Dispariția Prințului Paul, după condamnarea primită de acesta în celebrul dosar ”Ferma Băneasa”, a ținut capul de afiș al publicațiilor din România în ultima perioadă. În timp ce soțul ei – condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare – este dat în urmărire internațională, existând date că s-ar ascunde în Portugalia, prințesa Lia încearcă de la București să ”răstoarne” decizia în favoarea Prințului fugar.
Dosarul a fost legat de retrocedările ilegale a zeci de hectare de la “Ferma Băneasa”, în vizorul procurorilor DNA aflându-se mai mulți oameni de afaceri, iar prejudiciul stabilit se ridică la suma de 145 de milioane €.
Potrivit procurorilor, afacerea ilegală a constat în revendicarea fostei ferme regale Băneasa de către Prințul Paul al României, cu sprijinul celorlalți inculpați. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a recunoscut lui Paul Lambrino calitatea de nepot al regelui Carol al II-lea şi drepturile ce decurg de aici în ceea ce priveşte averea regelui exilat.
Paul al României și Prințesa Lia – Lia Georgia Triff – sunt căsătoriți din luna septembrie a anului 1996 și au împreună un copil, Carol Ferdinand. Condamnarea soțului a adus, firește, nori negri deasupra familiei, însă Prințesa Lia nu a făcut declarații, deocamdată, adoptând o poziție discretă în legătură cu acest dosar și, mai ales, cu ”dispariția” Prințului. Cu toate acestea, Prințesa Lia nu poate fi indiferentă în fața unei asemenea situații.
Astfel, reporterii GÂNDUL.RO au surprins-o pe soția lui Paul al României la o întâlnire cu un (fost) avocat, Florin Ghiulbenghian. Acesta ”păstorește” și o fundație care se ocupă de prevenirea corupției, dar trecutul nu-i este deloc ”limpede”. Prințesa Lia pare să-și agațe acum speranțele de el. Presa a dezvăluit, în trecut, că Ghiulbenghian a apărut ca denunțător în mai multe dosare DNA, el fiind, totodată, condamnat pentru înșelăciune. Prințesa a înțeles că el ar putea fi salvator, așa încât s-a întâlnit cu acesta la o cafenea celebră din Capitală.
Acolo, cei doi au rămas aproximativ o oră, discutând, cum altfel, despre dosarul Prințului Paul și despre cum s-ar putea ”întoarce” decizia de condamnare. Legal, soluții n-ar mai prea exista, întrucât hotărârea este definitivă. Însă, probabil, că Ghiulbenghian caută ”căi de scăpare”.
Recunoscută pentru eleganța sa, indiferent de situație, Lia nu a infirmat, nici de această dată, ”eticheta” care i-a fost fixată, purtând – în condițiile pandemiei de coronavirus – și o mască medicală.
La capătul întâlnirii, Florin Ghiulbenghian a condus-o, apoi, către casă pe soția lui Paul al României, aceasta așezându-se – așa cum cere protocolul – pe bancheta din spate a mașinii.
Ajunși la destinație, cei doi s-au mai întreținut câteva minute, iar apoi s-au despărțit.
Prințesa Lia s-a născut pe data de 23 februarie 1949, la Naval Station Great Lakes, în Statele Unite, dintr-o mamă româncă și un tată american. Pe numele său de fată Lia Georgia Triff, a devenit prinţesă după căsătoria cu Prinţul Paul Lambrino, cununia având loc la Mânăstirea Caşin din Bucureşti și fiind oficiată de părintele Galeriu.
S-a căsătorit, la vârsta de 25 de ani, cu un cunoscut avocat american – Melvin Belli – iar mariajul a durat 16 ani. Ulterior, a intervenit divorțul, iar Lia Georgia Triff l-a cunoscut pe Paul Lambrino la o gală UNICEF care se desfășura la Londra.
S-au căsătorit în România – chiar Prințesa Lia fiind cea care a insistat asupra acestui aspect, după cum a declarat chiar ea, la un moment dat – și, în 2010, au devenit părinții unui băiat, Carol Ferdinand, care a fost botezat în religia ortodoxă.
Paul Lambrino s-a născut în 13 august 1948, la Paris și este cunoscut ca Paul-Philippe de Hohenzollern sau Prințul Paul al României. Trebuie menționat, totuși, că el nu este recunoscut ca membru al Casei Nobiliare de Hohenzollern-Sigmaringen și nici al Casei Regale a României. Paul Lambrino este fiul lui Mircea Grigore Carol Lambrino (cunoscut drept Mircea Grigore Carol de Hohenzollern, decedat în anul 2006, fiu al prințului Carol al României. Mama lui Paul este Helene Nagavitzine, prima soție a lui Mircea Grigore Carol.
Paul susține că el este adevăratul succesor la tronul României, deși mariajul morganatic al lui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino – mariaj care a dus la nașterea tatălui său în ianuarie 1920 – a fost anulat de Tribunalul Ilfov în ianuarie 1919. Ulterior, această hotărâre a fost contestată în tribunalele internaționale – din Portugalia și Franța -, acolo unde Paul al României a câștigat recunoașterea faptului că tatăl său este fiul legitim al lui Carol al II-lea.
Paul Lambrino s-a judecat cu Casa Regală a României pentru a fi recunoscut drept prinţ moştenitor şi pentru a dobândi o parte din averea Casei Regale. În luna februarie a anului 2012, Instanţa Supremă a recunoscut sentinţa din 1955 a unei instanţe din Lisabona prin care tatăl lui Paul, Carol Mircea Grigore, era recunoscut ca fiu al regelui Carol al II-lea.
În ceea ce privește dosarul ”Ferma Băneasa”, Paul al României a fost acuzat că a doeit să ascundă ”proveniența ilicită” a unor bunucuri care urmau să fie retrocedate.
”Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, inculpatul Al României Paul Philipe a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau a fi retrocedate, între care actele adiţionale la acesta din datele de 20.03.2007, (vizând respectiv 12 bunuri imobile, între care şi Palatul Peleş), 04.04.2007 (vizând bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic), 04.10.2007 (vizând 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere precum şi clădiri în Sinaia şi Bucureşti), precum şi antecontracte de vânzare -cumpărare, înţelegeri”, s-a precizat într-un comunicat transmis de DNA.