Prima pagină » Dezvăluiri » EXCLUSIV. Condamnat pe viață, deținutul Remus Tudor aduce acuzații grave după ce Penitenciarul Giurgiu a fost declarat ”focar de infecție COVID”: ”Se dă câte o mască de protecție pe săptămână pentru fiecare deținut”

EXCLUSIV. Condamnat pe viață, deținutul Remus Tudor aduce acuzații grave după ce Penitenciarul Giurgiu a fost declarat ”focar de infecție COVID”: ”Se dă câte o mască de protecție pe săptămână pentru fiecare deținut”

EXCLUSIV. Condamnat pe viață, deținutul Remus Tudor aduce acuzații grave după ce Penitenciarul Giurgiu a fost declarat ”focar de infecție COVID”: ”Se dă câte o mască de protecție pe săptămână pentru fiecare deținut”

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Giurgiu a declarat Penitenciarul Giurgiu ”focar de infecție COVID” după ce – potrivit informațiilor oficiale -, zeci de persoane, deținuți și angajați ai penitenciarului, s-au infectat cu noul coronavirus.

Mai mult, a survenit și decesul unui deținut aflat în izolare, acesta nefiind infectat cu COVID, dar intrând în contact cu o persoană pozitivă. Cauza oficială a morții a fost un accident vascular cerebral (mai multe informații AICI).

Totuși, această situație alarmantă este contestată chiar din interiorul Penitenciarului Giurgiu, deținutul Remus Tudor – condamnat pe viață, în 1993, pentru uciderea unei colege de serviciu – declarând, ÎN EXCLUSIVITATE, că atmosfera din penitenciar este ”la fel ca până acum”, iar deținuții nici măcar nu mai primesc o mască de protecție pe zi, așa cum se întâmpla înainte de declararea focarului de infecție COVID, ci doar una… pe săptămână.

În același timp, Remus Tudor spune că deținuții sunt scoși ”la grămadă” în aer liber și că, din cauza declarării penitenciarului ”focar de infecție”, aceștia nu mai sunt duși la instanțele de judecată pentru a-și susține cauzele, fiind nevoiți să asiste la ședințele de judecată prin videoconferințe, în condiții tehnice precare.

”Deținuții nu mai sunt transportați la instanțe pentru a-și susține cauzele”

Remus Tudor declară pentru GÂNDUL că nici măcar frizer nu mai există în penitenciar – din cauza măsurilor de restricție -, magazia ar fi fost închisă, iar spălătoriile nu funcționează sau sunt deschise sporadic.

În ceea ce privește măștile de protecție, acestea fiind distribuite doar o dată pe săptămână, riscul de infecție este cu atât mai mare. Paradoxal, Remus Tudor mai declară că, anterior acestei situații, deținuții primeau o mască pe zi.

”În luna septembrie 2021, DSP Giurgiu a declarat Penitenciarul Giurgiu focar COVID. Din acest motiv, deținuții nu mai sunt transportați la instanțe, pentru a-și susține cauzele, magazia a fost închisă – nimeni nu își mai poate lua haine -, nu mai există frizer în penitenciar, nu mai funcționează nicio spălătorie, deci deținuții sunt lăsați în mizerie.

Ce vor Penitenciarul Giurgiu și DSP Giurgiu? Să stingă focarul de COVID sau să acutizeze problema? Se dă câte o mască – duminică seara, pentru fiecare deținut – pe săptămână. Până acum se dădea câte una pe zi, nici asta nu era în regulă. Asta ce înseamnă? Că vrei să acutizezi situația, nu să o rezolvi. Ce efecte au măștile dacă sunt purtate o săptămână?”, se întreabă Remus Tudor.

”Deținuții sunt scoși la plimbare amestecați, la grămadă, nefiind respectată distanțarea fizică”

Un focar de infecție COVID implică măsuri suplimentare de protecție și de izolare, numai că – spune deținutul Remus Tudor – deținuții sunt scoși ”la plimbare” în număr mare, iar distanțarea fizică este inexistentă. Este esențial, în context, de precizat că pe secție sunt aproximativ 200 de deținuți.

Un alt mare semn de întrebare pe care îl ridică Remus Tudor este acela referitor la numărul de bolnavi. Oficial, sunt cel puțin 70 de persoane infectate cu COVID, deținuți și gardieni, numai că Remus Tudor spune cu totul altceva. În cazul în care un deținut se îmbolnăvește, nu trece mai mult de o jumătate de oră până când află toți, pe sistemul ”telefonul fără fir”. Numai că, mai precizează deținutul, niciun deținut nu ar fi fost scos din penitenciar, iar atmosfera ”este la fel ca întotdeauna, parcă nu s-a întâmplat nimic”.

”Deși Penitenciarul a fost declarat focar COVID, deținuții nu au fost testați până acum. Nu s-a făcut niciun test. Mai mult, deținuții sunt scoși la plimbare amestecați, la grămadă, nefiind respectată distanțarea fizică. Pe secție, spre exemplu, sunt vreo 200 de deținuți. Sunt scoși toți, grămadă.

Unde sunt bolnavii de COVID? Dacă este focar, ar trebui să existe măcar unul-doi. Poate că ei au declarat, dar dacă se îmbolnăvește un deținut află toți foarte repede, într-o jumătate de oră știe toată pușcăria ce s-a întâmplat. Nu a fost scos niciun deținut din penitenciar, pentru a fi dus la spital. Penitenciarul are competența de a spitaliza un bolnav COVID? Declari focar COVID la Giurgiu, dar nu este niciun deținut internat în tot acest interval de timp. Atâtea săptămâni. Atmosfera este la fel ca întotdeauna, parcă nu s-a întâmplat nimic”, dezvăluie deținutul.

”Nu se mai merge în instanțe, există doar videoconferințe”

O altă mare problemă apărută după ce Penitenciarul Giurgiu a fost declarat ”focar de infecție COVID” a fost aceea legată de instanțele de judecată. Din cauza măsurilor de restricție, deținuții asistă la ședințele de judecată din propriile cauze prin sistem videoconferință, chiar dacă problemele tehnice se țin lanț, iar aceștia nu au posibilitatea să se apere, stând ”ca o glugă de coceni”.

Totodată, deținutul Remus Tudor dezvăluie și că gardienii vin și pleacă în condiții absolut normale, deși Penitenciarul Giurgiu este declarat ”focar de infecție”, iar deținuții sunt premiați în cazul în care acceptă să se vaccineze, cu toate că unii nu doresc asta.

”Nu sunt bolnavi, nu se fac teste, nu există tratamente, măști la o săptămână, dar se insistă că este focar COVID. Nu se mai merge în instanțe, există doar videoconferințe. Din punct de vedere tehnic, nu funcționează. Nu auzi ce spune judecătorul, ce spune procurorul, nu auzi avocatul sau partea adversă. Nici nu știi ce să spui, stai ca un idiot, ca o glugă de coceni. Ești la mâna lor. Gardienii pleacă acasă, în fiecare zi, deși este focar. Gardienii merg și există riscul să răspândească virusul în comunitate. Au familii, au prieteni… Și nu este vorba doar de un singur gardian, e vorba de toți.

După părerea mea, e doar o mare făcătură. Deținuții au fost, însă, condiționați: «Băi, vaccinați-vă. Vă dăm 40 de credite, un fel de premiere». Mulți deținuți nu vor să se vaccineze, au auzit că scade imunitatea după câteva luni”, a mai declarat deținutul Remus Tudor, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele