificate prin acte adiționale. Dar aceasta este altă poveste, alt subiect!

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Nativii care vor trăi șocul amoros al vieții. Vor fi înșelați în noiembrie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică