Prima pagină » Dezvăluiri » EXCLUSIV. Ce legături există între senatorul ”Mamba” și tentativa de ”cosmetizare” a Legii jocurilor de noroc?! Deocamdată, inițiativa – pe filieră PNL – a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ!

EXCLUSIV. Ce legături există între senatorul ”Mamba” și tentativa de ”cosmetizare” a Legii jocurilor de noroc?! Deocamdată, inițiativa – pe filieră PNL – a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ!

EXCLUSIV. Ce legături există între senatorul ”Mamba” și tentativa de ”cosmetizare” a Legii jocurilor de noroc?! Deocamdată, inițiativa - pe filieră PNL - a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ!

Liviu Voiculescu este senator PNL, președintele PNL Olt și, totodată, membru în comisia specială pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe. Fost polițist – zis și ”Mamba” -, Liviu Voiculescu s-a lansat mai întâi în afaceri, iar apoi și-a făcut și o intrare triumfală în politică.

Liviu Voiculescu s-a înscris la liberali în anul 2015, după ce și-a dat demisia din poliție. Fusese inspector principal la Serviciul de Investigare a Fraudelor Olt, numai că evenimentele au luat o turnură nedorită după ce a fost trimis în judecată, alături de alte 20 de persoane, printre care se numărau doi colegi de-ai săi de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Olt, angajaţi ai Finanţelor Publice Olt, plus oameni de afaceri din Olt şi Dolj.

Acuzația? Constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, conflict de interese, organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc.

”L-a pus pus în funcție pe șeful ONJN, a insistat în ședința PNL, a făcut presiuni”

Sursele GÂNDUL.RO ne-au transmis, ÎN EXCLUSIVITATE, că senatorul liberal ”este foarte atent la ceea ce se întâmplă în lumea profitabilă a jocurilor de noroc din România, cu atât mai mult cu cât a scos și scoate chiar el profit consistent dintr-o astfel de afacere (e drept, trecută pe numele soției) și, nu în ultimul rând, este și judecat într-un dosar care a pornit tot de la ”păcănele” și de la interceptările procurorilor DIICOT”.

Potrivit surselor noastre, ”se pregătește, acum, o lege pe jocurile de noroc, fiind introduse și 2 amendamente-surpriză” (pe sistem ”OUG 13”) la Ordonanța de urgență nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Aceste amendamente ”l-ar scăpa pe senatorul PNL de toate problemele”.

”Terenul” pare a fi pregătit din toate punctele de vedere, chiar senatorul PNL Liviu Voiculescu fiind cel care, spun sursele GÂNDUL.RO, ”l-a pus în funcție pe Teodor Tiberiu Alin șeful Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN), cu rang de secretar de stat. A insistat în ședința PNL, a făcut presiuni mari pentru ca protejatul său, care până atunci era vicepreședinte, să fie numit nr. 1 în ONJN”.

Acest Proiect de Lege pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc este inițiat de unul dintre colegii din PNL ai lui Liviu Voiculescu și a fost avizat negativ de Consiliul Legislativ al cărui președinte este Florin Iordache. Pe de altă parte, acest proiect a fost avizat favorabil de Consiliul Economic și Social condus de Iacob Baciu.

În expunerea de motive, grupul parlamentar PNL susține că ”propunerea legislativă urmărește completarea Ordonanței de urgență nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc prin introducerea în sarcina organizatorilor jocurilor de noroc a unei baze de date în format electronic centralizat, care să gestioneze toate persoanele autoexcluse si indezirabile”

”Tocmai de aceea prezenta propunere legislativă vine atât în sprijinul organizatorilor jocurilor de noroc prin rezervarea dreptului de a interzice accesul persoanelor indezirabile, cât și în sprijinul jucătorilor care, în baza unei cereri, solicită autoexcluderea”

Extras din Expunerea de Motive

Totodată, ”organizatorii vor avea obligația de a ține evidența în format electronic a datelor de identificare ale persoanelor și de a identifica persoanele care intră în incinta locațiilor”.

Astăzi senator PNL, ieri ofițer de poliție cu ”păcănele” pe numele soției

Liviu Voiculescu a absolvit Academia de Poliţie, iar din 2004 s-a angajat la IJP Olt. În 2008, era inspector de poliţie la Serviciul de Investigare a Fraudelor. ”Avea o Dacie veche şi un apartament de 50 de metri pătraţi în Slatina, pentru care făcuse un credit ipotecar pe 30 de ani”, potrivit olt-alert.ro. 

Atunci când era ofițer, Voiculescu – conform informațiilor apărute în mass-media locală – obișnuia să participe la petreceri cu interlopi, numai că s-a justificat spunând că era vorba doar despre ”misiuni sub acoperire”.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT se menționează că Liviu Voiculescu s-a implicat în ”Afacerea Păcănele” în primăvara anului 2009, fiind ”cucerit” iremediabil de succesul pe termen lung al unei astfel de investiții.

Inițial, s-a împrietenit cu administratorul unei săli de jocuri – asta după ce îi controlase actele firmei, în calitate de inspector de poliţie la Serviciul de Investigare a Fraudelor – și, dându-și seama cât de profitabilă este o astfel de afacere, s-a decis să deschidă o firmă pe numele soției sale. Procurorii au precizat că Voiculescu i-ar fi promis respectivului administrator ”că nu va mai trece pe el, în control, dacă va fi ajutat să pună afacerea pe picioare”.

”Păcănele neomologate și neavizate”

Au trecut doar câteva luni, planurile au devenit realitate și a fost înfiinţată societatea MARKUS GAMES SRL, avându-i ca asociaţi pe Luiza Voiculescu – soţia lui Liviu Voiculescu – şi Ovidiu Gîrbovan.

Acesta din urmă, menționează rechizitoriul DIICOT, le-a declarat procurorilor că ”a intrat în afacere la propunerea poliţistului şi că s-a înţeles cu el să împartă egal licențele deținute pentru aparatele de jocuri de noroc, fiecare având câte 25 de „păcănele” pe care le amplasau pe unde găseau locații”.

Numai că, spun procurorii DIICOT, ”păcănelele” erau „neomologate și neavizate”.

Rețeaua a picat în plasa DIICOT în urma unor interceptări. ”Poliţiştii asigurau protecţia, iar ceilalţi membri ai grupului infracțional organizat „acționau asupra memoriilor aparatelor, prin ștergerea impulsurilor care se înregistrau în timpul exploatării acestora, organele fiscale fiind în imposibilitatea stabilirii vreunei taxe către bugetul de stat”, s-a arătat în rechizitoriul Parchetului.

Înainte de a fi trimis în instanță, Voiculescu, supranumit „Mamba”, ”a încercat să influenţeze procurorii şi a dat 43.000 de euro pentru o soluţie favorabilă”, au precizat procurorii DIICOT.

Liviu Voiculescu, ascensiune ”la foc automat” în politică

În 2015, Liviu Voiculescu a plecat din Poliție, prin demisie, alegând o carieră politică. S-a înscris în PNL, iar în 2016 a reușit să devină primar al comunei Cungrea (Olt).

Ascensiunea politică a continuat ”la foc automat”. În octombrie 2017, Liviu Voiculescu a fost desemnat preşedinte interimar al PNL Olt, etapă care l-a determinat să țintească și mai sus. În septembrie 2020, la alegerile locale, Voiculescu a candidat la Primăria Slatina. A pierdut alegerile, însă, dar a ”mutat” din nou, depunându-și candidatura la Senat, pe lista PNL Olt, fiind ales.

Liviu Voiculescu, alături de președintele PNL, Ludovic Orban

Pe site-ul Senatului României există și ultima declarație de avere depusă de Liviu Voiculescu. Conform acesteia, senatorul PNL deține:

  • locuinţa pentru care încă plăteşte creditul ipotecar
  • un apartament pe litoralul din Valencia (Spania)
  • un Mercedes Benz
  • motocicletă Yamaha
  • peste 80.000 de euro în conturi

Firma de jocuri de noroc a soţiei lui Liviu Voiculescu figura, conform ultimului bilanţ depus la Ministerul Finanţelor (2019), cu 26 de angajaţi, o cifră de afaceri de peste 11 milioane de euro şi un profit net de 155.000 de euro doar în acel an.

”Înainte de a judeca viaţa mea sau caracterul meu… pune-te în locul meu, parcurge calea pe care am mers eu, trăieşte durerea mea, îndoielile mele, plânsul meu…!!! Parcurge anii pe care i-am parcurs eu şi împiedică-te unde m-am împiedicat eu, apoi ridică-te cum am făcut-o eu…!!! Mă mai poţi judeca???”

Liviu Voiculescu, pe Facebook (2013), după ce procurorii DIICOT l-au trimis în judecată

Liviu Voiculescu și Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei

Fiind senator, Liviu Voiculescu va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție

Liviu Voiculescu este acuzat de DIICOT de fapte pe care le-ar fi săvârşit atunci când era ofiţer în cadrul IPJ Olt, iar această categorie este judecată, potrivit legii, de tribunale.

Fiind senator al României, Liviu Voiculescu va fi judecat de o instanţă care are competență în ceea ce îi priveşte pe parlamentari – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe data de 10 februarie a acestui an, Tribunalul Dolj a hotărât ca toate persoanele din acest dosar al ”păcănelelor” să fie judecate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„În baza art 50 C.pr.pen rap la art 48 alin 2 comb cu art 40 alin 1 C.pr.pen Declină competenţa de soluţionare a cauzei privind pe inculpaţii Lazăr Laurenţiu Ilie, Lazăr Valeria, Buzatu Bogdan Alexandru, Buzatu Mihai Răzvan, Poteraş Leonard Ionuţ, Boangiu Iliuţă Adrian, Ghiţă Costinel Silviu, Moruşi Radu, Voiculescu Liviu Dumitru şi Bădiţă Gheorghe trimişi în judecată prin rechizitoriul nr 174D/P/2011 din data de 14 iunie 2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Respinge cererea de disjungere a cauzei formulată de inculpaţii Buzatu Mihai Răzvan şi Buzatu Bogdan Alexandru În baza art 275 alin 3 C.pr.pen cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului Definitivă Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10 februarie 2021″, se arată în minuta Tribunalului Dolj.

În primă instanţă, Tribunalul Dolj îl achitase pe Liviu Voiculescu, sentinţa fiind pronunţată în decembrie 2017. Dar respectiva decizie n-a fost definitivă, iar procurorii DIICOT au contestat-o. Curtea de Apel Craiova a hotărât, în 2019, ca dosarul să fie rejudecat de instanţa de fond.

Acum, senatorul PNL Liviu Voiculescu bifează încă o ”realizare”, devenind membru în… Comisia de control al activității Serviciului de Informații Externe (SIE), comisie specială din care mai fac parte senatorul USR PLUS Nicu Fălcoi – preşedinte, senatorul PSD Felix Stroe – vicepreşedinte, deputatul PSD Mihai Weber, deputatul PNL Antonel Tănase – secretar, deputatul AUR Nicolae Roman şi senatorul UDMR Turos Lorand.