Prima pagină » Dezvăluiri » EXCLUSIV GÂNDUL.RO. Încă o plângere penală împotriva șefului Jandarmeriei! O subalternă îl acuză pe colonelul Bogdan Enescu de hărțuire, amenințare și abuz în serviciu

EXCLUSIV GÂNDUL.RO. Încă o plângere penală împotriva șefului Jandarmeriei! O subalternă îl acuză pe colonelul Bogdan Enescu de hărțuire, amenințare și abuz în serviciu

EXCLUSIV GÂNDUL.RO. Încă o plângere penală împotriva șefului Jandarmeriei! O subalternă îl acuză pe colonelul Bogdan Enescu de hărțuire, amenințare și abuz în serviciu

Crește numărul plângerilor penale depuse împotriva șefului Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu. După ce Dumitru Coarnă – președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) – a arătat în denunțul depus la Parchetul Militar că Enescu și-a pontat peste 800 de ore suplimentare fictive, procurorii anticorupție specializați în investigarea cadrelor militare cercetează, acum, și alte presupuse ilegalițăți comise de înaltul ofițer în perioada în care acesta era… comandantul Jandarmeriei Ilfov.

GÂNDUL.RO a făcut publice (citește articolul integral AICI) informații în exclusivitate despre orele suplimentare pe care șeful Jandarmeriei le-ar fi pontat în mod fictiv. Iar acum prezintă o altă informație-bombă. Bogdan Enescu este acuzat de hărțuire, presiuni, intimidare si încălcări ale legii de către Ioana Beatrice Dragomir, şef Serviciu Psihologie la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

”În calitate de parte vătămată”, Ioana Dragomir  a depus o plângere penală la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, iar alături de Bogdan Enescu sunt vizați încă șase ofițeri superiori din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Abuzuri sistematice și persistente pentru ca funcția să fie oferită… ”cu dedicație”

Potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate, de GÂNDUL.RO, inspectorul general al Jandarmeriei Române ar fi recurs la o serie de abuzuri sistematice şi persistente, scopul fiind acela ca Ioana Beatrice Dragomir să fie înlăturată ”cu orice preț” din funcția de șef de serviciu.

Bineînțeles, această hărțuire permanentă viza ocuparea funcției respective de către altcineva, respectiv lt.col. Dana Scrieciu din cadrul Biroului Psihologie al I.G.J.R. ”Partea vătămată” îl acuză pe șeful Jandarmeriei Române că a întreprins demersuri abuzive și și-a angrenat subordonații – ”prin acțiuni de constrângere și amenințare” – în acțiuni prin care se urmărea eliminarea ei din funcție de șef de serviciu.

Totul a început în luna ianuarie a acestui an, după ce au fost întocmite aprecierile de serviciu ale personalului din subordine (Serviciul Psihologie), două dintre subordonate primind doar calificativul ”BUN”, ulterior făcând contestație către eşalonul superior, respectiv Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. În astfel de condiții, de fiecare dată când apar contestații este constituită o comisie care să le soluționeze. Printre cei trei membri ai comisiei s-a numărat și lt.col. Dana Scrieciu, persoana vizată pentru a o înlocui în funcția de șef de serviciu pe Dragomir.

Potrivit acesteia, membrii comisiei au chestionat-o cu privire la cu totul alte probleme, nu referitor strict la cele două contestații depuse, fiind supusă chiar unui ”interogatoriu agresiv”.

Comisia de soluționare a contestațiilor avea un cu totul alt ”obiectiv”

Șeful Serviciului Psihologie la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti consideră că totul a fost ”cusut cu ață albă”, iar membrii comisiei de soluționare a contestațiilor nu au făcut altceva decât să o acuze de nerespectarea atribuțiunilor de serviciu, de neîndeplinirea sarcinilor primite și, mai ales, de o activitate neconformă cu fișa de post.

Mai mult, a fost acuzată și că a oferit unei subordonate calificativul de ”FOARTE BINE” în contextul în care a fost ”amenințată și șantajată”.

Termenul de soluționare a respectivelor contestații a fost prelungit – încălcându-se prevederile legii, de altfel -, iar evenimentele s-au precipitat gradual, membrii comisiei încercând să o determine pe Dragomir să refacă aprecierile întocmite și să dea calificativul de ”FOARTE BINE” celor două subordonate care au depus contestații.

În luna februarie, aflată în concediu de odihnă, Ioana Beatrice Dragomir a fost chemată, intempestiv, de către inspectorul general al Jandarmeriei, colonelul Bogdan Enescu – împreună cu Directorul Adjunct pentru Ordine Publică al D.G.J.M.B., lt.col. Laurenţiu Cazan – pentru a da explicaţii cu privire la neexecutarea măsurilor comisiei de soluţionare a contestaţiilor.

Potrivit celor menționate de Dragomir, șeful Jandarmeriei Române a ”amenințat-o” că va ordona un ”control tematic” la structura de psihologie, ceea ce s-a și întâmplat. Inspectorul general al Jandarmeriei Române a dispus efectuarea unui control tematic neplanificat la Serviciul Psihologie al D.G.J.M.B. în perioada. 02-06.03.2020, control care a fost prelungit ulterior de două ori până la data de 13.03.2020. Iar membrii comisiei de control au fost exact aceleași persoane care făcuseră parte și din… comisia de soluționare a contestațiilor.

Modalitatea de efectuare a controlului a fost ”ieșită din tipare”

În plângerea penală depusă, Dragomir precizează că respectivul control a fost unul ”atipic și ieșit din tipare”. Maniera de control a fost ”neprofesională”, fiind încălcate și ”principiile conduitei profesionale”.

”Deşi am obiectat încă din prima zi, comisia a stabilit ca întreg personalul Serviciului Psihologie să fie prezent în sala unde s-a desfăşurat controlul, cu toate că personalul din subordinea mea nu a fost controlat. Deşi am solicitat comisiei de control să nu fiu controlată de faţă cu subordonaţii pe aspectele ce ţin de atribuţiile mele funcţionale, membri comisiei nu au acceptat acest lucru, invocând „transparenţa” activităţii. Ipostaza în care am fost pusă de comisia de control a fost confruntarea directă (faţă în faţă) dintre şeful serviciului şi personalul din subordine pe de o parte şi şeful serviciului şi comisia de control pe dc altă parte”

Ioana Beatrice Dragomir s-a considerat dezavantajată în timpul acestui control, concluzionând că este inadmisibil ca o comisie aflată în control şi având ca obiectiv specific nr. 1 ”Respectarea prevederilor legale ce reglementează activitatea de psihologie” să închidă ochii la încălcarea flagrantă a ordinelor de linie şi să transmită personalului controlat mesajul ”merge și așa”. 

”Prin mesajul transmis de comisie, care îndeplineşte rolul de structură coordonatoare pe linie de psihologie, practic se încurajează încălcarea legii”

Controlul ”atipic” s-a soldat cu retrogradarea din funcție a Ioanei Beatrice Dragomir

Bogdan Enescu, mai-marele Jandarmeriei Române, a dispus sancționarea șefei Serviciului Psihologie la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti cu ”retrogradarea din funcție”, făcând – așa cum aceasta menționează în plângerea penală – și presiuni asupra subordonaților pentru ca ordinul să fie dus la îndeplinire.

Ulterior, același Bogdan Enescu a mai făcut un ”pas”. A dispus ”cercetarea disciplinară” a ”incomodei” de către o comisie alcătuită la nivelul eșalonului superior.

”În perioada 21.04-19.05.2020 am fost cercetată disciplinar dc către comisia din cadrul I.G.J.R. care, deşi nu aveau competenţă conferită de lege în acest sens, au decis trimiterea mea în faţa consiliului de onoare”

”Mă hărţuieşte la locul de muncă persistent, prin acţiuni sistematice de control al activităţii şi de defăimare”

Acuzațiile pe care le aduce Dragomir lui Bogdan Enescu sunt deosebit de grave, iar colonelul este acuzat, pur și simplu, de ”hărțuire”. Mai mult, astfel de acțiuni ”în forță” au făcut și ca subordonații ei să nu mai îndeplinească ordinele pe care le transmite, autoritatea fiindu-i subminată.

”În acest context, începând cu luna ianuarie 2020 trăiesc zilnic un coșmar la locul de muncă, unde sunt aproape zilnic verificată, cercetată de diverse comisii, hărțuită psihic pentru diverse probleme cărora nu le găsesc sensul. Toate acestea se intâmplă datorită faptului că Inspectorul General, dl. col. Bogdan Enescu, mă hărţuieşte la locul de muncă persistent, prin acţiuni sistematice de control al activităţii şi de defăimare în faţa şefilor mei şi a colegilor de breaslă. Datorită acţiunilor sale repetitive de subminare a autorităţii mele şi denigrare, unele dintre subordonatele mele refuză să îndeplinească ordinele, 1mi neagă autoritatea, încalcă regulamentele militare interne (…)”, acuză Ioana Beatrice Dragomir.

”De asemenea, Biroul Psihologie al I.G.J.R., structura coordonatoare, în loc să intervină pentru a media tensiunile şi problemele de comunicare, întreţin aceste stări tensionate prin încurajarea unora dintre subordonate să se revolte, să îmi facă rapoarte, să nu respecte ordinele şi să aibă o atitudine dispreţuitoare”

Pentru ca totul să devină de-a dreptul halucinant, Bogdan Enescu ar fi ordonat și ca  – începând cu data de 21 mai 2020 – să fie ”restricționat” dreptul Ioanei Dragomir de a relaționa direct cu personalul din subordine. Iar apărătorul ei a devenit ”ținta” aceluiași colonel Bogdan Enescu.

”În subsidiar, vă informez şi despre faptul că, urmare a incercărilor sale de a mă apăra, în cadrul cercetării mele în faţa Consiliului dc Onoare, inclusiv apărătorul meu, dl. col. CHESARU Cosmin a devenit ţinta răzbunării domnului col. ENESCU Bogdan, acestuia retrasă solda pentru lucrări de excepţie şi fiind ameninţat cu sesizarea Parchetului Militar, cu privire la săvârşirea unei presupuse infracţiuni de fals”, se mai arată în plângerea penală depusă la la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

De altfel, potrivit acestei plângeri penale, Ioanei Dragomir se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 100.000 ron, reprezentând daune materiale şi morale, considerând că imaginea i-a fost prejudiciată și aducând argumente.

  • Neîncrederea colegilor în mine ca persoană, faţă de corectitudinea, cinstea şi onoarea mea după efectuarea acestor proceduri disciplinare, toate culminând cu aplicarea sancţiunii;
  • Subminarea autorităţii în faţa subordonaţilor, incapacitatea de a-mi exercita în bune condiţii actul de comandă;
  • Accentuarea stării de frustrare faţă de componentele/structurile de control din cadrul Ministerului Afacerilor Inteme.

Dumitru Coarnă: ”Abuz în serviciu și fals intelectual”

Așa cum precizam la începutul acestui articol, GÂNDUL.RO a oferit, în exclusivitate, și informații legate de denunțul depus de Dumitru Coarnă. președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Acesta a arătat în denunțul depus la Parchetul Militar București că – în lunile aprilie, mai şi iunie 2020 – Bogdan Enescu „şi-a adăugat un număr total de peste 800 de ore suplimentare în mod fictiv şi a utilizat înscrisurile ce cuprindeau respectivele înregistrări cauzând un prejudiciu instituţiei, săvârşind astfel infracţiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, fapte săvârşite în concurs”.

Dumitru Coarnă a explicat în plângerea depusă la Parchetul Militar că și dacă ar fi stat la serviciu în cele 800 de ore, acesta nu ar fi avut dreptul, potrivit Codului Muncii.

Conform legii, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi, totuși, prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de patru luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele