Prima pagină » Dezvăluiri » EXCLUSIV. Ce scrie în ”dosarul de deținut” al teroristului maghiar care plănuise atentatul de Ziua Națională a României?! Nu-și asumă faptele și… (MOTIVARE)

EXCLUSIV. Ce scrie în ”dosarul de deținut” al teroristului maghiar care plănuise atentatul de Ziua Națională a României?! Nu-și asumă faptele și… (MOTIVARE)

EXCLUSIV. Ce scrie în ”dosarul de deținut” al teroristului maghiar care plănuise atentatul de Ziua Națională a României?! Nu-și asumă faptele și... (MOTIVARE)

Manifestările organizate la Târgu Secuiesc, pe data de 1 Decembrie 2015 – Ziua Națională a României -, ar fi trebuit să se transforme într-un haos. Doi membri ai grupării ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, Istvan Attila Beke și Zoltan Szocs, au intenționat să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, însă planul lor a fost dejucat de structurile specializate ale DIICOT și SRI. 

Cei doi suspecți au fost ținuți sub supraveghere o perioadă lungă de timp, ancheta stabilind că Beke și Szocs lucrau la o ”bombă artizanală” cu două luni înainte de Ziua Națională a României. Cei doi au fost condamnați, în anul 2018, la 5 ani de închisoare, încadrarea juridică inițială – „atentat împotriva unei colectivităţi”, în forma tentativei – fiind schimbată cu cea de acte de terorism.

GÂNDUL.RO vă prezintă, în exclusivitate, alte informații de ultimă oră despre Istvan Attila Beke, cel supranumit ”Teroristul din Decembrie”. Acesta a făcut cerere de liberare condiționată, numai că judecătorii i-au respins-o. Având dreptul la contestație, în termen de 3 zile, Beke a acționat în consecință, numai că – așa cum a dezvăluit GÂNDUL.RO – judecătorii au decis să nu îl lase în libertate, ci au modificat doar termenul la care deținutul va putea formula o nouă cerere de liberare condiționată -, respectiv 25 noiembrie 2020.

”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții DIICOT la vremea respectivă, Beke Istvan Attila ar fi acționat la îndemnul lui Szocs, acesta fiind liderul celulei HVIM Tg. Secuiesc.

”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania ar viza, au spus procurorii, ”refacerea Ungariei Mari”, iar pentru atingerea acestui scop sunt luate în calcul inclusiv acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor și statului român în așa-zisul ”Ținut Secuiesc”.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă  ‘Mișcarea de Tineret 64 de Comitate’ – HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ‘Ținut Secuiesc’, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ‘Ungariei Mari’, în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM  suspectul S. Z. (n.red. – Szocs Zoltan) i-a instigat pe membrii celulei Tg. Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetățenii români a Zilei Naționale de 1 Decembrie, inculpatul Beke István Attila, membru marcant al respectivei formațiuni naționalist-extremiste concluzionând: ‘FACEM’”, se arăta în comunicatul de presă emis de DIICOT.

„Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” este o organizație de extremă-dreaptă, fondată în 2001 de Toroczkai László, la Szeged în Ungaria. Gruparea militează pentru unificarea comunităților maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon. Organizaţia are deviza ”Credinţă, loialitate, curaj”, iar numele organizaţiei provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon (1919).

”Istvan Beke punea la cale un atentat terorist la Târgu-Secuiesc. Am avut date încă din luna octombrie și am putut dejucam acest atentat, încât nimeni nu a fost în pericol. Acest dispozitiv urma fie amplasat în timpul defilării în Târgu-Secuiesc, dar bărbatul nu a mai ajuns acolo”.

Extras din comunicatul SRI

Discuțiile teroriștilor au fost interceptate

Pe data de 19 mai 2016, Beke Istvan şi Zoltan Szocs au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României, la Târgu Secuiesc. Procesul celor doi s-a desfășurat timp de aproximativ trei ani, într-un final fiind pronunțată o sentință de condamnare la 5 ani de închisoare.

Pe 1 decembrie 2015 a fost arestat Beke Istvan, cercetările fiind extinse, ulterior, fiind reținut și Zoltan Szocs. Conform presei din Ungaria, polițiștii români au descins la domiciliul lui Beke Istvan, cinfiscându-i acestuia calculatorul, laptopul și mai muilte cd-uri.

„Au intrat peste Beke Istvan Attila în casa. I-au confiscat calculatorul, cd-uri și laptopul personal.  Membrii organizației au cerut intervenția ambasadorului Ungariei. Au interceptat o discuție intre el și alți membrii ai organizației. Românii au efectuat mai multe percheziții. Bărbatul avea asupra lui steagul maghiar, dar și mai multe tricouri cu mesaje impotriva statului roman. Existau informații încă de luni seara.

Dispozitivul exploziv urma să fie realizat chiar de Beke Istvan – priceput la electronică -, prin utilizarea unui fitil care „ar face să se aprindă cel puţin 3 – 4 petarde simultan”. Din discuțiile interceptate reieșea că nu mai era nevoie decât de ”o baterie”, iar bomba artizanală urma să fie detonat de la distanţă, prin intermediul unui telefon mobil, în zona unde se află statuia lui Gabor Aron, după ce ar fi fost amplasată într-un coș de gunoi. În urma perchezițiilor efectuate, procurorii au descoperit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăţi achiziţionate cu încălcarea legii; materii explozive – clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.

După arestarea lui Beke Istvan Atilla, „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate”- Ungaria – a negat orice implicare în acest caz și în alte acte teroriste, specificând că nu este vorba decât despre ”calomnii” absurde și că se va adresa ”tribunalelor internaţionale, presei internaţionale şi organizaţiilor pentru drepturile omului”.

Deținutul Beke ”a respectat toate obligațiile din penitenciar”

Istvan Attila Beke – ”Teroristul din Decembrie” – a fost condamnat de judecători la 5 ani de închisoare pentru ”fapte de terorism” și trebuie să rămână în spatele gratiilor până pe data de 21 februarie 2022.

Apărătorii săi susțin că este un ”deținut-model”, fiindcă și-a respectat toate obligațiile avute în penitenciar și a participat ”la mai multe programe”. Beke este prezentat drept un ”muncitor” pe care familia îl așteaptă acasă, primind chiar și oferte de muncă dintre poate alege după ce va fi eliberat.

”Pe perioada executării pedepsei, condamnatul a respectat toate obligațiile din penitenciar. Condamnatul a participat la mai multe programe, așa cum rezultă și din documentele depuse la dosar, a muncit tot timpul și este integrat social. Are o familie care îl așteaptă acasă. După liberare are șanse de angajare și a primit oferte de muncă”.

Totuși, Beke ”nu își asumă responsabilitatea faptei”

Apărătorii ”Teroristului din Decembrie” susțin că acesta ar putea fi ”lăsat în libertate”, nefiind sancționat disciplinar niciodată. S-ar putea trage concluzia că Beke ”și-a pus cenușă în cap”, cum se spune, iar participarea la ”programe psiho-sociale” l-a transformat în cu totul alt om.

”Familist convins”, Beke este așteptat acasă de doi copii, unul dintre aceștia susținând chiar în acest an examenul de Bacalaureat. Firește, în astfel de condiții se apasă ”coarda sentimentală”, insistându-se asupra ideii că Beke, eliberat din penitenciar, ar fi un real sprijin pentru familia sa.

”Beke Istvan a avut un comportament conformist, a fost recompensat și nu a fost sancționat disciplinar niciodată. A participat la programe psiho-sociale, obținând calificative de foarte bine și premiul I și II. În ceea ce privește situația personală a petentului, solicită a se observa că acesta are doi copii, dintre care unul a susținut examenul de bacalaureat, iar lăsarea în libertate a petentului ar fi un mare sprijin pentru fiul său. Mai mult decât atât, petentul nu are antecedente penale”.

Dar… Dincolo de ”comportamentul conformist”, de recompense și de calificativele ”de foarte bine”, ”Teroristul din Decembrie” se ține tare pe poziție. Potrivit informațiilor obținute, în excluisivitate, de GÂNDUL.RO, Beke nu își asumă nici acum responsabilitatea faptelor sale, ceea ce este foarte grav.

”Se are în vedere gradul de periculozitate crescut de care a dat dovadă inculpatul atunci când a săvârșit faptele pentru care este condamnat. precum și perioada mare pe care o mai are de executat până la liberarea la termen, respectiv 21.02.2022.  Într-adevăr, comportamentul conformist de care a dat dovadă petentul în mediul carcerar, faptul că s-a adaptat cu ușurință rigorilor vieții carcerare nu impun gratificarea sa cu liberarea condiționată întrucât nu sunt evenimente deosebite, ci acestea reprezintă normalitatea”, susțin reprezentanții Ministerului Public.

”Solicită a se avea în vedere că persoana condamnată nu își asumă responsabilitatea faptei, fapt care impune reflectarea cu atenție la posibilitatea acestuia de a se reintegra în societate, considerându-se că scopul pedepsei a fost atins”.

Extras din motivarea instanței

Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, descoperă.ro, go4it.ro, verdict.ro, ciao.ro sau ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele