Prima pagină » Dezvăluiri » EXCLUSIV. Părinții unui băiețel accidentat la o grădiniță din Capitală își caută dreptatea! Ei vorbesc despre telefoane de amenințare, filmări ascunse și o anchetă ”fracturată” a Poliției! (IMAGINI ȘOCANTE)

EXCLUSIV. Părinții unui băiețel accidentat la o grădiniță din Capitală își caută dreptatea! Ei vorbesc despre telefoane de amenințare, filmări ascunse și o anchetă ”fracturată” a Poliției! (IMAGINI ȘOCANTE)

Ziua de 3 aprilie 2019 ar fi trebuit să fie una absolut normală la Grădinița nr. 239 din sectorul 3 al Capitalei. Însă un accident petrecut chiar în curtea interioară a unității de învățământ a declanșat o anchetă care a durat, surprinzător, mai mult de un an, iar părinții băiețelului implicat – în vârstă de 4 ani, la momentul accidentului – lansează acuzații grave. 

GÂNDUL.RO vă prezintă informații în exclusivitate, iar semnele de întrebare ridicate de-a lungul cercetărilor trebuie să își afle, neapărat, răspunsurile.

Aflat afară, împreună cu alți copii – sub supravegherea a două educatoare -, micuțul Patrik Alexandru cade (conform variantei oficiale) și își fracturează, în două locuri, mâna dreaptă. Potrivit informațiilor, Patrik ”s-a împiedicat”, la data de 8 aprilie 2019 fiind declanșată și o urmărire penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare din culpă și neglijență în serviciu.

 

În luna mai a acestui an, Secția 11 de Poliție comunică părinților că au fost efectuate cercetări în cauză, iar în final s-a dispus clasarea cauzei.

”La data de 8.04.2019, Secția 11 Poliție a fost sesizată prin plângere scrisă de către numitul Alexandru Viorel cu privire la faptul că în data de 3.04.2019, fiul său, Alexandru Patrik, în vârstă de 4 ani, în timp ce se afla la cursurile Grădiniței nr. 239 (…), sector 3, în curtea interioară a grădiniței, în timp ce se juca cu alți copii, aflându-se sub supravegherea celor două educatoare, s-a împiedicat și a căzut, fracturându-și brațul drept. La aceeași dată a fost începută urmărirea penală in rem în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă prev. de art 195 al. 2 și 3 C.P. și neglijență în serviciu prev. de art. 298 C.P. În scopul clarificării aspectelor sesizate, au fost efectuate cercetări în cauză”, precizează reprezentanții Secției 11 Poliție.

Diagnosticul medicilor a fost unul dur

În urma accidentului, micuțul Patrik Alexandru a ajuns la spital, iar diagnosticul fixat de medici a fost unul dur – ”fractură iterativă ambele oase antebraț drept”.

După stabilirea diagnosticului, medicii au intervenit chirurgical și au recurs la fixarea internă a fracturii cu 2 broșe K, iar mâna dreaptă a lui Patrik a fost imobilizată în ”aparat gipsat” timp de 6 săptămâni. Conform biletului de externare, pe data de 10.06.2019 s-a practicat o ”reducere închisă și fixarea internă cu 2 broșe K a fracturii”.

”Pacient în vârstă de 4 ani, se prezintă la camera de gardă pentru durere, tumefacție, impotență funcțională și deformare locală antebraț drept, apărute în urma unui traumatism prin cădere de la un alt nivel (bancă). În cadrul UPU se efectuează examenul clinico-imagistic și se tabilește diagnosticul de fractură iterativă ambele oase antebraț drept. (n.red. – fractura) a fost redusă ortopedic la camera de gardă și imobilizată în aparat gipsat timp de 6 săptămâni. Se decide internarea în vederea stabilirii tratamentului chirurgical de specialitate. În data de 10.06.2019 se intervine chirurgical, practicându-se reducerea închisă și fixarea internă cu 2 broșe K a fracturii. Sutură. Toaletă. Pansament”, se precizează în biletul de externare emis pe data de 11 iunie 2019, ora 13.00, de Spitalul Clinic de Urgență ”M.S. Curie”, Clinica de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică Prof. Dr. Alexandru Pesamosca, Secția de Ortopedie.

În tot acest timp, ancheta se afla în plină desfășurare

Evident, după plângerea depusă de tatăl lui Patrik au început cercetările în cauză, iar cele două educatoare au dat explicații în fața polițiștilor, cu atât mai mult cu cât urmărirea penală in rem viza și… neglijența în serviciu.

Iar o astfel de acuzație arunca, fără îndoială, o umbră asupra credibilității respectivei grădinițe, una de altfel mult lăudată în Capitală. De fapt, și părinții lui Patrik spun că nu au avut niciun motiv de supărare în ceea ce privește activitatea anterioară desfășurată în cadrul grădiniței, atât în ceea ce privește mâncarea oferită copiilor, cât și referitor la tratamentul acordat, zi de zi, acestora. Numai că este nevoie doar de un accident pentru ca totul să se precipite.

”Au fost identificate și audiate în calitate de martor B.R-B.-E., respectiv G.L.-S. Din declarația martorei B.R-B.-E. rezultă că în luna aprilie 2019 se afla în curtea grădiniței menționate mai sus, împreună cu colega sa G.L.-S., iar copiii de la cele două grupe unde erau amândouă educatoare se aflau la joacă. La un moment dat, în timp ce erau așezate pe o bancă, l-a văzut pe unul dintre copiii de la grupa sa, respectiv minorul Patrik Alexandru, că s-a împiedicat, în timp ce mergea, de un alt copil, de la aceeași grupă, și a căzut, iar apoi a venit la banca unde se aflau ele și le-a spus ce a pățit”

Secția 11 Poliție

”Aceasta a mai declarat că minorul în cauză nu a plâns absolut deloc, nici când a căzut și nici când a venit la bancă, nu avea mâna umflată ori înroșită, tumefiată în vreun fel, respectiv mâna dreaptă, unde spunea că s-a lovit, iar apoi a plecat la joacă din nou”, menționează reprezentanții Secției 11 Poliție. Educatoarea B.R-B.-E. le-a mai declarat polițiștilor care au efectuat cercetarea că ”după aproximativ 5 minute, au intrat cu copiii în incinta grădiniței și chiar l-a văzut pe Patrik în timp ce urca scările, ținându-se cu mâna dreaptă de balustrada scărilor, însă ulterior s-a gândit să meargă cu el la cabinetul medical pentru a verifica și asistenta medicală mâna copilului”.

Diagnostic: ”Fractură iterativă ambele oase antebraț drept”

La cabinetul medical, asistenta medicală P.D.-L ”i-a palpat mâna dreaptă pe toate părțile”, iar educatoarea afirmă că i s-a spus că este posibil ”ca Patrik să aibă o fractură denumită lemn verde, specifică minorilor în creștere și care se manifestă, de obicei, fără semne vizibile. Din declarația acesteia (n.red. – educatoarea B.R-B.-E) mai reiese că, până la sosirea părinților minorului, asistenta medicală i-a pus două atele la mâna lovită și că minorul nu s-a plâns de durere nici când s-au aflat în cabinetul medical. Declarațiile (n.red. – date de cele două educatoare și de asistenta medicală) se coroborează. În cauză (n.red. – atenție!) au fost vizionate imaginile surprinse de către camerele de supraveghere aferente grădiniței”, mai precizează reprezentanții Secției 11 Poliție.

Părinții lui Patrik acuză: ”Nu am fost lăsați să vizionăm imaginile!”

Făcând o scurtă recapitulare a acestor evenimente nefericite – Patrik are și acum mâna bandajată și, în urmă cu doar câteva zile, i-au fost scoase ”tijele” -, totul pare relativ simplu.

Un copil se accidentează în curtea unei grădinițe, ajunge la spital cu mâna fracturată în două locuri, este deschisă o anchetă, sunt luate declarațiile educatoarelor și, mai mult, sunt vizionate imaginile pe care le-au surprins camerele de luat vederi din curtea interioară a grădiniței.

Cercetări întinse pe mai mult de un an? De ce? Fiindcă semnele de întrebare au apărut imediat, iar părinții lui Patrik acuză o ”mușamalizare” a cazului, o ”fugă de responsabilitate” și o ”rețea de interese” cel puțin suspectă. De la bun început, trebuie precizat că părinții lui Patrik nu s-au decis să poarte o vendetă cu cineva. Nu doresc decât să afle tot ceea ce s-a întâmplat în acea zi cu fiul lor, cu atât mai mult cu cât întreaga scenă a fost filmată de camerele de luat vederi. Și este cu atât mai curios că tocmai ei – ca părinți ai copilului accidentat – nu au avut acces la respectivele imagini, esențiale de altfel.

Directoarea Grădiniței nr. 239: ”Imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din curtea grădiniței au fost predate poliției”

Conform principiului audiatur et altera pars, GÂNDUL.RO  a solicitat un punct de vedere din partea directoarei Grădiniței nr. 239 din Sectorul 3, iar aceasta ne-a transmis, în exclusivitate, următoarele:

”Referitor la incidentul din data de 03.04.2019 în care a fost implicat minorul Alexandru Alexandru Patrik-Dumitru, vă comunicăm următoarele: În urma plângerii părinților copilului, s-a deschis un dosar de urmărire penală, aflat în instrumentare la Secția 11 Poliție, drept pentru care nu putem veni cu precizări legate de incident, pentru a nu influența cursul anchetei. Vă putem informa că imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din curtea grădiniței au fost predate poliției și se află la dosar”.

”A venit un băiețel din clasa mea și mi-a sărit pe mână”

GÂNDUL.RO a stat de vorbă cu micuțul Patrik și cu părinții săi, iar băiețelul – cu acordul celor doi părinți – își aduce aminte că ”eram afară și am stat jos pe pământ. Am stat până când a venit un băiețel din clasa mea și mi-a sărit pe mână. Apoi am mers cu doamna educatoare la cabinetul medical.” Se poate constata cu ușurință că apare primul mare semn de întrebare. Iar el se referă la ce s-a întâmplat, cu adevărat, în acele minute încheiate cu o dublă fractură care nu este, nici azi, pe deplin vindecată.

Conform celor precizate de educatoarea B.R-B.-E., Patrik s-a împiedicat și a căzut. Nu este nicăieri menționată o scenă în care un alt băiețel sare pe mâna lui Patrik.

”A doua zi după ce s-a întâmplat evenimentul, am mers la grădiniță. Eram în birou. Eu, doamnele educatoare și doamna directoare a grădiniței. Și le spun că vreau să văd și eu înregistrările de pe camerele de supraveghere. Mi s-a spus că nu este nicio problemă, să stau liniștit că se rezolvă. Iar una dintre educatoare, cea mai tânără, a zis că trebuie să stau liniștit fiindcă și ea avut mâna ruptă atunci când era mai mică și nu-i o problemă asta, se vindecă. I-am explicat că eu am adus copilul sănătos la grădiniță și nu doream să-l iau acasă cu capul spart sau cu alte probleme. Iar acum are mâna fracturată”, povestește tatăl lui Patrik.

”Dosarul s-a plimbat pe la trei polițiști, l-au dat dintr-o parte în alta”

Deși pare incredibil, părinții lui Patrik nu au reușit, nici după 1 an de zile, să vadă respectivele imagini. Da, au primit asigurări că le vor vedea, însă de fiecare dată au apărut ”alte priorități”, iar respectivele imagini sunt singurele care pot lămuri tot acest ”mister” creat în jurul unui accident care s-a petrecut în curtea interioară a Grădiniței nr. 239 din Sectorul 3 al Capitalei.

”Nu ne-au lăsat, pur și simplu”, spune mama lui Patrik, iar tatăl băiețelului completează: ”Iar la spital ne-au întrebat de unde venim cu copilul cu mâna fracturată, de ce nu am venit cu salvarea și ne-au spus că trebuie să sesizăm poliția. Le-am spus că am adus copilul cu mașina, fiindcă grădinița nu a chemat ambulanța”. Da, un alt semn de întrebare – de ce nu a fost chemată ambulanța imediat după ce asitenta medicală i-a pus lui Patrik cele două atele?

În acest punct al discuției, mama lui Patrik spune că s-a întors la grădiniță, după ce a fost cu Patrik la spital,  și a stat de vorbă cu educatoarea: ”Prima oară a spus că Patrik s-a împiedicat și a căzut. I-am spus că am avut amândouă mâinile rupte – am căzut din copac și de pe role -, iar fractura lui Patrik nu seamănă deloc cu una apărută în urma căderii”. ”Iar la Poliție au scris ce au vrut ei”, intervine tatăl lui Patrik.

”Domnul de la Poliție stătea la un birou, eu cu Patrik de partea cealaltă, i-am și spus la un moment dat, nu puteți ancheta așa un copil de 4 ani. Chestia asta l-a deranjat foarte tare. Iar când am urcat la dânsul în birou deja sunau telefoanele. Iar pe noi nu ne-au mai primit la poliție, s-au închis toate ușile. De atunci, dosarul s-a plimbat pe la trei polițiști, l-au dat dintr-o parte în alta, așa a trecut timpul. Până acum, când au clasat cazul. Nu vreau bani, nu vreau nimic. Vreau să aflu ce s-a întâmplat, iar ei au fugit de răspundere”

Tatăl lui Patrik

Trei telefoane de amenințare: ”Retrageți-vă plângerea penală!”

Culmea, pentru ca totul să pară desprins dintr-un film de acțiune cu o desfășurare halucinantă, tatăl lui Patrik a primit și… telefoane de amenințare. Trei la număr. Doi bărbați misterioși și ”bine intenționați” – unul a sunat de două ori, iar tatăl lui Patrik este convins că numărul său nu putea fi obținut decât de la Secția 11 de Poliție sau de la Grădinița nr. 239 – i-au cerut să renunțe la plângerea penală fiindcă nu are nimic de câștigat dacă insistă.

”M-am dus să mă interesez de dosar și cred că la o săptămână distanță m-a sunat cineva, cu număr secret, un domn mai tânăr, că se cunoștea după voce. De două ori a fost o voce puțin mai în vârstă. Alt fel de a vorbi, îți dădeai seama repede. M-au întrebat ce avem noi de câștigat dacă facem lucrurile astea (n.red. – plângerea penală) și să ne gândim că nu e OK. Și am fost sfătuiți să retragem plângerea penală, că a fost vorba doar despre un accident. S-au jucat copiii etc. Nu au formulat alte amenințări, ideea era să renunțăm fiindcă pierdem timpul degeaba”, declară tatăl lui Patrik, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO.

După ultimul telefon de amenințare, tatăl lui Patrik a mers la Poliție, însă, după cum spune, ”nu am a fost luat în seamă de nimeni. Am țipat degeaba, nu m-a ascultat nimeni. Mi s-a spus doar că dosarul a plecat către Parchet. Dar, să știți, nu era prima oară când se întâmpla asta. Am încercat să depunem acte la Secția 11, nu ne-a primit nimeni, nu au vrut să ne mai primească. Cazul e clasat.”

Doi avocați s-au retras pe parcurs: ”Caz complicat. Nu vreau să deranjez pe cineva”

Ca și cum nu ar fi existat destule semne de întrebare până acum, părinții lui Patrik apelează la serviciile a doi avocați care să îi reprezinte, numai că se lovesc, în ambele cazuri, de renunțări care pot fi catalogate drept strategice”.

Primul avocat nu oferă un motiv clar al renunțării la caz, în schimb al doilea avocat spune că are de-a face cu un ”caz complicat” și că nu dorește să deranjeze ”pe cineva”.

”Am apelat la serviciile a doi avocați, în tot acest interval de timp care s-a scurs de la accidentul lui Patrik. Primul mi-a spus că nu poate să se ocupe de acest caz – după ce îi oferisem informațiile -, dar fără a-mi da un motiv clar. Al doilea avocat m-a sunat și a zis că nu vrea să se bage în cazul acesta. E un caz complicat și nu vrea să deranjeze pe cineva. Eu nu vreau să acuz pe nimeni, vreau să aflu doar adevărul, să știu cum a ajuns Patrik cu mâna fracturată. Mi s-a spus, voalat, că n-am nicio șansă în acest caz…”, spune tatăl lui Patrik.

Acum, micul Patrik a fost înscris în clasa ”zero” și se pregătește pentru o nouă etapă din viața lui. Părinții se tem de eventualele sechele, în urma accidentului suferit de băiat, și spun că toată durerea resimțită de Patrik este, firește, și durerea lor. Nu înțeleg, încă, de ce li s-au închis toate ușile în nas, de ce nu au fost lăsați să vadă imaginile surprinse de camerele de supraveghere, de ce doi avocați au renunțat la caz și cine sunt cei doi bărbați care le-au telefonat pentru a-i convinge să renunțe la toate demersurile întreprinse pentru a afla adevărul.

Conform hârtiei ”oficiale” primite de la Secția 11 Poliție – 5 iunie 2020 -, părinții lui Patrik au fost informați, sec, că s-a dispus ”clasarea cauzei” și că pot face plângere împotriva ordonanței de clasare. Iar semnele de întrebare persistă.

Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, descoperă.ro, go4it.ro, verdict.ro, ciao.ro sau ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele