CULISE. Cine sunt și cum acționează ”pionii” de la ASF în slujba intereselor vicepreședintelui COTAR, milionarul Florin Pandele?!
GÂNDUL.RO a dezvăluit, de curând, legăturile dintre milionarul Florin Pandele, ”regele” așa-ziselor service-uri indepedente, și ”greii” din ASF, Cristian Muntean și Călin Rangu (DETALII AICI). Reporterii noștri au devoalat, astfel, jocurile de culise din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.
Azi, revenim cu noi amănunte despre această filieră și prezentăm metoda prin care ”gruparea” în umbra căreia se află Pandele pune presiune asupra companiilor de asigurări. Conform Regulamentului de organizare al ASF nr. 10/2016 existau două direcții distincte cu atribuții de supraveghere și control al pieței de asigurări. Prima dintre acestea privește companiile de asigurare, iar a doua companiile de intermediere (brokeri și agenți de asigurare). Cele două direcții erau conduse de Florin Golovatic și Călin Rangu, care împreună cu Florin Pandele (în calitate de reprezentat al service-urilor considerate CLIENȚI – CONSUMATORI), au reușit – prin influența anumitor membri ai consiliului ASF – să modifice Regulamentul de funcționare, redenumind astfel Direcția de Supraveghere Control Intermediari Conduită și Scheme de Garantare. Totodată, aceasta a dobândit și prerogative suplimentare de control pe zona Relații cu publicul, petiții și educație financiară pentru a putea efectua verificări/constatări și asupra companiilor de asigurări.
Astfel, ”gruparea” a reușit într-un mod abil să obțină două instrumente de control asupra companiilor de asigurare. Rețeta era simplă: Pandele – prin rețeaua lui de service-uri – trimitea o avalanșă de reclamații, iar direcțiile de control le ”prelucrau” cu celeritate.
Astfel, Florin Golovatic și Călin Rangu aveau acoperirea legală pentru a pune presiune sistematic pe companiile de asigurări prin metoda controlului încrucișat.
Metoda brevetată are și o primă victimă: Compania de Asigurări EUROINS, care reușește ”recordul” de a primi consecutiv, în trei sedințe de consiliu, ținute in aceeași lună, amenzi gigantice urmate apoi de demiterea conducerii societății prin numirea ca administrator temporar a Fondului de Garantare a Asigurărilor. În fapt, administrarea „specială” exercitată de FGA a durat numai o lună, timp în care a ordonat plata a peste 10 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro) către service-urile lui Pandele.
Să nu omitem nici faptul că salariile celor doi directori ai direcțiilor de control nu sunt deloc de neglijat. România Liberă preciza într-un articol despre lumea întunecată din asigurări: „Câteva exemple sunt grăitoare: Cătălin Rangu, director Supraveghere Conduită Intermediari în Asigurări a câștigat, în 2017, frumoasa sumă de 371.906 lei din salarii și 38.903 lei de la ISF. Totodată, directorul juridic al ASF, Marian Răducu Petrescu a beneficiat de un salariu de 389.775 lei, iar Florin Golovatic, director Supraveghere și Control Asigurări, a primit 377.489 lei din salarii. Până și șefii de serviciu câștigă sume amețitoare. De pildă, Lidia Iliescu, șef serviciu Petiții a avut un salariu de 211.913 lei, anul trecut”.
Rezultatele nu întârzie să apară, așadar, și service-urile lui Pandele înregistrează profituri record, practicând tarife triple față de service-urile de reprezentanță. În plus, surse din piață au dezvăluit, în numeroase ocazii, că mai mulți angajați ai ASF și-au deschis pe numele unor apropiați afaceri conexe cu piese sau servicii. Dar asupra acestora vom reveni cu detalii.