Prima pagină » Dezvăluiri » EXCLUSIV. Curtea Militară de Apel, obligată de ICCJ să rejudece cererea de reabilitare judecătorească a generalului Nicolae Macici, considerat criminal de război

EXCLUSIV. Curtea Militară de Apel, obligată de ICCJ să rejudece cererea de reabilitare judecătorească a generalului Nicolae Macici, considerat criminal de război

EXCLUSIV. Curtea Militară de Apel, obligată de ICCJ să rejudece cererea de reabilitare judecătorească a generalului Nicolae Macici, considerat criminal de război

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis, pe data de 9 septembrie 2021, contestația formulată – prin avocatul Elena Dinu – de fiul generalului de armată Nicolae Macici. Acesta solicită reabilitarea judecătorească a tatălui său după condamnarea la pedeapsa capitală, în 1945.

”Admite contestația formulată de contestatorul Macici N. Nicolae împotriva sentinței penale nr.3 din 12 mai 2021 pronunțată de Curtea Militară de Apel în dosarul nr.334/733/2019. Desființează sentința atacată și trimite cauza spre rejudecare la Curtea Militară de Apel București. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”  – se precizează în Minuta deciziei nr.743 – Ședință nepublică din 9 septembrie 2021.

Drept urmare, pe rolul Curții Militare de Apel se află azi, trimise spre rejudecare după deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție, două cauze.

  • Prima cauză vizează revizuirea sentinței prin care, în 1945, generalul Macici a fost condamnat la moarte, iar apoi i-a fost comutată pedeapsa în muncă silnică pe viață și a decedat la Penitenciarul de maximă siguranță Aiud, revizuire respinsă, anterior, de judecătorii militari.
  • A doua cauză vizează reabilitarea judecătorească, foarte importantă în ecuația cauzei pentru restabilirea adevărului istoric.

Avocat Elena Dinu: ”Există două paliere pe care ne străduim să restabilim adevărul istoric”

Contactată de GÂNDUL, avocatul Elena Dinu ne-a oferit detalii, ÎN EXCLUSIVITATE, despre această nouă turnură din Justiție privind cazul Macici.

”Instanța Înaltei Curți de Casatie și Justiție a admis contestația pe care am făcut-o în numele fiului generalului Nicolae Macici împotriva sentinței dată de Curtea Militară de Apel prin care, în luna mai a acestui an, respinsese ca inadmisibilă cererea de reabilitare judecătorească a acestuia. După cum se știe, generalul Nicolae Macici a fost condamnat la pedeapsa capitală și declarat de instanțele comuniste drept criminal de război. Pedeapsa i-a fost ulterior comutată la muncă silnică pe viață prin decret regal. De fapt, în ce privește cazul Macici, există două paliere pe care ne străduim să restabilim adevărul istoric. Există un dosar deschis în care am cerut revizuirea sentinței penale de condamnare din 22 mai 1945, care a constituit baza etichetării sale drept criminal de război”, declară avocatul Elena Dinu.

”Această pedeapsă, după ce a fost comutată, a fost și grațiată în nume colectiv, dar Statul român nu a ținut cont de faptul că generalului i s-au imputat la acea vreme fapte care la data săvârșirii lor nu erau prevăzute de legea penală în vigoare. Vorbim aici de anul 1941, iar pedeapsa capitală i-a fost aplicată în baza Legii 312 din 1945”

Avocat Elena Dinu

Avocat Elena Dinu: ”Există un dosar deschis în care am cerut revizuirea sentinței penale de condamnare”

”Numele tatălui său a fost un obstacol și un lung șir de suferințe”

Având în vedere faptul că generalul Nicolae Macici a fost reabilitat militar după 1989, reabilitarea judecătorească poate fi admisă, mai spune avocatul Elena Dinu, fiind întrunite ”toate condițiile”.

Fiul fostului general Macici are, acum 83 de ani, locuind de foarte mult timp în Canada, iar acesta spune că ”nu poate pleca pe lumea cealaltă” fără ca tatăl său să nu fie reabilitat și consideră că acesta nu poate rămâne în istoria României cu o ”etichetă nedreaptă”.

”Al doilea dosar privește această reabilitare judecătorească, cerere care în opinia mea îndeplinește toate condițiile pentru a fi admisă la rejudecare întrucât generalul Macici a fost reabilitat militar după 1989, dar este foarte importantă și această reabilitare judecătorească. Fiul său, care are 83 de ani, trăiește de multă vreme în Canada, a inițiat aceste demersuri în instanțele din România pentru că mi-a spus că nu poate pleca pe lumea cealaltă fără ca tatăl lui, de la care știa adevărul și a fost nevinovat să nu fie reabilitat și să rămână cu această etichetă nedreaptă în istoria României.  Mai mult, chiar el a fost nevoit să plece din țară pentru că numele tatălui său a fost un obstacol și un lung șir de suferințe”, a mai declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, avocatul Elena Dinu.

”Aștept de la Curtea Militară de Apel să rejudece acest dosar ținând cont de hotărârea Înaltei Curți și de toate probele din dosar. În ce privește rejudecarea cauzei privind revizuirea, și aceasta este în curs de rejudecare după ce, în luna mai a acestui an, tot Înalta Curte a fost cea care ne-a admis contestatia la sentința prin care judecătorii militari o respinseseră ca inadmisibilă!”

Elena Dinu

Generalul Nicolae Macici, condamnat pentru crime de război

Pe data de 22 mai 1945, generalul Nicolae Macici a fost condamnat pentru crime de război, fiind unul dintre cei vinovați pentru masacrul comis la Odessa. A fost degradat militar și condamnat la moarte. Două luni mai târziu, Regele Mihai a admis comutarea pedepsei acestuia la muncă silnică pe viață. Generalul a fost încarcerat în trei închisori, găsindu-și sfârșitul în temnița de la Aiud (mai multe detalii AICI).

În sentința de condamnare din 1945 există următoarea mențiune:

”Acuzatul Macici susține că în timpul șederii sale la Odessa, în zilele de 23, 24 si 25 octombrie 1941, nu a făcut altceva decât să își aducă la îndeplinire misiunea sa militară cu caracter operativ și nu a avut niciun amestec în executarea represaliilor, căci represaliile militare se ordonaseră de către Mareșalul Antonescu și s-au executat afară de el, fără participarea lui într-un sens sau altul. Recunoaște că nu a luat nicio măsură pentru a împiedica represaliile, susține că nu avea această calitate”.

În luna mai a anului 2021,  Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a judecat și a admis apelul declarat de fiul fostului general Nicolae Macici, după ce – pe data de 8 octombrie 2020 – Curtea Militară de Apel București respinsese ca inadmisibilă cererea de revizuire a sentinței din 1945 făcută de fiul generalului.

Decizia 149/18.05.2021. Admite apelul, desființează hotărârea atacată și trimite cauza la Curtea Militară pentru continuarea judecății privindu-l pe revizuentul N. Macici”.

Apelul a fost introdus la Înalta Curte de Casație și Justiție de către fiul generalului – care locuiește în Canada, după cum am precizat mai sus – prin avocatul Elena Dinu.

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și