EXCLUSIV | Konstantinos Passaris, cel mai periculos criminal în serie, vrea să fie eliberat condiționat. ”Fiara din Balcani” nu a dat dovezi de îndreptare și ”a avut un comportament oscilant”

EXCLUSIV | Konstantinos Passaris, cel mai periculos criminal în serie, vrea să fie eliberat condiționat. ”Fiara din Balcani” nu a dat dovezi de îndreptare și ”a avut un comportament oscilant”

Unul dintre cei mai cunoscuți asasini din Europa, grecul Konstantinos Passaris, se află încarcerat în Penitenciarul din Arad, unde ispășește o pedeapsă cu închisoarea pe viață după condamnarea primită în 2003. Condamnații pe viață pot ieși însă din penitenciar dacă au executat 20 de ani de pedeapsă, dar și dacă au fost disciplinați, au muncit și au dat ”dovezi de îndreptare”. 

  • După ce a executat 20 de ani din pedeapsă, Passaris vrea să fie eliberat condiționat.
  • Comisia de liberare condiționată a Penitenciarului Arad i-a respins cererea.
  • Judecătoria Arad a stabilit recent că cererea lui Passaris este neîntemeiată.
  • Nemulțumit că nu poate pleca acum din penitenciar și trebuie să mai aștepte cel puțin un an, Passaris a contestat decizia la Tribunalul Arad, care va decide definitiv ce se va întâmpla cu ”Fiara din Balcani”.

În noiembrie 2001, ”Fiara din Balcani” a comis la București un dublu asasinat într-o casă de schimb valutar.

Anterior, Passaris fusese condamnat şi în Grecia pentru 18 fapte penale – fiind căutat de Interpol -, dintre care cinci omoruri. Etichetat drept ”ucigaș de polițiști”, dar fiind și un specialist al evadărilor (mai multe detalii AICI), Konstantinos Passaris a dat statul român în judecată, atunci când se afla în Penitenciarul Gherla, însă a refuzat despăgubirile acordate – 14.000 de euro -, susținând că suma este prea mică.

Grecul acuzase, la vremea respectivă, ”condiții inumane” în penitenciar, respectiv faptul că ar fi fost legat de pat timp de doi ani, ar fi avut lumină, zi şi noapte, în celulă, dar și că nu a avut parte de intimitate.

Passaris ”a fost disciplinat” și a avut o atitudine ”pozitivă”

GÂNDUL prezintă informații, ÎN EXCLUSIVITATE, din cererea de liberare condiționată formulată de ”Fiara din Balcani”, dar și din decizia pe care magistrații de la Judecătoria Arad au luat-o în 7 septembrie.

”Epopeea infracțională” a lui Passaris este departe de a fi încheiată, întrucât, după ispășirea pedepsei în România, el va fi extrădat în Grecia, acolo unde este așteptat pentru a executa o pedeapsă de cel puțin 70 de ani.

Asasinul grec a mai solicitat liberarea condiționată și în 27 august 2020, însă cererea i-a fost atunci respinsă, instanța stabilind ca Passaris să poată formula o nouă solicitare în august 2022.

Konstantinos Passaris s-a prezentat în fața magistratului de la Judecătoria Arad prin videoconferință, fiind asistat de apărătorul său. Avocatul a susținut, de la bun început, că Passaris se află la a doua analiză a Comisiei de liberare. ”Fiara din Balcani” a executat 20 de ani din pedeapsă, a insistat apărătorul acestuia, iar pe perioada detenției ”a fost disciplinat”, având ”o atitudine preponderent pozitivă”.

Au existat, însă și nouă sancțiuni pe care le-a primit Passaris, iar la capitolul ”recompense” au fost bifate nu mai puțin de 41.

”Poate funcționa independent, are un nivel adecvat de înțelegere a realității”

Konstantinos Passaris nu este un infractor mărunt, ci un adevărat pericol, un personaj lipsit de scrupule care nu s-a dat înapoi de la nimic, inclusiv crimă. Acum, însă, apelează la clemența judecătorilor, motivându-și cererea de punere în libertate prin aceea că ar fi reușit să redescopere calea cea dreaptă a propriei vieți turbulente.

Apărătorul lui Konstantinos Passaris le-a transmis judecătorilor că grecul s-a integrat într-un program de reabilitare și, mai mult, demonstrează, odată cu trecerea timpului, că ”poate funcționa independent” și abordează ”realist” viitorul.

”… a participat la mai multe activități social-educative, sportive și religioase și urmează să fie extrădat în Grecia, unde i se va pune în aplicare vechiul mandat. (…) poate funcționa independent, are un nivel adecvat de înțelegere a realității, dar și o evaluare psihică și realistă a perspectivelor sale de viitor”, a susținut avocatul lui Konstantinos Passaris.

Criminalul a solicitat liberarea condiționantă considerând că a reușit nu numai să aibă un comportament corespunzător, dar a făcut eforturi susținute pentru a se reintegra social și nu a lipsit de la ”programele recomandate”.

”… a adoptat un comportament corespunzător, de conformare la normele instituționale și o relaționare interpersonală adecvată; a manifestat interes crescut față de demersurile de reintegrare sociale și a parcurs activități și programe recomandate în planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică. De asemenea, există elemente de suport social necesare reinserției”, a mai spus apărătorul lui Passaris.

Procuror: ”Nu a dat dovezi de îndreptare, a avut un caracter oscilant”

O cerere de liberare condiționată poate fi aprobată dacă instanța constată că deținutul a dat dovadă de disciplină, de îndreptare și de stăruință în muncă.

Konstantinos Passaris a executat anii de pedeapsă ”în regim de maximă siguranță și închis”, a precizat procurorul, în timpul ședinței de judecată.

În pofida celor argumentate de apărătorului criminalului, procurorul a spus că Passaris nu a demonstrat prin nimic că s-ar fi îndreptat, iar comportamentul pe care l-a avut, de-a lungul timpului, a fost unul ”oscilant”. A fost recompensat, într-adevăr, de 41 de uri, doar că ultima recompensă a fost acordată în 2019. În ceea ce privește sancțiunile, două dintre ele – ”deținere de bunuri interzise” – sunt de dată recentă, respectiv anul 2020, an în care nu a primit nicio recompensă.

”… nu a dat dovezi de îndreptare, din caracterizarea acestuia rezultând că a adoptat un comportament oscilant, într-adevăr fiind recompensat de 41 de ori, însă ultimele două recompense i-au fost acordate în anul 2019, iar ultimele două sancțiuni i-au fost aplicate în anul 2020”, a arătat procurorul, solicitând repingerea cererii de liberare condiționată formulate de ”Fiara din Balcani” având în vedere antecedentele penale ale temutului asasin.

Konstantinos Passaris a executat 7.740 zile de închisoare 

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a transmis Judecătoriei Arad dosarul lui Passaris și cererea de liberare condiționată pe data de 30 august 2021, după ce acesta a contestat decizia Comisiei de liberare condiționată a penitenciarului.

Membrii comisiei au ajuns la concluzia că ”Fiara din Balcani” nu s-a îndreptat, așa cum susține, și au decis ca o altă cerere de liberare condiționată să fie analizată peste 12 luni.

”… a analizat situația petentului Konstantinos Passaris la data de 26.08.2021, concluzionând că nu îndeplinește condițiile legale – existența antecedentelor penale, conduita oscilantă adoptată pe durata detenției, regim de executare închis -, propunând rediscutarea situației petentului după 12 luni, respectiv la data de  25.08.2022”.

Aceeași Comisie de liberare condiționată a adus și precizări legate de anii de detenție efectuați de Passaris – ”cunoscut cu antecedente penale și (care) execută pedeapsa în regim închis” -, având în vedere că o cerere de liberare condiționată poate fi analizată și, eventual, aprobată numai dacă o anumită fracție din pedeapsă este îndeplinită.

”Cu privire la fracția de pedeapsă necesar a fi executată în vederea liberării condiționate, Comisia a stabilit că petentul trebuie să execute 20 de ani din pedeapsă, respectiv, 7.305 zile efectiv executate. S-a menționat că deținutul în discuție a executat de la data de 28.11.2001 până la data de 26.08.2021 un număr de 7.212 zile, i se recunosc un număr de 462 de zile executate suplimentar ca măsură compensatorie pentru executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare și are un număr de 66 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate, deci totalul zilelor câștigate și executate fiind de 7.740 zile, la data analizei”, s-a arătat în decizia Comisiei.

”Instanța nu are convingerea că persoana în discuție s-a îndreptat”

Judecătoria Arad i-a respins lui Passaris cererea de liberare condiționată, considerând că, la acest moment, este ”neîntemeiată”.

În conformitate cu dispozițiile art. 99 alin. 1 Cod penal, liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă dacă deținutul:

  • a executat efectiv 20 de ani de detențiune;
  • a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei;
  • a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
  • instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

Analizând cererea lui Passaris, magistratul de la Judecătoria Arad a considerat că acesta ”nu a adoptat o conduită pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei, nu s-a îndreptat și nu se poate reintegra cu succes în societate”.

”Petentul (n.red. – Passaris) se află la a doua analiză în cadrul Comisiei de liberare condiționată, fiind anterior discutat la data de 27.08.2020, când a fost stabilit termen de reanaliză pentru 26.08.2021. Perioada de amânare nu și-a atins scopul în condițiile în care petentul nu a obținut nicio nouă recompensă în interiorul termenului, amânarea discutării fiind dispusă în vederea unor dovezi suplimentare de îndreptare a comportamentului, iar nu doar pentru a trece un interval de timp”, a menționat instanța.

”… pentru a putea beneficia de liberare condiționată, persoana în cauză trebuie să dea dovadă de o bună comportare în orice împrejurare, să-și îndeplinească conștiincios îndatoririle ce-i revin în mediul carceral, inclusiv prin participarea activă la programe de reeducare desfășurate de specialiști, să obțină suficiente recompense pe toată perioada executării pedepsei, pentru a se putea concluziona că partea din pedeapsă executată a avut efecte pozitive sub aspect moral asupra sa. În cazul de față, astfel cum rezultă din paragraful anterior, aceste efecte nu se realizează, la acest moment.”

Extras din motivarea instanței de judecată

”Respinge, ca neîntemeiată, cererea de liberare condiționată formulată de persoana condamnată”

În consecință, analizând toate aceste aspecte, magistratul de la Judecătoria Arad a stabilit că nu sunt îndeplinite cumulativ condițiile legale pentru liberarea condiționată, cererea lui Konstantinos Passaris fiind respinsă pentru că:

  • nu a adoptat o conduită constant pozitivă;
  • are încă măsuri disciplinare neridicate prin recompensare;
  • este nevoie de un interval de timp suficient pentru ca acesta să depună eforturi suplimentare de reintegrare socială, în vederea atingerii scopului pedepsei;
  • dovezile de îndreptare a comportamentului ilicit trebuie să fie consistente.

”În baza dispozițiilor art. 587 Cod procedură penală rap. la art. 99 Cod penal, respinge, ca neîntemeiată, cererea de liberare condiționată formulată de persoana condamnată Konstantinos Passaris. În baza art. 587 alin. 2 Cod procedură penală, fixează termen pentru reînnoirea cererii imediat după data de 25.08.2022. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă petentul la plata către stat a sumei de 350 lei, reprezentând cheltuieli judiciare. În baza art. 272 alin. 1 Cod procedură penală, dispune virarea din fondurile Ministerului Justiției, în contul Baroului a sumei de 313 lei, reprezentând onorariu avocat din oficiu”, a decis magistratul Judecătoriei Arad.

Temutul criminal mai are o șansă la Tribunalul Arad, care va judeca pe 14 octombrie cererea lui Passaris și va decide definitiv dacă va fi eliberat condiționat sau mai stă, cel puțin un an, în penitenciar.

Mandatele de arestare emise pe numele lui Konstantinos Passaris

Criminalul Konstantinos Passaris are un cazier nu numai stufos, ci și de-a dreptul înfricoșător, iar procurorii din Atena au solicitat părții române să aprobe opt mandate de arestare emise pe numele grecului.

Este vorba despre infracțiuni săvârșite de Passaris și de complicii săi, fiecare dintre ele fiind de o gravitate maximă.

  1. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7451/26.11.2019, emis în dosarul nr. E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fată de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  2. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7452/26.11.2019, emis în dosarul nr. cb E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fată de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  3. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7453/26.11.2019, emis în dosarul nr. E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  4. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7455/26.11.2019, emis în dosarul nr. O E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, față de persoana solicitata Passaris Konstantinos;
  5. Mandatul european de arestare nr. 092.22-502/11.12.2019, emis în dosarul nr. E 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fata de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  6. Mandatul european de arestare nr. 092.22-503/20.01.2020, emis în dosarul nr. cpE 5379 de către Procurorul General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena -Grecia, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  7. Mandatul european de arestare emis în dosarul nr. 0 E 5379 la data de 28.05.2020 de către autoritățile judiciare din Grecia, raportat la o hotărâre judecătorească din 11.12.2019, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos;
  8. Mandatul european de arestare, emis în dosarul nr. 0 E 5379 la data de 28.05.2020 de către autoritățile judiciare din Grecia, raportat la o hotărâre judecătorească din 22 01 2020, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos, și dispune predarea acesteia către autoritățile judiciare din Grecia, sub condițiile prev. de art.117 din Legea nr. 302/2004 rep. (regula specialității)

Citește și: 

Câte ”linii roșii” va mai trasa Vladimir Putin?

EXCLUSIV | Prințul fugar Paul Al României, căutat de creditorii britanici pentru o datorie de 4,7 milioane de lire sterline

Ultimele cuvinte ale miliardarului Dan Petrescu înainte să se prăbușească cu avionul în Milano

Avionul pilotat de miliardarul Dan Petrescu a încercat să revină pe aeroportul de unde decolase în urmă cu doar trei minute

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri