EXCLUSIV | Mama fostului partener Neversea ar fi vrut să ia faptele fiilor asupra ei. A fost pregătită să recunoască tot, dar declarația ei nu este valabilă în cazul rudelor de sânge, potrivit legii (SURSE)
Procurorii DIICOT au reușit să destructureze o ”mega-afacere” cu ramificații care duc în lumea avocaturii, către un fost ofițer DNA, dar și către o vedetă de televiziune.
UPDATE. Raisa Ladin a fost arestată preventiv pentru 30 de zile de un judecător de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București pentru acuzațiile aduse în dosarul DIICOT. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la instanța supremă.
Este vorba despre dosarul în care 11 persoane au fost duse joi la audieri de către DIICOT, fiind acuzate că au constituit un grup infracţional pentru a retrage ilegal din conturile unei bănci din România peste 16 milioane de euro.
Raisa Ladin, Laurențiu Ladin și Corneliu Ladin, ultimii doi fiii femeii vizate de anchetatorii DIICOT, au fost reținuți. Cei doi fii ai Raisei Ladin sunt acuzați de DIICOT de spălare de bani după ce în conturile firmelor familie Ladin au intrat milioane de euro extorcați de mama acestora prin metode presupus nelegale.
Mai exact, au precizat sursele GÂNDUL, în vreme ce una dintre primele administratoare ale firmei offshore era în custodia anchetatorilor DIICOT pentru a denunța nelegalitățile sesizate, Raisa Ladin se ocupa să scoată tranșe de bani pe care apoi să le dea fiilor ei pentru a-i ”albi”.
Cum au decurs audierile care s-a întins până târziu în noapte
Surse judiciare apropiate mega-anchetei privind pe membrii familiei Ladin, din care face parte și Corneliu Ladin, fost partener (furnizor de echipamente muzicale) al festivalului Neversea, povestesc, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, cum au decurs audierile din acest caz spectaculos, care s-au întins până târziu în noapte.
Sursele judiciare transmit că Raisa Ladin – mama lui Laurențiu și Corneliu Ladin – ”ar fi încercat să ajungă la o înțelegere cu procurorul de caz, astfel încât să dea o mărturie completă de recunoaștere, dar cu condiția ca fii ei să fie lăsați în pace”.
Femeia ar fi vrut să își scape, astfel copiii, de efectele anchetei în cadrul căreia aceștia sunt acum reținuți pentru 24 de ore ”pentru fapte de spălare de bani”.
”Laurențiu și Corneliu Ladin nu au recunoscut absolut nimic”
Laurențiu și Corneliu Ladin nu au recunoscut absolut nimic, mai spun sursele GÂNDUL.
”Aceștia au admis că au primit bani de la mama lor, mai precis sume incredibile, de ordinul milioanelor de euro, și au spus nonșalant că ei nu au fost interesați să afle de unde ar fi putut produce mama lor, Raisa Ladin astfel de sume”, spun sursele judiciare.
Altfel, aceștia au povestit că ”s-au mulțumit doar să primească banii și să îi repună în circulație rapid” prin ceea ce – pentru anchetatorii DIICOT – pare ”un amplu mecanism de spălare de bani”.
Ce precizează Codul de Procedură Penală și o decizie a CCR
Sursele noastre atrag atenția că potrivit normelor Codului de Procedură Penală dar și a unei decizii a Curții Constituționale a României (CCR), ”rudele suspecților sau inculpaților nu pot fi obligate să dea declarații incriminatoare și totodată că o persoană nu se poate autoincrimina”.
Atfel, deși declarațiile Raisei Ladin și a fiilor femei, Laurențiu și Corneliu nu au menirea să deslușească ițele profunde ale dosarului anchetatorii de la DIICOT ar deține, conform surselor GÂNDUL, ample probe care să ateste acuzațiile aduse celor trei din familia Ladin.
Este vorba despre ”hărți relaționale, hărți financiare, trasee monetare și alte astfel de probe economice, precum și denunțul unuia dintre administratori și mărturiile unor martori”, au mai transmis surse judiciare, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.
Grupul infracțional, constituit în 2021
Potrivit DIICOT, acest grup infracțional a fost constituit în luna august a anului 2021, fiind organizat ”în scopul obținerii prin mijloace frauduloase a sumei de aproximativ 16 milioane de USD, sumă aflată în conturile deschise la o unitate bancară din România (n.red. – OTP Bank) de către un client al băncii, respectiv o companie înregistrată într-o jurisdicție offshore”.
Începând cu luna august 2021 – ulterior dispunerii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a ridicării măsurii asiguratorii a popririi instituită în perioada 17.03.2015 – 16.08.2021 asupra conturilor companiei înregistrate într-o jurisdicție offshore -, ”membrii grupării au organizat și pus în executare un amplu mecanism financiar menit să asigure inducerea în eroare a instituției bancare”.
”Membrii grupării au folosit mai multe înscrisuri falsificate (respectiv mandate și procuri certificate prin apostilă falsificate în care era atestată calitatea nereală de împuternicit pe conturile societății a liderului grupului) sau care nu erau apte să justifice din punct de vedere legal, comercial sau economic transferul/retragerea din conturi a fondurilor bănești (contract de mandat cu titlu oneros falsificat, contract de asistență juridică încheiat cu un avocat și pus în executare, în mod formal, prin intermediul unui executor judecătoresc, contracte de consultanță financiară fictive, al căror obiect nu a fost prestat în realitate). Toate aceste documente au fost menite să justifice formal transferurile de sold/viramentele în conturile pretinșilor prestatori de servicii juridice/financiare”, a mai transmis DIICOT.