Niculae Bădălău, fost senator PSD și fost vicepreședinte al Curții de Conturi, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în data de 27 noiembrie 2022, fiind acuzat de dare de mită în formă continuată și trafic de influență. O zi mai târziu, Niculae Bădălău a fost arestat preventiv și, după ce acesta a contestat decizia Curții de Apel, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, definitiv, că rămâne în arest, contestația sa fiind ”nefondată”.
Gândul prezintă, în exclusivitate, informații-bombă din acest dosar în care Niculae Bădălău a fost denunțat de primarul localității Bucșani din județul Giurgiu, fostul deputat Dan Păsat, iar înregistrările ambientale au dus, într-un final, la ”prăbușirea” fostului senator.
Punctul de pornire al acestui dosar l-a reprezentat atribuirea contractului de proiectare tehnică, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru obiectivul ”Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă, comuna Bucșani, județul Giurgiu”. Contractul a fost estimat la 7.071.925,31 lei fără TVA, fiind atribuit societății Samby Impex SRL, administrată chiar de ginerele lui Niculae Bădălău.
În cursul anchetei, procurorii DNA au stabilit că fostul senator Niculae Bădălău a insistat, ”în mod repetat”, pe lângă primarul din Bucșani – în zilele de 09 august 2022 și 19 noiembrie 2022 – ca acest contract să fie atribuit Samby Impex SRL.
Potrivit anchetatorilor, Bădălău s-a făcut vinovat de ”trafic de influență” și ar fi a lăsat să se creadă că ”are influență asupra Irinei-Manuela Pătrășcoiu, director general și președinte al Consiliului de administrație al Companiei Naționale de Investiții C.N.I. SA, promițând că ”o va determina pe aceasta să îndeplinească un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către Primăria Comunei Bucșani, județul Giurgiu”.
Fostul senator a fost acuzat de procurorii DNA și de dare de mită în formă continuată.
La rândul ei, Elena Matache – reprezentant al SC Samby Impex SRL – a fost acuzată de procurorii DNA de ”complicitate la dare de mită”.
”Bădălău Niculae, fost senator şi fost preşedinte al PSD Giurgiu, în prezent vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi a României şi-a dezvoltat un adevărat mecanism ilicit prin obţinerea de contracte de lucrări de la primăriile din judeţul Giurgiu şi Teleorman pentru firmele controlate de către aceştia şi deţinute de membrii familiei sale, prevalându-se de funcţiile anterioare şi de calitatea actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu vor fi constatate de organele Curţii de Conturi a României”
Extras din ”Încheierea” Curții de Apel București – 28 noiembrie 2022
Întregul ”angrenaj” s-a stricat iremediabil în momentul în care Dan Păsat, primarul din Bucșani, l-a denunțat pe fostul senator Niculae Bădălău. Denunțul său a fost înregistrat pe data de 10 noiembrie 2022, fostul senator fiind acuzat de corupție. De altfel, la aceeași dată a fost declanșată și urmărirea penală împotriva lui Niculae Bădălău, cercetările au continuat prin ordonanța din 27 noiembrie.
Primarul din Bucșani a dezvăluit în denunțul de la DNA că ”Niculae Bădălău și-a dezvoltat un adevărat mod de operare din obținerea de contracte de lucrări de la primăriile din județele Giurgiu și Teleorman pentru firmele controlate de el, prevalându-se de funcțiile anterioare și mai ales de calitatea lui actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curții de Conturi a României.
De asemenea, acesta profită și de faptul că primarii sunt timorați de calitatea sa, temându-se că, în cazul în care nu acceptă cedarea lucrărilor către firmele indicate de el, vor putea fi supuși unor controale din partea Curții de Conturi a României”, a scris Dan Păsat în denunț.
Conform denunțului făcut de primarul din Bucșani, Niculae Bădălău știa că Primăria Bucșani obținuse o finanțare de aproximativ 8.000.000 lei pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în 3 localități ale comunei.
În luna august a acestui an- a scris primarul în denunț/ – fostul senator l-a contactat pe primarul Păsat Dan și i-a solicitat să atribuie aceste lucrări uneia dintre firmele controlate de el, promițându-i că în schimb își va exercita influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane cu funcții de conducere din cadrul Companiei Naționale de Investiții în scopul de a le determina să aprobe finanțarea pentru lucrări de investiție în comuna Bucșani.
Primarul din Bucșani a susținut, în denunțul său, că a refuzat să primească banii – aduși de Elena Matache în trei date diferite -, iar în legătură cu SC Samby Impex SRL, despre care a precizat că este deținută de ginerele inculpatului Bădălău Niculae, a declarat că Primăria Comunei Bucșani are în derulare cu această societate un contract a cărui valoare este de aproximativ 6.664.000 lei, având ca obiect aducțiunea apei potabile în comună.
În același anunț, Dan Păsat a declarat că a fost vizitat de Niculae Bădălău la reședința sa din satul Hobaia (comuna Ogrezeni din județul Giurgiu), în luna august 2022, iar acesta ”i-a solicitat să atribuie contractul de reabilitare apă potabilă în satele Podișor, Bucșani și Vadu Lat unei firme pe care o controlează prin membrii familiei sale, fără însă ca inculpatul Bădălău Niculae să indice denumirea societății comerciale”.
Elena Matche, reprezentanta SC Samby Impex SRL (firmă administrată de ginerele lui Nicolae Bădălău), i-a oferit în mai multe rânduri foloase necuvenite lui Dan Păsat, pentru a-l determina să accepte efectuarea de plăți, inclusiv pentru lucrări executate necorespunzător, dar – conform unei interceptări ambientale realizate pe data de 19 octombrie 2022, acesta ar fi refuzat.
Primarul din Bucșani s-a întâlnit cu Elena Matache și, așa cum rezultă din înregistrare, aceasta s-a plâns că stă ”cu ăsta (n.red. – plicul cu bani) de două săptămâni”, moment în care primarul din Bucșani precizează: ”Nu știu ce faceți voi, nu iau nimic de la voi și nu mă interesează”.
Ulterior, în timpul unei alte întâlniri – potrivit interceptărilor ambientale – primarul Dan Păsat îi spune Elenei Matache că i-a transmis chiar lui Niculae Bădălău un mesaj.
”Deci eu vă mulțumesc mult, dar nu vreau… În weekend i-am spus și lui NICU (n.red. – Niculae Bădălău): «Bă, nu mai trimite pe doamna ELENA cu plicul la mine, că nu-l iau. Nu vreau. N-am nevoie»”, spunea primarul din Bucșani în timpul întâlnirii pe care a avut-o, în data de 11 noiembrie 2022.
În data de 19 noiembrie 2022, primarul Dan Păsat s-a întâlnit cu Nicolae Bădălău și, potrivit procurorilor DNA, a rezultat foarte clar că demersul Elenei Matche de a-i oferi bani primarului din Bocșani a fost decis de fostul senator.
”Replicile date de Niculae Bădălău relevă motivul pentru care nu i-a oferit foloasele, în mod direct, lui Păsat Dan, ci printr-o persoană interpusă, reieșind că atât el cât și fiul său au încercat să evite o eventuală reticență din partea primarului comunei Bucșani, astfel că a fost folosită ca intermediar Elena Matache, director tehnic în cadrul Samby Impex SRL”, se menționează în ”Încheierea” din care Gândul prezintă extrase, în exclusivitate.
În timpul discuției, primarul Dan Păsat îi spune lui Nicolae Bădălău că are o ”rugăminte”, respectiv să nu o mai trimită pe Elena Matache ”cu plicul” cu bani, iar dacă vrea să discute, atunci să discute amândoi. ”Discuți cu mine și Elena mesager, dar nu mă mai băga pe mine cu Elena, că n-am ce să discut cu Elena, te rog frumos”, spunea primarul din Bucșani, conform interceptorilor ambientale.
În momentul în care Niculae Bădălău încearcă să intervină în discuție, Dan Păsat insistă și trasmite că lucrurile care trebuie discutate ”între noi doi” nu pot fi discutate de el și de Elena Matache, moment în care fostul senator acceptă situația: ”Am înțeles”. Apoi, Niculae Bădălău ajunge la concluzia că Elena Matache ”trebuie scoasă din joc, că nu poți să știi”, iar primarul din Bocșani îi transmite că e o problemă pe care el trebuie să o rezolve: ”E problema ta”.
”O să mă ocup și eu mai mult”, răspunde fostul senator, iar primarul din Bucșani îi spune, în legătură cu plicul, că ”aia e altceva, nu mă deranjează”.
În această discuție, potrivit procurorilor DNA, Niculae Bădălău i-a promis primarului comunei Bucșani un procent de 7% din valoarea lucrărilor care făceau obiectul contractului încheiat de Primăria Comunei Bucșani cu Samby Impex SRL.
Dan Păsat îl întreabă Pe Bădălău cu are de gând să procedeze ”la lucrarea nouă”, iar acesta răspunde ”7 la sută”, fiind confirmat de primar: ”Din lucrare”. Dan Păsat mai spune că nu a luat niciodată bani de la Elena Matache, desi aceasta venea ”de un an jumate” să-i dea bani. ”Tu ai luat-o razna?”, îl întreabă primarul pe Bădălău, acesta răspunzând că nu vrea să vorbească și apoi repetând: ”Nu vreau să vorbesc”.
La finalul discuției cele două ”părți” ajung la un compromis, astfel că Dan Păsat, denunțătorul lui Niculae Bădălău, îi spune acestuia ”7% din lucrare și la aia veche și la asta acuma și la aia nouă”, iar fostul senator dă din cap afirmativ, conform procurorilor DNA.
”O trimiți cu plicul (n.red. – pe Elena Matache) și văd eu ce fac”, mai spune primarul din Bucșani, considerând că discuția – ”Gata, e închis” – a fost tranșată.
Deținând o astfel de probă, anchetatorii au stabilit că această discuție între Dan Păsat și Niculae Bădălău – desfășurată în data de 19.11.2022, a fost ”elocventă” în ceea ce privește interesul pe care îl avea Niculae Bădălău în ”cointeresarea materială a lui Păsat Dan”, și acesta era conștient că lucrările executate de Samby Impex SRL prezintă deficiențe, iar primarul din Bucșani era persoana care putea decide achitarea contravalorii acestora, chiar și în astfel de condiții.
Citește și: