Prima pagină » Dezvăluiri » EXCLUSIV GÂNDUL.RO. ”Teroristul” maghiar care plănuise în 2015 un atentat de Ziua Națională a României a cerut să fie eliberat condiționat! ”A participat la programe psiho-sociale și are o familie care îl așteaptă acasă!” / UPDATE: Avem decizia instanței!

EXCLUSIV GÂNDUL.RO. ”Teroristul” maghiar care plănuise în 2015 un atentat de Ziua Națională a României a cerut să fie eliberat condiționat! ”A participat la programe psiho-sociale și are o familie care îl așteaptă acasă!” / UPDATE: Avem decizia instanței!

EXCLUSIV GÂNDUL.RO. ”Teroristul” maghiar care plănuise în 2015 un atentat de Ziua Națională a României a cerut să fie eliberat condiționat! ”A participat la programe psiho-sociale și are o familie care îl așteaptă acasă!” / UPDATE: Avem decizia instanței!

Istvan Attila Beke și Zoltan Szocs, doi membri ai grupării ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, plănuiau în urmă cu 5 ani un atentat, la Târgu Secuiesc, de Ziua Națională a României. Era 1 Decembrie 2015, dar structurile specializate ale DIICOT și SRI îi interceptaseră încă din octombrie, așa încât planurile celor doi nu s-au realizat. Beke și Szocs au fost ulterior deferiți judecății și condamnați. Acum, potrivit unor informații obținute exclusiv de GÂNDUL.RO, ”inițiatorul” acelui act terorist cere să fie eliberat condiționat!

Pasionat de electronică, Istvan Attila Beke construise un dispozitiv artizanal care ar fi trebuit plasat într-un tomberon de gunoi, în zona unde se află statuia lui Gabor Aron. Numai că planul lui a fost dejucat, iar pe 19 mai 2016 a fost trimis în judecată, alături de complicele său, Zoltan Szocs. GÂNDUL.RO a intrat în posesia unei informații de ultimă oră și o prezintă în exclusivitate. Beke a făcut cerere de liberare condiționată, iar judecătorii au analizat fiecare argument prezentat de apărătorii săi.

În anul 2018, Beke și Szocs au fost condamnați la 5 ani de închisoare pentru ”acte de terorism” la capătul unui proces cu ușile închise. Inițial, acuzația a fost aceea de „atentat împotriva unei colectivităţi”, în forma tentativei, numai că – ținându-se cont de gravitatea faptei – aceasta a fost schimbată.

A executat până acum 1285 de zile de închisoare

Surse judiciare au dezvăluit pentru GÂNDUL.RO că solicitarea de liberare condiționată a lui Beke a fost judecată fără ca acesta să fie prezent fizic, ci doar prin videoconferință. ”Teroristul din Decembrie” își ispășește pedeapsa începând cu data de 4 iulie 2018 și, teoretic, ar trebui să o execute până în luna februarie a anului 2022.

Până acum, el a ispășit, efectiv, 723 de zile de închisoare și 347 zile arest preventiv. Totodată, 65 de zile sunt considerate executate ”ca urmare a muncii prestate”, aflându-se – în prezent – ”în regim deschis”.

”Executarea pedepsei a început la data de 4 iulie 2018 și urmează să expire la data de 21 februarie 2022, fracția din pedeapsă necesară a fi executată pentru liberarea sa condiționată fiind de 1217 zile. Condamnatul Beke Istvan Attila a executat până la data încheierii procesului verbal un număr de 1285 de zile de închisoare (din care 723 zile efectiv executate, 347 zile arest preventiv, 65 zile considerate executate urmare muncii prestate și 150 zile executate conform art. 55 ind. 1 din Legea nr. 254/2013). În prezent condamnatul execută pedeapsa în regim deschis, motiv pentru care se reține că sunt îndeplinite condițiile obiective pentru liberarea condiționată a numitului Beke Istvan Attila”

Extras din motivarea instanței

Când poate fi dispusă ”liberarea condiționată”

Viața petrecută în spatele gratiilor induce, în teorie, momente de reflecție și o reconsiderare a faptelor pentru care deținuții au fost condamnați, iar apărătorii lui Beke a au ajuns la concluzia că ”Teroristul din Decembrie” întrunește toate condițiile necesare liberării condiționate.

Dar, potrivit legii, eliberarea înainte de termen a unui deținut poate avea loc doar dacă sunt întrunite câteva criterii esențiale.

”Analizând propunerea formulată de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor private de libertate din (…) prin procesul verbal nr. 209 din 25.06.2020, instanța reține că potrivit art. 100 alin. (1) Cod penal, liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă dacă:

  • cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei
  • cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis
  • cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească
  • instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate”.

Beke ”are o familie care îl așteaptă acasă”

Coordonat de Zoltan Szocs , liderul grupării ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, Beke și-a dorit să transforme Ziua Națională a României – în decembrie 2015, la Târgu Secuiesc – într-un moment exploziv din care să reiasă că așa-zisul ”Ținut Secuiesc” trebuie să beneficieze de un statut aparte.

Firește, o astfel de acțiune este de o gravitate indiscutabilă, iar interceptările au demonstrat, punctual, premeditarea unui atentat care, din fericire, nu a mai avut loc. Ajuns în spatele gratiilor, el ar fi devenit alt om, spun apărătorii săi. A muncit, a participat la diferite programe desfășurate în cadrul penitenciarului și are o familie care îl așteaptă acasă.

”Solicită admiterea propunerii de liberare condiționată, apreciind că sunt îndeplinite condițiile obiective și subiective prevăzute de lege. Pe perioada executării pedepsei, condamnatul a respectat toate obligațiile din penitenciar. Condamnatul a participat la mai multe programe, așa cum rezultă și din documentele depuse la dosar, a muncit tot timpul și este integrat social. Are o familie care îl așteaptă acasă. După liberare are șanse de angajare și a primit oferte de muncă”, se arată în motivarea instanței de judecată.

Mai mult, ”Teroristul din Decembrie” a avut un ”comportament conformist”, a primit recompense și ”nu a fost sancționat disciplinar”. Este tată a doi copii, mai spun apărătorii săi, așa că poate și trebuie să acorde acestora sprijin patern.

”Pe perioada amânării, petentul a avut un comportament conformist, a fost recompensat și nu a fost sancționat disciplinar niciodată. A participat la programe psiho-sociale, obținând calificative de foarte bine și premiul I și II. În ceea ce privește situația personală a petentului, solicită a e observa că acesta are doi copii, dintre care unul a susținut examenul de bacalaureat, iar lăsarea în libertate a petentului ar fi un mare sprijin pentru fiul său. Mai mult decât atât, petentul nu are antecedente penale”, au considerat apărătorii lui Beke.

Instanța de judecată: ”Liberarea condiționată are un caracter facultativ, nefiind un drept…”

Judecătorii au precizat, pe de altă parte, că ”liberarea condiționată” are doar un caracter ”facultativ, nefiind un drept” al deținutului, oricine ar fi acesta.

Chiar și Curtea Europeană s-a pronunțat în acest sens, specificând că nu este garantat dreptul unui deținut de a fi eliberat – ”condiționat sau definitiv” -, înainte ca pedeapsa să fie executată în întregime. Totul depinde de conduita respectivului deținut, dar hotărârea este luată de instanța de judecată numai după ce se stabilește, cu certitudine, că ”reeducarea și îndreptarea” deținutului sunt posibile și în stare de libertate.

”Liberarea condiționată are esențialmente un caracter facultativ, nefiind un drept, ci numai o vocație generală a condamnatului. În același sens s-a pronunțat și Curtea Europeană, care a statuat că art. 5 parg. 1 lit. a) din Convenție nu garantează dreptul unui deținut de a fi eliberat, condiționat sau definitiv, înainte de executarea pedepsei. Liberarea condiționată nu se aplică în mod automat după executarea fracțiunii de pedeapsa prevăzută de lege, ci numai dacă instanța, care judecă dosarul își creează convingerea, ținând seama de conduita condamnatului în timpul executării pedepsei și de antecedentele sale penale, că reeducarea și îndreptarea acestuia sunt posibile și fără executarea în penitenciar a restului de pedeapsă”, au precizat judecătorii.

”Într-adevăr, gravitatea faptei, prin ea însăși, nu poate fundamenta o soluție de respingere a liberării condiționate, aceasta fiind deja evaluată cu ocazia individualizării judiciare a pedepsei aplicate inculpatului. Totuși, pedeapsa trebuie să aibă și un scop preventiv, prevenția generală ocupând un loc important. Astfel, raportat la funcția de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetățean trebuie să fie conștient de consecințele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale, în special în cazul săvârșirii unor acte incriminate de legislația privind prevenirea și combaterea terorismului”

Extras din motivarea instanței

”Respinge ca neîntemeiată propunerea de liberare condiționată”

Atentatul dejucat de structurile specializate din DIICOT și SRI ar fi putut avea consecințe dramatice. Și, tocmai de aceea, judecătorii au insistat asupra ”mesajului” care ar fi fost transmis prin acțiunile celor doi complici, Beke și Szocs.

Potrivit motivării instanței, se dorea ”intimidarea comunității de etnici români” și punerea autorităților în fața unui ”fapt împlinit”care să le oblige ca, pe viitor, să nu mai organizeze astfel de manifestații – la Târgu Secuiesc – cu ocazia Zilei Naționale a României.

”Beke Istvan Attila, la instigarea numitului Szocs Zoltan, în intervalul de timp 16 – 20 noiembrie 2015, a procurat 410 bucăți articole pirotehnice FP3, încadrate în categoria a 3-a de risc și câte 2 seturi de articole pirotehnice cod JW 06, cod JFS 1/W, cod SM 9817 și cod PS 3213-16, încadrate în categoria a 2-a de risc, necesare pentru producerea unui dispozitiv exploziv improvizat ce urma a fi amplasat și detonat de către membrii Mișcării HVIM Transilvania pe raza localității Târgu Secuiesc, într-un loc public, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea, la data de 1 Decembrie 2015, a Zilei Naționale a României, în scopul intimidării comunității de etnici români și al convingerii autorităților publice naționale să se abțină de la organizarea pe viitor a unor astfel de manifestații, activitatea sa infracțională fiind întreruptă de intervenția organelor judiciare”, au accentuat judecătorii.

În astfel de condiții, magistrații au respins, într-o primă fază, cererea de liberare condiționată formulată de Beke, considerând-o neîntemeiată.

”Respinge ca neîntemeiată propunerea de liberare condiționată formulată de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul (…) cu privire la condamnatul Beke Istvan Attila – născut la data de 15.06.1975, CNP (…). În baza art. 587 alin. (2) Cod de procedură penală, fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiționată poate fi reînnoită la data de 1 ianuarie 2021.  În temeiul art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului din oficiu (…) în cuantum de 100 de lei se va avansa din fondurile Ministerului Justiției. Cu drept de a formula contestație în termen de 3 zile de la comunicare”, au hotărât judecătorii.

”Teroristul din Decembrie” a depus contestație și…

GÂNDUL.RO prezintă și o altă informație de ultimă oră, în exclusivitate. Beke a depus contestație, în termenul prevăzut de prima instanță – 3 zile -, iar judecătorii de la Tribunalul Brașov i-au admis-o parțial marți seară, 3 august.

Numai că nu este vorba despre ”liberarea condiționată” pe care o ceruse ”Teroristul din Decembrie”, ci doar de ”reînnoirea cererii de liberare condiționată”, termenul fiind 25 noiembrie 2020, atunci când Beke va putea încerca, din nou, să îi convingă pe judecători că poate fi ”liberat condiționat”.

”Ședința din 03.08.2020, ora 09:00. Tip soluție: Admis. Soluția pe scurt: Admite contestația exercitată de către condamnatul BEKE ISTVAN ATTILA împotriva S.P. nr. 852/02.07.2020 a Judecătoriei Brașov, pronunțată în dosarul nr . 11927/197/2020, pe care o desființează în parte, cu privire la termenul fixat dupa expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiționată poate fi reînnoită si, rejudecând în aceste limite:

  • În baza art. 587 al. 2 C.p.p. fixează termen pentru reînnoirea cererii de liberare condiționată la data de 25.11.2020.
  • În baza art. 275 al. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, au decis magistrații.

Sentința dată de judecătorii Tribunalului Brașov este definitivă.

Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, descoperă.ro, go4it.ro, verdict.ro, ciao.ro sau ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele