Cum au acționat ”cârtițele” din sistem în mega-dosarul de corupție din spitalele COVID?! Informații secrete divulgate membrilor rețelei (EXCLUSIV)

Publicat: 09 12. 2020, 21:30
Actualizat: 10 12. 2020, 09:45
Cum au acționat ”cârtițele” din sistem în mega-dosarul de corupție din spitalele COVID?! Informații secrete divulgate membrilor rețelei (EXCLUSIV)

GÂNDUL.RO prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE națională, culisele unui uriaș dosar de corupție, instrumentat de DNA. Ancheta vizează achizițiile medicale realizate în spitalele COVID din Odorheiul Secuiesc și Brașov. Procurorii au descoperit că însuși șeful Biroului de Operațiuni Speciale din Brașov – o structură care se ocupă cu interceptarea, filajul, plantarea de microfoane ambientale și alte asemenea tehnici de spionaj – era corupt și, mai mult, vindea celor vizați informații extrase chiar din dosarele anchetatorilor.

Potrivit procurorilor DNA, prin natura funcției, ofițerul Emanoil Mirică ar fi primit documente referitoare la persoane vizate în anchetă, iar apoi a… alertat persoanele respective.

12 persoane, reținute de DNA: ”Trafic de influență, abuz în serviciu, luare de mită”

Recent, Direcția Națională Anticorupție a reținut 12 persoane acuzate de corupție și a propus arestarea a doar șapte dintre acestea. Surse din mediul anchetei susțin, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că persoanele pentru care nu s-a cerut mandat de arestare ”au recunoscut faptele de care sunt acuzate și au colaborat cu anchetatorii”.

Este vorba, în primul rând, despre Ramona Delia Ionescu , fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, și Oana Gabriela Olaru, director financiar în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

LISTA CELOR REȚINUȚI

  • Gheorghe Nedelea, referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov
  • Marius Andrei Iluna Kadas, consilier județean și  președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov
  • Marius Cristian Popa, consilier local în municipiul Săcele
  • Emanoil Mirică, ofițer de poliție în cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din cadrul IGPR – Direcția Operațiuni Speciale
  • Antal Lukacs, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc
  • Eniko Balint, referent la Serviciul Achiziții Publice în cadrul spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc
  • Laszlo Barczan, magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, dar și alte trei persoane fizice, angajate în societăți private.

La ”butoane” au fost plasate persoane de încredere care au făcut ”jocurile” celor interesați

Anchetatorii arată că întregul sistem a fost atent structurat de ”capii rețelei”. De pildă, Marius Andrei Kadas – cel care a deținut funcția de președinte al consiliului de administrație al celor două spitale menționate – a impus anterior în funcții-cheie persoane apropiate și ”devotate”. Totul pentru a avea lucrurile sub control.

Astfel, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov a fost impusă Ramona Delia Ioana, în funcția de manager, iar Oana Olaru a primit funcția de director financiar. De asemenea, Gheorghe Nedelea a devenit referent de specialitate, ultimul îndeplinind – spun sursele noastre – funcția de administrator al unității sanitare.

În ce privește Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie, acolo ar fi fost impuși managerul spitalului – Nicușor Bîgiu – și Diana Croitoru, director financiar-contabil, mai informează sursele GÂNDUL.RO.

Potrivit acelorași surse, ”în cauză se efectuează cercetări cu privire la faptul că inculpatul Kadas, fost consilier județean PNL, președintele comisiei nr. 7 din cadrul CJ Brașov – pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte, care și-ar fi traficat influența dată de funcția publică deținută, pentru a obține foloase necuvenite din fondurile publice alocate unităților spitalicești din județul Brașov, printre care Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie, sens în care ar fi acționat pentru numirea sau delegarea în funcții de conducere în unitățile sanitare/ DSP a unor persoane apropiate care au acționat potrivit intereselor sale”.

Tot Kadas ar fi facilitat și numirea lui Ancăi Dora Bertea în funcția de director DSP Brașov, anterior aceasta deținând calitatea de director în cadrul SC Chantel Sante SRL, societate avându-i ca asociați pe părinții acesteia.

”Organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la atribuirea frauduloasă a unor contracte de achiziții publice privind aparatură medicală la prețuri supraevaluate către SC Chantel Sante SRL, administrată în fapt de Bertea Doru Dumitru, în cazul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și către SC Liamed SRL, reprezentată de (…), în cazul Spitalului Clinic de Neurologie și Psihiatrie Brașov”, mai transmit sursele noastre.

Toate măsurile de supraveghere tehnică, pe biroul… „cârtiței”

Pentru documentarea acestui caz, anchetatorii au cerut judecătorului de drepturi și libertăți luarea mai multor măsuri de supraveghere tehnică, respectiv interceptarea comunicațiilor și a oricărui tip de comunicare la distanță. Dar nu numai atât! Ci și supravegherea video, audio în mediu ambiental și localizarea, supravegherea audio/video în spații private.

Totodată, a fost solicitată și încuviințarea ca organele de urmărire penală să pătrundă în aceste spații pentru a activa sau dezactiva mijloace tehnice care urmau a fi folosite pentru executarea măsurii de supraveghere tehnică.

Pe data de 10 aprilie, având mandatele în buzunare, procurorii DNA s-au adresat Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, pentru ”executarea tacticilor informativ operative în teren”, fără a bănui că puneau chiar ”cârtiței” la dispoziție informații senzaționale.

”Ordonanța de delegare, încheierea judecătorului de drepturi și libertăți și mandatele de supraveghere tehnică au fost predate în data de 10 aprilie 2020 lui Emanoil Mirică, comisar șef ce îndeplinește funcția de șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Operațiuni Speciale, după ce anterior – în cursul zilei de 09.04.2020 – a fost informat verbal cu privire la solicitarea ce urma a fi adresată în dosarul cu numărul (…) către structura pe care o conduce”, dezvăluie sursele GÂNDUL.RO, precizând și că ”(Mirică), după ce a aflat cu exactitate aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, a comunicat la data de 10.04.2020 aceste informații lui Doru Dumitru Bertea, administrator al firmei Chantel Sante, îngreunând urmărirea penală care se desfășoară în cauză”.

Contact cu „clientul” chiar în ziua informării

Numai că ofițerul Mirică a acționat imediat, potrivit procurorilor DNA, contactându-l telefonic pe Doru Bertea chiar în ziua în care informațiile compromițătoare au ajuns pe biroul său.

”În ziua în care Mirică Emanoil a primit încheierea judecătorului de drepturi și libertăți și mandatele de supraveghere tehnică – 10.04.2020 – la ora 10:22 a purtat o convorbire telefonică cu Bertea, din cuprinsul căreia a rezultat că acesta din urmă avea informații despre existența dosarului și se interesa de calitatea pe care o are în acest dosar.

Mirică Emanoil i-a precizat că lucrurile sunt ”foarte complicate”, urmând să le detalieze ulterior într-o convorbire telefonică și cu ocazia unei întâlniri”, au mai dezvăluit sursele GÂNDUL.RO.

În aceeași zi, transmit aceleași surse, Mirică ar fi întocmit o notă raport înregistrată, notă trimisă, ulterior, Serviciului Teritorial al DNA din Brașov, în cuprinsul căreia a adus la cunoștință că îl cunoaște pe reprezentantul SC Chantel SRL, ”fiind medicul său stomatolog”.

Ofițerul a explicat că ”a dezvoltat” cu Bertea ”o relație personală în ultimii ani, iar acesta îl sună periodic”, sub diferite pretexte, abordând subiecte de familie, de tratamente stomatologice sau orice alte subiecte, ”cu excepția subiectelor privind obiectul actelor de autorizare înaintate”.

Sute de apeluri telefonice între ofițerul Mirică și Bertea

Procurorii DNA au descoperit, în timpul cercetărilor, sute de apeluri telefonice efectuate între cei doi – Mirică și Bertea -, respectiv ”între un pretins pacient și medicul stomatolog, între prieteni sau cunoscuți”.

”În perioada 8 octombrie 2019 și aprilie 2020, Mirică a inițiat 68 de comunicări constând în convorbiri telefonice cu durate cuprinse între 4 și 107 secunde sau a trimis mesaje de tip SMS către stomatologul său. Invers, în aceeași perioadă, stomatologul a inițiat 204 apeluri telefonice către MIRICĂ, cu durate cuprinse între 1 și 292 secunde (circa 5 minute). Ei vorbeau aproape zilnic, și mult, numărul convorbirilor a crescut de la o lună la alta, culminând cu perioada octombrie 2019 – aprilie 2020”.

Astfel, în luna aprilie 2019, ”între cele două posturi telefonice sunt înregistrate 10 convorbiri, iar în luna august 2019 sunt înregistrare 42 de convorbiri”, au transmis sursele noastre.

A fost pusă în scenă ”o piesă de teatru” pentru derutarea procurorilor DNA

Pentru a oferi o mai mare credibilitate celor scrise în nota sa raport, pe data de 14 aprilie stomatologul Bertea l-a sunat pe „pacientul” Mirică, ”conversația purtată vizând subiecte legate de aspecte stomatologice”. În realitate, întreaga discuție a avut scopul de pune pe o pistă falsă anchetatorii și de a crea o ”legendă”.

”Faptul că această conversație s-a purtat doar pentru a confirma cele menționate de Mirică Emanoil în cuprinsul raportului este dovedit și de aceea că astfel de discuții nu au mai avut loc până în momentul în care cel dintâi a beneficiat întra-devăr de intervenții stomatologice în perioada 21.09.2020 – 16.10.2020, în contextul în care acesta cunoștea că telefonul SC Chantel Sante SRL, utilizat în fapt de Bertea Doru Dumitru era interceptat”, explică sursele GANDUL.RO.

Potrivit surselor citate, din punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică autorizate a rezultat că, în perioada 8 aprilie 2020 – 10 aprilie 2020, telefonul aparținând firmei Chantel Sante a fost folosit de Bertea, acesta purtând mai multe convorbiri telefonice cu diferite persoane, inclusiv cu șoferul său, planificând întâlniri sau transmițându-i ce comisioane trebuie să facă.

DNA și descoperirea ”cârtiței”: ”Nu a avut nicio jenă”

După data de 10 aprilie 2020, dată când ofițerul Emanoil Mirică a primit mandatele tehnice emise de judecători în acest mega-dosar, convorbirile pe telefonul firmei Chantel Sante s-au redus.

Bertea a început să folosească aplicația Whatsapp, telefonul soției și al șoferului, pentru ca apoi să își achiziționeze un nou telefon, cu un nou număr, pe care l-a folosit după ce Mirică l-a asigurat că mandatele de supraveghere tehnică autorizate în cauză ”nu au mai fost prelungite și că nu mai există riscul de a fi interceptat”.

Sursele GÂNDUL.RO dezvăluie că că ”ofițerul Mirică nu a avut nicio jenă să se vadă cu Bertea la fix o zi după expirarea valabilității mandatelor tehnice care îl vizau pe cel informat, respectiv, pe administratorul Chantal Sante”.

GÂNDUL.RO va prezenta, în zilele următoare, ”strategia” folosită de șeful anchetelor speciale de la Brașov pentru a se proteja, ce discuții avea cu „clientul” său Bertea, ce foloase primea pentru informațiile secrete divulgate fără nicio jenă, dar și alte amănunte esențiale din acest uriaș dosar de corupție instrumentat de procurorii DNA.

Ultima oră: mandate de arestare confirmate!

Informațiile obținute de reporterii GÂNDUL.RO arată că persoanele reținute în acest mega-dosar au formulat contestații, însă acestea au fost respinse de judecătorii Tribunalului Brașov. Astfel, ofițerul Emanoil Mirică rămâne, alături de ceilalți co-inculpați, în arest preventiv pentru 30 de zile.

”Tip soluție: Respins. Soluția pe scurt: ”… respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Popa Marius Cristian, Kadas Iluna Marius Andrei, Ionescu Ramona Delia, Lukacs Antal, Balint Eniko, Mirică Emanoil şi Bertea Doru Dumitru împotriva încheierii penale (…), pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov în dosar (…) pe care o menţine. Ia act de retragerea contestaţiei de către SC Chantel Sante SRL, prin reprezentant legal. (…) În baza art. 275 alin. 2 Cod Procedură Penală, obligă fiecare dintre inculpaţii contestatori la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de câte 100 lei fiecare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa Camerei de consiliu azi, 09.12.2020”, a hotărât instanța de judecată.