EXCLUSIV. Ministerul Afacerilor Externe, prima reacție în scandalul sex-spionajului de la Ambasadă! Cum a fost ”sacrificat” consulul român, filmat cu o cameră ascunsă în timpul unui adulter?! Ce implicare au serviciile secrete din Rusia și multe alte detalii care ies la iveală!

Publicat: 03 02. 2021, 21:00

În lumea spionajului, ”petele de umbră” sunt omniprezente, ceea ce – în ultimă instanță – nici nu trebuie să mire pe cineva. Agenții de teren își desfășoară activitățile prin care culeg informații într-o clandestinitate permanentă, iar devoalarea unor operațiuni apare doar în urma unor erori flagrante sau, de cele mai multe ori, ca rezultat al unor acțiuni premeditate ale serviciilor secrete, în funcție de scopurile urmărite la momentul respectiv.

Producătorii NETFLIX au lansat, spre sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, serialul-documentar ”Spycraft” (”Secretele spionajului”), iar audiențele sunt, la nivel mondial, în creștere constantă. Mai mulți experți în probleme de spionaj abordează, în fiecare episod, anumite teme predilecte și modalități de lucru – inclusiv tehnice – ale serviciilor secrete, iar România apare menționată în episodul trei al primului sezon.

NETFLIX readuce sub lumina reflectoarelor un sex-scandal în centrul căruia s-a aflat, în anul 2009, Ion Nuică, la vremea aceea consul al României la Chișinău. Acesta a fost filmat, cu o cameră ascunsă, într-o cameră de luat vederi, în timp ce întreținea relații sexuale cu o presupusă angajată a consulatului (GÂNDUL.RO a prezentat toate detaliile AICI).

Spre corecta informare a cititorilor noștri, cu atât mai mult având în vedere natura subiectului, GÂNDUL.RO a solicitat puncte de vedere din partea celor implicați – sub o formă sau alta – în acest sex-scandal în urma căruia Ion Nuică și-a prezentat demisia. ÎN EXCLUSIVITATE, prezentăm, în cele ce urmează, răspunsul primit din partea Biroului de Presă al Ministerului Afacerilor Externe al României.

MAE: ”La data de 10 iulie 2009, lui Ion Nuică i-a încetat contractul individual de muncă încheiat pe perioadă determinată”

În urma solicitării GÂNDUL.RO, Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis un punct de vedere oficial referitor la scandalul cu tentă sexuală în care a fost implicat Ion Nuică, consul al României la Chișinău, iar din răspunsul primit, ÎN EXCLUSIVITATE, reiese că acesta a fost rechemat de la post pe data de 10 iulie 2009.

Totodată, ”la aceeași dată” a încetat și contractul individual de muncă pe care acesta îl încheiase, ”pe perioadă determinată”, cu MAE.

Potrivit răspunsului primit, începând cu data de 1o iulie 2009 ”nu au mai fost stabilite raporturi de muncă sau de serviciu între Ministerul Afacerilor Externe și domnul Ion Nuică”.

”Ministerul Afacerilor Externe precizează că domnul Ion Nuică a fost rechemat la data de 10 iulie 2009, în urma încheierii misiunii sale la Ambasada României la Chișinău. La aceeași dată, i-a încetat contractul individual de muncă încheiat pe perioadă determinată cu Ministerul Afacerilor Externe, prin demisie. Ulterior datei de 10 iulie 2009, nu au mai fost stabilite raporturi de muncă sau de serviciu între Ministerul Afacerilor Externe și domnul Ion Nuică”, precizează MAE.

”MAE menționează că nu deține date sau informații cu privire la situația actuală a domnului Ion Nuică”, ne-au mai transmis reprezentanții MAE, ÎN EXCLUSIVITATE.

GÂNDUL.RO încearcă, de altfel, să îl contacteze și pe Ion Nuică, fostul consul al României la Chișinău, pentru a-i pune la dispoziție spațiul necesar unui punct de vedere referitor la sex-scandalul în care a fost implicat acum 12 ani.

Un semn de întrebare. Când și-a dat Ion Nuică demisia, pe 10 sau pe 13 iulie 2009?

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Afaceri Externe al României a precizat, în 2009, că nu respectiva înregistrare video compromițătoare ar fi fost adevăratul motiv al demisiei consulului Ion Nuică, cu atât mai mult cu cât acesta își anunțase deja ”intenția de a demisiona”.

”Consulul nostru (n.red. – Ion Nuică) este chemat în ţară încă de săptămâna trecută şi îşi anunţase încă de pe atunci intenţia de a demisiona. Astăzi, luni (n.red. – 13 iulie), el doar a semnat actul în sine. Motivele demisiei au fost profesionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, la vremea respectivă, potrivit evz.ro.

Chestionat în legătură cu filmarea compromițătoare în care apărea consulul României la Chișinău, Alin Şerbănescu a transmis că ”din moment ce (n.red. – consulul Ion Nuică) era deja demisionar, pentru MAE este irelevant filmul apărut în presă”.

Totuși, se conturează un mare semn de întrebare. Potrivit răspunsului primit din partea MAE – condus, astăzi, de Bogdan Aurescu –, consulul României la Chișinău și-a dat demisia pe 10 iulie 2009, la aceeași dată încetând contractul individual de muncă pe perioadă determinată pe care acesta îl încheiase cu Ministerul Afacerilor Externe. Dar imaginile respective au fost publicate de ziarul ”Curentul” pe data de 13 iulie 2009 – luni -, iar intervenția purtătorului de cuvânt MAE a avut lor pe data de 13 iulie 2009, în aceeași zi, acesta precizând – după cum se poate observa – că Ion Nuică a semnat demisia pe 13 iulie, chiar dacă fusese chemat de la post în săptămâna anterioară.

Firește, ne aflăm în fața unei contradicții evidente din punct de vedere birocratic (și nu numai), din moment ce răspunsul MAE transmis redacției noastre precizează că Ioan Nuică a demisionat pe 10 iulie 2009 – vineri -, iar mesajul purtătorului de cuvânt MAE a fost acela că Nuică a semnat demisia luni, pe 13 iulie  – ”Astăzi, luni (n.red. – 13 iulie), el doar a semnat actul în sine”.

”Kompromat (n.red. – material compromițător) a fost scopul unui videoclip postat pe un site din capitala României, București. Ținta a fost Ion Nuică, un bărbat căsătorit, consulul României în Republica Moldova, o țară în Europa de Est. Îl arată pe Nuică făcând sex cu o angajată a consulatului român din Moldova. Înregistrarea secretă a fost obținută printr-o cameră cu stenopă (n.red. – fotografierea fără obiectiv, acesta din urmă fiind înlocuit cu un orificiu de pătrundere a luminii), ascunsă în plinta din colțul camerei. (…) Nuică a demisionat.

Dacă Kompromat ar fi o artă, experții spun că rușii ar fi maeștri”, se menționează în episodul 3 al serialului ”Spycraft” difuzat de NETFLIX.

Scurt exercițiu de imaginație. O demisie antedatată? Explicația plauzibilă a unei ”piruete diplomatice”

Într-un astfel de context, cele două informații contradictorii referitoare la momentul ”T-0” al demisiei lui Ion Nuică conduc către o analiză la capătul căreia se poate concluziona că Ministerul Afacerilor Externe – condus în 2009 de Cristian Diaconescu – a încercat o eventuală ”piruetă” diplomatică.

Putem presupune că Ion Nuică a fost forțat, la momentul respectiv, să demisioneze – în urma imaginilor care au fost făcute publice -, iar acesta (așa cum precizează purtătorul de cuvânt MAE pe 13 iulie 2009) a semnat demisia. Dar a semnat-o pe 13 iulie, însă demisia a fost antedatată, astfel că demisia apare ca fiind înregistrată pe 10 iulie 2009 (n.red. – zilele de 11 iulie și 12 iulie fiind zile nelucrătoare). În acest fel. Ion Nuică ”părăsește scena” onorabil. Articolul din ”Curentul” și imaginile compromițătoare apar pe 13 iulie și demisia lui Nuică, așa cum a precizat chiar purtătorul de cuvânt MAE, nu are nicio legătură cu demisia lui Ion Nuică, ”filmul fiind irelevant”.

La momentul apariției acelor imagini – 13 iulie 2009 -, Ion Nuică era deja ”fost consul al României la Chișinău”, din moment de demisia purta data de 10 iulie 2009, impactul mediatic fiind, astfel, minimalizat, iar ”batista” plasată ”pe țambal”. În acest scenariu, intervenția purtătorului de cuvânt MAE – prin care a specificat că demisia lui Nuică nu are nicio legătură cu imaginile compromițătoare – se încadrează perfect, ca o ultimă piesă a unui joc de puzzle.

Practic, MAE nu a dorit, neapărat, ca Ion Nuică să aibă onoarea ”spălată”, ci să transmită – la nivel internațional – că la data apariției filmulețului care-l incrimina pe Nuică în respectivele imagini se afla ”fostul consul al României la Chișinău”, nu ”actualul consul”, diferența de nuanță, la nivel diplomatic, fiind esențială.

”Coincidență”, înregistrarea compromițătoare în care apărea consulul Ion Nuică a fost dată publicității cu doar două săptămâni înainte de alegerile parlamentare anticipate din Moldova, când partidele pro-București, cu mesaje unioniste, se aflau ”pe val”. Vladimir Voronin – președintele de atunci al Republicii Moldova -, a acuzat România de ”complicitate în protestele de la Chișinău (nota red. – care avuseseră loc în 7 aprilie 2009) și de destabilizarea situației din țară”.

Ion Nuică nu a comentat, la momentul respectiv, imaginile filmate cu camera ascunsă.

GÂNDUL.RO așteaptă în continuare răspunsul ministrului de Externe de la acea dată, Cristian Diaconescu, și al șefului SIE de atunci, Răzvan Mihai Ungureanu. De altfel, Ambasadei Rusiei la București i-a fost solicitat un punct de vedere, pe care îl vom prezenta ÎN EXCLUSIVITATE.