Lupta pentru șefia PNL a intrat în linie dreaptă. Până când vom afla dacă Ludovic Orban își va păstra scaunul sau va fi înlocuit de Florin Cîțu, în urma Congresului PNL din 25 septembrie, au mai rămas doar două săptămâni. Pe ultima sută de metri, cei doi apar public cu declarații, încercând să încline balanța în favoarea lor. Orban și Cîțu s-au ”războit” și miercuri seară. Unul s-a aflat în studioul B1 TV, iar celălalt la Digi 24.
Ludovic Orban și Florin Cîțu s-au intersectat pe ”sticlă” de la 21.00 și până la 22.15, iar GÂNDUL a calculat ratingul și shareul pe cele mai relevante segmente de public și vi le prezintă în premieră.
Practic, aparițiile lor televizate s-au suprapus cinci sferturi de oră, însă trebuie să ținem seama – înainte de toate – și de anvergura posturilor TV la care cei doi s-au ”duelat” în direct.
Subiectul ”criza politică din România” este la ordinea zilei, iar Ludovic Orban l-a ”înțepat” pe premierul Florin Cîțu, afirmând că totul a pornit de o ”demitere de ministru” (n.red. – Vlad Voiculescu), însă stabilitatea coaliției a fost salvată.
Lucrurile s-au precipitat după ce premierul Cîțu l-a demis și pe Stelian Ion, ministrul Justiției, cu toate că exista un ”act adițional” referitor la procedura prin care erau stabiliți pașii necesari a fi făcuți după remanierea unui ministru.
”Eu îmi doresc soluționarea cât mai rapidă a crizei. Acum, să fim cinstiți. Cum a fost provocată criza: am avut o demitere de ministru, în urma căreia am reușit să restabilim unitatea coaliției. Demiterea lui Vlad Voiculescu a avut un temei și a și fost acceptată de opinia publică. Am semnat un act adițional, cu o procedură cu privire la modalitatea în care trebuie să procedezi în momentul în care Premierul reușește să remanieze un ministru. Cîtu a remaniat un alt ministru, și nu orice ministru, cel al Justiției. România se află sub mecanismul de cooperare și verificare. Avem, ca să spun așa, recomandările formulate, iar noi trebuie să le îndeplinim”, a declarat președintele PNL în timpul emisiunii de la B1 TV.
La rândul său, premierul Florin Cîțu îl consideră pe Ludovic Orban principalul vinovat pentru ”negocierea” care a fost făcute după alegerile parlamentare din 6 decembrie, spunând că ministerele cu cele mai mari bugete au rămas la USR PLUS.
Potrivit lui Florin Cîțu, în PNL există o ”mare dezamăgire”, din această cauză, cu atât mai mult cu cât Ludovic Orban ar fi fost mult mai interesat de obținerea funcției de președinte al Camerei Deputaților, motiv pentru care USR PLUS a obținut portofolii ”bogate”.
”În Partidul Național Liberal este o mare dezamăgire de modul în care au fost negociate în iarnă portofoliile. Foarte mulți dintre colegii mei au spus că domnul președinte și-a negociat întâi poziția de președinte al Camerei Deputaților și după aceea au rămas portofoliile. La rectificarea bugetară, vreau să vă spun, când m-am uitat ce ministere au cele mai mari bugete, și sunt Ministerele Sănătății, Transporturi, Investiții și mai era încă unul, dar cred că tot acolo, deci ministere care nu sunt la noi. Acolo sunt ministerele cu bani și o negociere făcută de domnul președinte în iarnă a transmis și a creat această problemă în Partidul Național Liberal, unde aceste ministere au ajuns la USR. Dacă va face o astfel de negociere din nou, nu cred că va fi foarte bine primit în Partidul Național Liberal. Atunci când negociem trebuie să negociem și interesele Partidului Național Liberal, nu interesele personale”, a declarat Florin Cîțu la Digi 24.
”Duelul” de la distanță – și la oră de vârf – dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu nu s-a dus numai la nivel declarativ, fiecare parte dorind să își convingă susținătorii că merită poziția cea mai înaltă în PNL.
A existat, firește, și un ”război al audiențelor” între cei doi adversari, fără a omite amănuntul esențial referitor la anvergura celor două posturi TV.
Pentru a calcula această audiență TV există RATING – măsurătorile se fac pe un anumit număr de televizoare; acest sondaj se face, în România, pe 1.200 de televizoare, iar ratingul înseamnă câte tv urmăresc emisiunea respectivă – și SHARE, respectiv câte dintre cele 1.200 de televizoare sunt deschise și câte, în acel moment, urmăresc emisiunea respectivă.
GÂNDUL prezintă, în premieră, cifrele înregistrate în timpul acestui ”război al audiențelor” care i-a avut ca protagoniști pe Ludovic Orban, președintele PNL, și pe Florin Cîțu, premierul România.
Publicul URBAN
Publicul 18-49 URBAN (cel mai relevant)
Publicul NAȚIONAL
Publicul URBAN
Publicul 18-49 URBAN (cel mai relevant)
Publicul NAȚIONAL
După cum se poate observa, cifrele ”seci” care au fost înregistrate în timpul celor două emisiuni stabilesc un ”câștigător” de moment, acesta fiind premierul Florin Cîțu, dar – așa cum scriam mai sus – anvergura posturilor TV unde au fost prezenți cei doi ”adversari” liberali nu poate fi eliminată din ”ecuație” și având un rol important în stabilirea locurilor 1 și 2.
În ceea ce privește lupta dusă la nivel politic, cu numai două săptămâni înainte de Congresul PNL, ea rămâne ”deschisă”, ultima sută de metri putând oferi, bineînțeles, surprize. Ludovic Orban și Florin Cîțu – cu sau fără ”ași” în mânecă, extrași la momentul oportun – continuă cursa pentru șefia liberalilor, iar GÂNDUL vă va oferi și alte informații în premieră.