Procurorul miliar Bogdan Pîrlog, care a ajuns adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial București – după ce a deschis dosarul “10 august” în urma unui proces verbal încheiat ca martor al evenimentelor din 2018 (fără să raporteze șefului ierarhic superior!) -, face tot felul de afirmații pe diverse canale media, ca să îl defăimeze pe procurorul de caz Doru Stoica, șef in cadrul structurii DIICOT.
Potrivit unor surse de încredere, Pîrlog trunchiază adevărul în mod premeditat, spunând că procurorul Doru Stoica a cerut colegilor lui modele de soluții de netrimitere în judecată în dosare cu jandarmi. Drept urmare ar trebui ca lumea să concluzioneze că anchetatorul DIICOT avea de gând de multă vreme să claseze acest dosar cu miză politică atât de mare. Într-un interviu apărut la Radio Europa Liberă România, procurorul militar Pîrlog declară:
“Încă din ianuarie 2020 procurorul de caz, Stoica Doru solicita practic, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), tuturor parchetelor militare, modele de soluții de netrimitere în cauze penale având ca obiect plângerile penale formulate de persoane vătămate la adresa modului de acțiune a personalului Jandarmeriei Române pe parcursul desfășurării misiunilor de asigurare a ordinii publice la adunări publice (mitinguri, proteste) ce au presupus aglomerări de persoane”.
Numai că minciuna are picioare scurte și nasul lung. GÂNDUL.RO are DOVADA că procurorul Pîrlog, cel care și-a construit o asociație pe care o folosește ca instrument PR personal sau pentru a aduce critici oricui nu se mulează pe interesele sale, nu spune adevărul așa cum este el prezentat chiar în actele de care face vorbire și pe care crede că nimeni nu le cunoaște.
Adevărul este că procurorul Doru Stoica a făcut adrese în 23.01.2020 atât către Secția Parchetelor Militare, cât și către Parchetul Militar Teritorial București prin care a solicitat TOATE SOLUȚIILE date din 2010 până în 2017 de aceste unități de parchet pe cauze în care a fost implicată Jandarmeria sau jandarmi. Iată ce scrie în adresele înaintate de procurorul DIICOT către cele două instituții, conținutul lor fiind același:
“În interesul soluționării cauzei penale, ce formează obiectul dosarului cu numărul de mai sus (n.n. – 2122/D/P/2019), vă rugăm să ne transmiteti, în xerocopie, soluțiile pronunțate în cauzele penale instrumentate, în perioada 2010-2017, având ca obiect plângerile penale formulate de persoane vătămate la adresa modului de acțiune a personalului Jandarmeriei Române pe parcursul desfășurării misiunilor de asigurare a opiniei publice (mitinguri, proteste) ce au presupus aglomerări de persoane”.
Reiese de undeva că procurorul DIICOT Doru Stoica a cerut modele de soluții de netrimitere în judecată și că premedita de atunci să dea clasare în dosarul 10 august? După cum vedeți, nici vorbă de așa ceva. Reiese clar din probele materiale pe care GÂNDUL.RO le deține, că Stoica a cerut toate soluțiile, adică și rechizitorii, și acorduri, și renunțări, nu doar clasări, deci tot ce putea să ajute la ancheta pe care o avea de instrumentat pe masă și la aflarea adevărului.
Dar Pîrlog a trunchiat adevarul, în mod grosolan, ca să manipuleze opinia publică și să sugereze că, încă din ianuarie 2020, Stoica avea de gând să claseze lucrarea. Oare ce ar spune Inspecția Judiciară despre un asemenea mod de a trata subiectul folosit de un magistrat cu grade, în condițiile în care el, ca personaj-cheie în deschiderea acestui dosar și ca martor care scria în propriul proces verbal, culmea, despre violențe săvarșite asupra forțelor de ordine ale Jandarmeriei înainte de intervenția în forță, ar fi trebuit să se abțină să facă vreun comentariu pe subiect?
Încă ceva important referitor la adresele făcute de procurorul Stoica: Secția Parchetelor Militare a dat curs solicitării acestuia, în mod profesionist, iar datele comunicate au fost valorificate în dosar și în motivarea clasării, numai Parchetul Militar Teritorial București, unde e marele adjunct Pîrlog, nu a dat curs aceste solicitări, acesta considerând – afirmă surse judiciare – că DIICOT nu ar fi îndrituit să îi verifice lui soluțiile. Și acest comportament ținea de competența Inspecției Judiciare!