La Sectorul 1, păstorit de primărița Clotilde Armand, are loc o premieră absolută. Poliția comunitară de sector se află la un pas de a fi dată afară din sediu din cauza unei datorii neplătite către Cabinetul de avocat Mihai Drăgan. Acesta a reprezentat interesele poliției comunitare încă din 2017, câștigând pentru instituție în peste 90 la sută din cele 700 de cauze litigioase. Suma la care se ridică datoria către firma de avocatură este de 318.290,97 lei (onorarii plus penalități) din care 24.420,21 lei cheltuielile pentru executare silită.
La baza acestei creanțe neonorate stă ambiția primarului Sectorului 1 Clotilde Armand, care nu a vrut să semneze ca ordonator principal plata acestei datorii, de acolo și penalitățile de întârziere.
Cererea de încuviințare a executării silite privind pe creditorul Cabinet de avocatură Drăgan Mihai și debitorul Poliția Locală Sector 1 a fost înaintată instanței de SCPEJ Mazilu și Asociații la Judecătoria Sector 1. La data de 4 iunie 2021, instanța Judecătoriei Sector 1 a decis admiterea acestei cereri.
“Admite cererea de încuviințare a executării silite formulate de SCPEJ Mazilu și Asociații privind pe creditorul Cabinet de avocatură Drăgan Mihai și pe debitorul Poliția Locală a Sectorului 1. Încuviințează executarea solită împotriva debitorului Poliția Locală a Sectorului 1, în conformitate cu titlul executoriu reprezentat de Acordul cadru de asistență juridică nr. 65/12.07.2017 și de Acordul cadru nr.172/07.08.2019 împreună cu toate contratele consecvente, privind achiziționarea serviciilor de reprezentare juridică și asistență juridică de specialitate, pentru recuperarea sumei de 272.2309,19 lei onorarii restante și a sumei de 21.561,57 penalități de întârziere până la 12.04.2021, respectiv pentru sumele ce reies din titlul executoriu și orice accesorii, actualizări și cheltuieli de executare silită ce ar putea rezulta sau calcula în timpul executării silite.
Fără cale de atac. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 04.06.2021.” (Încheierea dată în ședința din Camera de Consiliu – Secția I Civilă Judecătoria Sector 1 București- ds. nr. 19028 /299/2021)
De atunci, însă, Poliția Locală Sector 1 nu a plătit această datorie către cabinetul de avocatură așa că, în data de 1 septembrie 2021, această instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1 a primit o somație imobiliară. Prin această somație, Poliția comunitară de sector era înștiințată că, dacă în curs de 15 zile nu se va conforma întru totul titlului executoriu în sensul achitării sumei de 318.290,97 lei, iată ce urmează:
“Se va proceda la urmărirea silită a imobilului compus din teren intravilan în suprafața din acte de 320 mp și suprafața măsurată de 324 mp împreună cu construcția compusă din S+P+4E+et.5 retras plus terasă , cu o suprafață construită la sol de 294 mp (suprafața construită desfășurată de 1.725,68 mp, având nr. Cadastral 208776-C2, situat în BUCUREȘTI-014225, str. Prometeu nr. 26, bl. 14G, Sector 1, înscris în Cartea Funciară nr. 208776 a localități București , nr. cadastral/top 208776, proprietatea debitoarei Poliția Locală Sector 1”.
Contactat de GÂNDUL pentru a afla care este stadiul acestei executări silite, cunoscutul avocat Mihai Drăgan ne-a dat cele mai noi amănunte și a lămurit și câteva aspecte relevante în acest caz:
“Ne aflăm în stadiul în care Poliția Comunitară Sector 1 are poprire la trezorerie, suntem în curs pe procedura de validare a popririi, pe conturile lor, asta înseamnă că orice ban va trebui să dea trezoreria către această instituție, va trebui sa îi direcționeze către firma de avocatură după această validare. Orice ban, cu excepția celor destinați salariilor și utilităților. În momentul în care trec cele șase luni, dacă nu se acoperă debitul, sediul va fi scos la licitație.
Noi am dat dovadă până acum de destulă înțelegere. În contextul izbucnirii epidemiei, și nouă, și altor agenți economici, ni s-a solicitat înțelegere și amânare fără pretenții a facturilor. Aceasta pentru că atât Poliția locală cât și Primaria Sector 1 aveau cheltuieli uriașe cu oameni preluați de la punctele de trecere a frontierei care erau cazați în perioada de carantină. Noi chiar ne-am făcut treaba, respectând întocmai clauzele contractuale, iar rezultatele vorbesc. I-am reprezentat în peste 70O de dosare, iar procentul de dosare câștigate a fost de 93 la sută, în condițiile în care, anterior contractului nostru, acest procent de câștig era de 24-25 la sută. Făcând un calcul sumar, am adus la bugetul primăriei de sector, prin aceste procese, o sumă de 20 de ori mai mare decât suma încasată de noi din onorarii. Să nu uităm că noi am reprezentat Poliția locală Sector 1 și în dosarul în urma căruia groapa de gunoi Chitila-Rudeni a fost închisă. Însă, doamna primar Armand a dispus schimbarea noastră de asistență juridică în recurs într-un mod absolut nejustificat, făcându-ne să ne întrebăm dacă are vreo relevanță în acest caz faptul că în campania electorală s-a filmat cu reprezentanții gropii de gunoi, spunând că groapa nu poluează. Plata acestei creanțe către noi, pentru care așteptăm validarea popririi pe conturi, ține exclusiv de doamna primar. Aceste sume sunt recunoscute de către Primăria Sector 1 și au fost bugetate, dar doamna primar refuză să semneze deschiderile de cont, deși este obligată să facă asta”.
Una peste alta, dacă se va ajunge la scoaterea la licitație a clădirii din strada Prometeu, unde funcționează Poliția Locală a Sectorului 1, atunci primărița Armand va trebui să găsească altă locație instituției și asta se va adăuga pe lista lucrurilor “bine făcute” în mandatul său.