Mega-afacerea momentului în România, respectiv licitația pentru achiziționarea a 115 milioane de măști medicale, devine un ”război” în toată regula. Nu mai puțin de trei contestații au fost deja depuse împotriva atribuirii contractului firmei de imobiliare ”Naguma Medical Supply”. În paralel, această companie cere, în instanță, despăgubiri de 6.5 milioane pentru blocarea contractului.
De la bun început, GÂNDUL.RO a oferit informații în exclusivitate despre fiecare etapă tensionată a acestui scandal care provoacă frisoane pe holurile și în birourile Ministerului Sănătății, iar apariția în scenariu a firmei UNIFARM – companie a statului – încurcă și mai mult ”ițele” acestei afaceri cel puțin controversate.
GÂNDUL.RO a intrat acum în posesia unui alt document-bombă, respectiv contestația depusă de UNIFARM la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. CNSC se află sub ”asediu” prelungit în această perioadă, iar cea de-a doua contestație depusă – după cea a firmei BEST ACHIZȚII SRL (locul 2) – scoate în evidență alte nereguli ale procesului de analiză a ofertelor.
Din contestația pe care o publicăm azi, ÎN EXCLUSIVITATE, reiese că UNIFARM SA solicită ca rezultatul licitației inițiale să fie anulat și, suplimentar, să fie reluată procedura de negociere și reevaluarea ofertei depuse.
”Vă solicităm ca, după examinarea prezentei, raportat la dispozițiile art. 26, alin. (2) din Legea nr. 101/2016, prin decizia pe care o veți pronunța:
Potrivit informațiilor inserate în această contestație – prezentate în exclusivitate de GÂNDUL.RO –, din totalul de 115.000.000 măști ofertate (cantitatea maximă ce poate fi ofertată), UNIFARM S.A. a ofertat:
Autoritatea contractantă a cerut C.N. UNIFARM S.A. prin solicitarea de clarificări nr. 1476/18.06.2020 transmiterea de fotocopii ale etichetelor, precum și testele de biocompatibilitate pentru producătorul SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD. Prin răspunsul la solicitarea de clarificări nr. 9692/19.06.2020, subscrisa a transmis fotocopii ale etichetelor pentru producătorul SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD, fișa tehnică produs pentru producător unde se regăsește biocompatibilitatea și declarația producătorului privind biocompatibilitatea.
Extras din contestația depusă la CNSC de UNIFARM SA
”În urma comunicării rezultatului procedurii nr. 867/24.06.2020, oferta depusă de subscrisa a fost respinsă integral, fiind declarată neconformă, in temeiul art. 137 alin. (3), lit. a) din HG 395/2016, deoarece nu au fost prezentate documente de testare a biocompatibilității pentru producătorul SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD.Așadar, autoritatea contractantă (n.red. Ministerul Sănătății) a declarat ca neconformă ÎN INTEGRALITATE oferta subscrisei, întrucât a apreciat că o parte din cantitatea ofertată nu îndeplinește condițiile caietului de sarcini”, acuză UNIFARM SA.
Procedura de achiziție a fost inițiată pentru o cantitate minimă de 90.000.000 bucăți măști, respectiv o cantitate maximă de 115.000.000 bucăți măști, pe baza criteriului de atribuire “cel mai bun raport calitate preț”, ținând cont de următorii factori:
”Întreaga cantitate de 115.000.000 măști ofertată de UNIFARM S.A., a fost respinsă, deoarece pentru o cantitate de 20.000.000 măști SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD nu au fost prezentate documentele suplimentare solicitate de autoritatea contractantă.
Extras din contestația depusă de UNIFARM SA
UNIFARM SA acuză Ministerul Sănătății că – deși 95 milioane măști medicale au îndeplinit toate condițiile cerute de caietul de sarcini al licitației, întreaga ofertă i-a fost respinsă.
”Restul cantității ofertate de C.N. UNIFARM S.A. (95.000.000 măști) îndeplinește toate condițiile solicitate prin caietul de sarcini aferent procedurii, iar autoritatea contractantă nu a furnizat nicio obiecțiune sau mențiune cu privire la eventuale neconcordanțe între obligațiile stabilite prin documentația de atribuire și oferta subscrisei”, consideră reprezentanții UNIFARM SA.
Iar reprezentanții UNIFARM acuză Ministerul Sănătății că a respins întreaga ofertă făcută, cu toate că ar fi trebuit ”declarată neconformă parțial”, cu privire la măștile produse de SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD.
”Așadar, in condițiile în care participanții la procedură puteau oferta o cantitate mai mică față de cea indicată, astfel cum se arată la capitolul IV.2.1) punctul 3 din Fișa de date a achiziție, considerăm că oferta subscrisei trebuia declarată neconformă parțial, doar cu privire la măștile produse de SHENZHEN XIANDA INFORMATION TECHNOLOGY CO LTD și nu cu privire la întreaga cantitate, având în vedere că restul de 95 milioane de măști respectă toate condițiile impuse, inclusiv condiția legată de cantitatea minimă ofertată”, precizează reprezentanții UNIFARM SA.