Un fost luptător din trupele speciale ale Poliției Române a povestit, în exclusivitate pentru Gândul, detaliile unei misiuni secrete pentru capturarea a doi teroriști Al-Fatah, care se ascundeau într-un apartament din București. Înarmați și bine pregătiți în taberele de antrenament ale Mișcării pentru Eliberarea Palestinei, cei doi bărbați erau căutați de serviciile de informații din mai multe state. Înainte să primească ordinul de intervenție, luptătorii români au fost anunțați că, la nevoie, nu trebuie să ezite să-i omoare pe cei doi.
Colonelul Dan Dumitru, unul dintre cei mai vechi luptători care au activat în trupele de intervenție rapidă ale Poliției Române a oferit, pentru Gândul.ro, detaliile unei misiuni secrete la care au fost folosite efective ale Ministerului de Interne și care a vizat capturarea unor teroriști palestinieni. Pentru această misiune, SRI a acordat, spune ofițerul, doar sprijin informativ.
„Era undeva în 1995 sau 1996, când de la Poliția Capitalei s-a transmis o alertă la BAOLP (Brigada de Asigurare a Ordinii și Liniștii Publice) și de acolo, mai departe, la DIAS (Direcția de Intervenții și Acțiuni Speciale) a IGPR. Ni s-a spus să ne luăm cu noi căștile, vestele antiglonț, armamentul și alte elemente de echipament. În același timp, ni s-a transmis să fim pregătiți pentru o misiune care se va desfășura pe o perioadă mai lungă de timp”, spune colonelul Dumitru.
La instructajul care se face, obligatoriu, înaintea oricărei misiuni, luptătorii au aflat că este vorba despre doi palestinieni, membri ai organizației Al-Fatah, înarmați și deosebit de periculoși. Cu pregătire militară temeinică, cei doi erau de mai multă vreme în atenția SRI, care ar fi întâmpinat dificultăți în timpul misiunilor de filaj. Existau date obținute prin intermediul unui lunetist al Brigăzii Antitero a SRI care observase prin luneta armei că cei doi dețineau un pistol și o cantitate importantă de muniție, dar și o grenadă defensivă. În acest sens, s-a comunicat că bărbații trebuiau capturați cu orice preț, vii sau morți. În acest sens, dacă ripostau sau reușeau să fugă, trebuiau împușcați fără ezitare.
Aceștia locuiau la etajul al doilea al unui bloc din cartierul Pantelimon, împreună cu iubita româncă a unuia dintre ei, care, de altfel, închiriase locuința pe numele ei.
Femeia și iubitul palestinian ocupau dormitorul, în timp ce al doilea terorist, care părea să fie un lider, dormea în sufragerie și era cel care ținea armamentul.
Potrivit datelor furnizate de lunetistul SRI, înainte de culcare, verifica întotdeauna pistolul, care era ținut cu glonț de țeavă. După ce îl băga cu grijă sub pernă, acesta stingea lumina, iar luptătorul din punctul de observație nu mai putea furniza date noi.
Timp de patru zile la rând, polițiștii DIAS au urcat pe acoperișul blocului începând cu ora 5.00, pentru că se stabilise că acțiunea trebuie declanșată până în ora 6.00, pentru ca teroriștii să fie luați din somn.
Luptătorii urmau să intre în casă, concomitent, pe ușă și pe ferestrele de la sufragerie și dormitor.
„În cea de-a cincea zi, s-a dat ordinul de intervenție. Era înainte de ora 6.00, așa cum se stabilise. Eu trebuia să intru pe geamul de la sufragerie, iar un coleg pe fereastra din dormitor. Ce nu văzuse prin lunetă colegul de la SRI, a fost că, după ce stingeau lumina, teroriștii mutau șifonierul în dreptul ferestrei de la dormitor. Ca urmare, după ce ne-am sincronizat prin stație, colegul meu s-a lovit de șifonierul respectiv, care nu se vedea din cauza beznei și a căzut în grădina blocului. Din fericire, în sufragerie nu exista șifonier, așa că am reușit să intru. Bărbatul care dormea a băgat mâna după armă, moment în care am tras două focuri într-o noptieră de lângă pat. Atunci a văzut că nu glumesc și s-a predat”, a povestit, pentru Gândul, colonelul Dan Dumitru.
Ofițerul spune că, după încătușare, cei doi au fost preluați de SRI, iar de atunci nu am mai știut nimic legat de soarta acestora.
În același timp, însă, polițistul care a căzut de la etajul al doilea a scăpat cu răni ușoare, lovit la bazin și cu o luxație la un deget de la mâna în care ținea arma.
Cu ceva mai bine de zece ani înainte de această misiune, în data de 4 decembrie 1984, tot gruparea Al Fatah a reușit să înșele vigilența SRI și să-l omoare pe viceconsulul Ambasadei Iordaniei la București, Azmi Al-Mufti.
De altfel, asasinarea diplomatului a reprezentat singura situație din istoria antiteroristă națională în care structurile specializate nu au surprins amenințarea înainte de a se materializa.
Ahmad Mohammed Ali Al-Hersh, un iordanian de origine palestiniană aflat la studii în România, la ordinele Al-Fatah, l-a împușcat mortal pe viceconsul. Atacul teroris se dorea a fi un avertisment pentru statele pe care organizația teroristă le cataloga drept ostile poporului palestinian. Un an mai târziu, teroristul a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare
După pensionare, colonelul Dan Dumitru a început să predea tehnici avansate de supraviețuire urbană și autoapărare în cazul unui atac cu arme albe sau de foc.
Acesta a predat și cursuri pentru mai multe structuri militare din străinătate, între care și trupele de carabinieri din Italia, angrenate în lupta antimafia, Acesta pregătește însă și gărzi de corp dar și cetățeni care doresc să învețe să se apere în cazul unei tentative de jaf sau mai rău, în cazul unui atac terorist.