După ce autoritățile locale au decis să permită amplasarea unui supermarket Lidl în plin centrul stațiunii Bran, locuitorii comunei, dar și micii producători sau reprezentanți ai unor asociații, acuză ”interese ascunse” și spun că o astfel de decizie nu ar face altceva decât să distrugă producătorii locali, să desființeze, practic, tradițiile românești din zonă, să îngreuneze suplimentar circulația și ar duce, în final, la desființarea multor locuri de muncă.
GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, declarații ale unor oameni care trăiesc în Bran sau au legături familiale în comună și doresc să se stabilească acolo, oameni legați sufletește de această localitate care, înainte de pandemie, atrăgea turiștii ca un magnet (toate detaliile AICI), dar și decizia Primăriei Bran prin care s-a anunțat că dezbaterea publică va fi amânată până când situația epidemiologică va permite o astfel de întâlnire (mai multe detalii AICI).
Această adevărată ”saga” modernă cu implicații majore în viața comunității locale continuă pe aceleași coordonate.
Consiliul Local al Comunei Bran a emis Proiectul de Hotărâre nr. 123CL/16.08.2021, privind emiterea avizului de oportunitate pentru documentația urbanistică – Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ”Construire centru comercial, gospodărire apă și împrejmuire, amenajare parcare, amenajare acces și amplasare mijloace publicitare”, precum și Proiectul de Hotărâre nr. 123CL/16.08.2021, privind emiterea avizului de oportunitate pentru documentația urbanistică – Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ”Schimbare destinație teren din zona de locuințe și funcțiuni complementare în zonă de instituții și servicii pentru amplasare spații comerciale”.
Termenul legal expira la data de 22 septembrie 2021, dar – potrivit surselor Gândul – avizele comisiilor au fost discutate și date înainte de acest termen, pe 19 septembrie 2021, “noaptea, ca hoții”.
La sfârșitul anului 2019, Consiliul Local Bran a avizat negativ, în unanimitate, același proiect promovat acum de Penny – de această dată ”camuflat” sub numele proprietarilor terenului, acuză locuitorii.
În martie 2020, Lidl a demarat procedura de construire a unui magazin în comuna Bran, la câteva sute de metri de centrul comunei și de Castelul Bran.
În septembrie 2020, Penny a demarat aceeași procedură pentru construirea unui magazin în comuna Bran, strada Ioan de Pușcariu nr. 18, la câțiva metri de locația Lidl, surse Gândul declarând că Penny a decis să camufleze demersul său, solicitând ca toată procedura să se efectueze pe numele proprietarilor terenului. Motivul acestei disimulări ar fi refuzul absolut pe care Penny l-a primit din partea autorităților locale și comunității locale în 2019 când a solicitat același lucru, pentru același lot de teren. La acel moment, autoritățile locale au avizat negativ proiectul respectiv care a fost astfel abandonat, dar reînviat în 2020.
La acest moment, procedura se află în prima fază descrisă, respectiv elaborarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal. Primăria Bran a dorit ca, la începutul lunii februarie 2021, în plină pandemie și restricții cauzate de aceasta, să țină consultarea publică cu privire la oportunitatea avizării Planurilor Urbanistice Zonale pentru Lidl și Penny.
Dar, ca urmare a solicitărilor repetate ale reprezentanților comunității locale, a asociațiilor din zonă, a Castelului Bran și a comunității oamenilor de afaceri, precum și a ilustrării în presă a intențiilor Primăriei Bran, consultarea publică a fost amânată pentru o dată nedefinită.
La acest moment, în data de 30 septembrie 2021, în ședința ordinară, Consiliul Local Bran urmează să voteze și să adopte hotărârea prin care se avizează sau nu elaborarea celor două Planuri Urbanistice ale Lidl și Penny. Un vot negativ la acest moment ar stopa procedura de construire a unor astfel de magazine în centrul Branului.
Pe data de 22 septembrie 2021 urma să aibă loc o consultare publică cu privire la proiectul de Hotărâre a Consiliului Local Bran de acordare a avizului de oportunitate pentru cele două proiecte de magazine, dezbatere anunțată către public de Primăria Bran.
Dar, ”în mod neobișnuit”, dezbaterea nu a mai avut loc, iar comisiile de specialitate ale Consiliului Local s-au reunit și au avizat favorabil proiectele de hotărâre de Consiliu Local, fără a mai ține dezbaterea publică, spun sursele Gândul.
Pe data de 30 septembrie 2021, în ședință ordinară, Consiliul Local Bran urmează să voteze și să adopte hotărârea prin care se avizează sau nu elaborarea celor două Planuri Urbanistice ale Lidl și Penny, iar un vot negativ la acest moment ar stopa procedura de construire a unor astfel de magazine în centrul Branului.
Oamenii din Bran sunt de părere că o astfel de construcție a unui supermarket va reprezenta începutul dispariției unei piețe în plină consolidare a producătorilor locali, și anume restaurantele și pensiunile locale care achiziționează materia primă, produsele lactate și din carne de la aceștia.
Aceștia susțin că apariția unui magazin care va oferi materie primă ieftină, ”de o calitate îndoielnică”, va afecta iremediabil vânzările producătorilor locali, prestatorii din turism, dorind să își maximizeze profiturile, vor renunța la furnizorii locali tradiționali, ”în favoarea unei/unor multinaționale”.
Sunt cel puțin șase efecte adverse pe care comunitatea locală le amintește permanent:
Pe de altă parte, nu pot fi trecute cu vedere și alte probleme cu care Branul se confruntă, în momentul de față.
În stațiune există deja o problemă de trafic, iar turiștii sunt primii care ”suferă” din această cauză. Existența unor astfel de supermarketuri, pe locațiile propuse, înseamnă, spun locuitorii din Bran, ”o sufocare definitivă a traficului și a fluxului de turiști. Astfel, autocarele care asigură fluxul principal de turiști nu vor mai putea ajunge la fel de ușor la Castelul Bran, generând frustrare și conducând în final la renunțarea completă a vizitării acestui punct esențial al Branului, lucru de natură a afecta întreaga comunitate”
Există, de altfel, pericolul ca întreaga industrie a ospitalității – care este, potrivit statisticilor, sursa principală de venit a zonei – să scadă dramatic în momentul în care traficul va deveni insuportabil.
”Experiența acelor turiști care își vor asuma orele pierdute în trafic pentru a ajunge în Bran, fie pentru a vizita, fie pentru a se caza pentru câteva zile, va fi profund neplăcută. Turiștii nu vor reveni și vor povesti pe toate canalele social media disconfortul profund generând o reacție în lanț care se va răsfrânge asupra proprietarilor de pensiuni, proprietarilor de restaurante, micilor afaceri din zonă, iar în final asupra întregii comunități locale”, spune un localnic din Bran.