Ministerul Sănătății are în prezent 286 de angajați, dintre care 41 au fost angajați după ce Vlad Voiculescu a fost numit ministru, arată un răspuns al instituției către GÂNDUL.RO.
Vlad Voiculescu a devenit ministru al Sănătății pentru a doua oară, odată cu instalarea Guvernului Cîțu pe 23 decembrie 2020. Acesta a fost demis de premier pe 14 aprilie 2021.
Prima reacție după demitere a venit două zile mai târziu, când Voiculescu a spus că a găsit un minister în colaps și a reclamat capacitatea limitată a instituțiilor statului, unde este nevoie să aduci oameni, pentru a face echipe.
După declarațiile fostului ministru, reporterii GÂNDUL.RO au solicitat Ministerul Sănătății să spună:
Ministerul Sănătății a transmis, în răspunsul solicitat de Gândul, că instituția are 286 de angajați.
41 dintre angajații Ministerului Sănătății au ocupat funcții în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, perioada mandatului de ministru al lui Vlad Voiculescu. Schema de personal a fost astfel suplimentată cu aproape 15% în doar patru luni.
”De la preluarea mandatului de ministru al Sănătății de către domnul Vlad Vasile Voiculescu, au fost angajate 41 de persoane, cu încadrare în normativul de personal aprobat prin HG nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății”, potrivit răspunsului MS.
Dintre cei 41 de noi angajați la Ministerul Sănătății în ultimele patru luni, 10 au fost consilieri personali ai lui Vlad Voiculescu, iar un altul a fost directorul său de cabinet.
Dintre cele 41 de persoane angajate în perioada 23.12.2020 – 14.04.2021, 10 persoane au fost consilieri personali ai ministrului Sănătății (angajați cu normă întreagă sau fracție de normă) și 1 director de cabinet, mai scrie în răspunsul solicitat de Gândul.
Demiterea lui Vlad Voiculescu a venit la o zi după ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, care prevedea noi criterii pentru carantinarea unei localități. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu și a fost abrogat după demterea lui Vlad Voiculescu.
În conferința de presă susținută la două zile după demitere, Vlad Voiculescu declara că a preluat un minister în colaps, subliniind că o instituție se construiește în timp, cu „echipe și oameni buni”.
„Aveam experiența din 2016 la Ministerul Sănătății, și totuși, am găsit vulnerabilități care sunt înfricoșătoare. Aceste vulnerabilități sunt ale unui sistem. Ai nevoie de timp, de oameni și procese. Am preluat un minister în colaps și îmi măsor bine cuvintele. Se vorbeşte mult despre imaginea unui ministru sau altul. Vrem să transmitem adevărul pentru oameni, dar instituţii nu se construiesc doar prin imaginea cuiva, doar prin comunicare, se construiesc cu echipe, aducând oameni buni, se construiesc cu timp, altfel în urma noastră nu rămâne nimic. Problema statului români rămâne capacitatea limitată a instituţiilor sale. Fiecare minut trebuie folosit pentru a strânge oameni şi a face echipe”, a mai spus Vlad Voiculescu după ce a fost demis de premier.
În prima reacție după demitere, Vlad Voiculescu a dat mai multe explicații, dar a lansat și o afirmație controversată potrivit căreia în platforma unde raportează doar spitalele apare un număr mai mare de pacienți cu COVID-19 decedați decât situația înregistrată în platforma unde raportează toată lumea din sistem.
Voiculescu a acuzat și că în sănătate există ”o oarecare castă închisă”, care nu a permis oamenilor ce voiau să se implice să intre în această castă. „Oriunde calci, calci pe un carnet de partid”, a mai spus Voiculescu. El s-a referit și la un om din minister „care îi transmitea informații lui Dragnea” și de care nu a putut să scape.
Demiterea lui Vlad Voiculescu a adus și prima criză majoră a Coaliției de guvernare, cu amenințări din partea USR-PLUS de retragere a sprijinului pentru premierul Florin Cîțu. Tensiunile s-au încheiat după mai multe zile de discuții, finalizate cu un acord suplimentar al partenerilor de coaliție și cu numirea, la propunerea PLUS, a Ioanei Mihăilă în funcția de ministru al Sănătății.