EXCLUSIV | Incredibilă lovitură de teatru! După ce au fost declarați câștigători ai licitației, francezii de la Naval Group refuză să semneze mega-contractul cu MApN pentru corvetele multifuncționale
Epopeea corvetelor multifuncționale a căror achiziție costă România 1,2 miliarde de euro cunoaște o răsturnare uluitoare de situație. Declarat, în sfârșit, câștigător al licitației după ce, inițial, în 2016, contractul fusese încredințat olandezilor de la Damen, constructul francez Naval Group refuză să semneze înțelegerea cu statul român. Surse de încredere au declarat pentru GÂNDUL că, la capătul unui lung șir de contestații, Ministerul Apărării Naționale a întocmit întreaga documentație, dar partea franceză a anunțat că refuză să semneze contractul, invocând ”anumite probleme interne”.
Decizia este una de neînțeleles, extrem de dubioasă, în condițiile în care discutăm despre cea mai mare licitație atribuită în ultimii ani în România. Mai mult, în contextul geopolitic actual, refuzul Naval Group așază sub semnul întrebării și securitatea în zona Mării Negre.
Totodată, acest ”pas înapoi” al Naval Group îl pune într-o lumină total nefavorabilă pe președintele Emmanuel Macron, căruia i s-a reproșat și faptul că a gestionat defectuos și povestea submarinelor franțuzești refuzate de Australia. Acolo a fost vorba despre „contractul secolului”, pe care aceeași companie franceză, Naval Group, l-a ratat, afacerea transformându-se într-un scandal diplomatic de proporții. Numai de un nou scandal n-ar avea acum nevoie Macron, care în aprilie 2022 va intra în campanie electorală pentru un alt mandat de președinte al Franței.
Amintim că procedura specifică de achiziție a produsului „Corvetă multifuncțională” s-a finalizat în anul 2019, prin declararea Asocierii formate din Naval Group din Franța și S.C. Șantierul Naval Constanța S.A. din România drept operator economic câștigător.
Povestea începuse însă în anul 2016, când contractul pentru corvete a fost atribuit direct companiei olandeze Damen, aceasta urmând să realizeze cele patru nave la șantierul său din Galați. Ulterior, în 2017, procedura a fost reluată, fiind organizată o licitație publică.
În iulie 2019, câștigător al licitației a fost desemnat parteneriatul dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța. Dar Damen a atacat rezultatul licitației în instanță, iar acum, după ce Curtea de Apel s-a pronunțat în favoarea Naval Group, francezii par să ezite în semnarea contractului.
Reporterii GÂNDUL au solicitat puncte de vedere de la Ministerul Apărării Naționale, dar și de la reprezentanții Șantierului Naval Constanța, societate asociată cu Naval Group.