Prima pagină » Dezvăluiri » EXCLUSIV. Prima plângere penală înaintată de rudele unei victime decedate în incendiul din secția ATI a spitalului Piatra Neamț / Familia cere despăgubiri în valoare de 1 milion de euro și…

EXCLUSIV. Prima plângere penală înaintată de rudele unei victime decedate în incendiul din secția ATI a spitalului Piatra Neamț / Familia cere despăgubiri în valoare de 1 milion de euro și…

EXCLUSIV. Prima plângere penală înaintată de rudele unei victime decedate în incendiul din secția ATI a spitalului Piatra Neamț / Familia cere despăgubiri în valoare de 1 milion de euro și...

Sâmbătă, 14 noiembrie, 18.30. Un incendiu puternic izbucnește la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, iar flăcările se extind cu rapiditate. 10 pacienți infectați cu COVID-19 și-au pierdut viața în acest incendiu, alte persoane fiind rănite, printre care și medicul Cătălin Denciu, cel care a suferit numeroase arsuri după ce a intrat în secţia cuprinsă de flăcări, încercând să-i salveze pe pacienţii intubaţi, pe data de 15 noiembrie fiind transferat la un spital din Belgia.

Acesta a fost cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv, surse judiciare transmițând, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO că dosarul a fost preluat de Parchetul General, iar cel care va coordona ancheta va fi procurorul Marius Iacob. Alături de el se va afla și criminalistul Mihai Ilie – procuror de caz în dosarul ”Colectiv”.

GÂNDUL.RO vă prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, o altă informație-bombă. A fost depusă prima plângere penală înaintată de către rudele unei victime decedate în incendiul din secția ATI a spitalului Piatra Neamț, după ce acestea au ridicat, ieri, actele de stare civilă – certificat deces și constatator de deces.

Soția și fiul victimei Toma Ion solicită parchetului ICCJ tragerea SJU Piatra Neamț la răspundere penală, alături de plata solidară a sumei de 1.000.000 euro. Potrivit surselor noastre, cauzele decesului sunt similare, în parte, cu autopsiile efectuate în dosarul ”Colectiv”.

”A cerut îmbrăcăminte curată și anumite medicamente…”

Toma Ion a fost internat în Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț pe data de 5 noiembrie. A început să se simtă foarte rău cu o zi înainte, având temperatură, diareee severă și alte ”forme specifice SARS-COV 2”, iar pe 5 noiembrie, pentru că starea sa de sănătate era din ce în ce mai deteriorată, a sunat la numărul de urgență 112.

Ambulanța l-a transportat pe Toma Ion la SJU Piatra Neamț, iar în aceeași zi, în urma testului efectuat, a fost diagnosticat pozitiv la COVID-19, fiind mutat pe secția unde erau internați pacienți infectați cu noul coronavirus.

Potrivit informațiilor obținute de GÂNDUL.RO, familia a fost contactată de Toma Ion pe data de 11 noiembrie, atunci când acesta a cerut ”îmbrăcăminte curată”, iar ulterior – prin intermediul altui pacient al spitalului – a solicitat ”anumite medicamente pe care se pare că spitalul nu le-ar fi deținut, în legătură cu problema medicală” de care suferea, respectiv infecție cu noul coronavirus.

Cu doar două zile înainte de izbucnirea incendiului care a avut urmări tragice, Toma Ion era conștient – după cum reiese din fișele medicale analizate – iar acesta a fost mutat pe secția ATI a SJU Piatra Neamț ”doar cu câteva ore înainte de incendiul din această zonă a spitalului”.

Starea pacientului s-a agravat pe data de 13 noiembrie

Vineri, 13 noiembrie, familia lui Toma Ion a încercat să ia legătura cu el, primind din partea personalului medical informația alarmantă că starea sa de sănătate s-a agravat. A fost ultima oară când rudele viitoarei victime au luat legătura cu medicii SJU Piatra Neamț.

Secția ATI a spitalului a fost cuprinsă de flăcări, a doua zi, în jurul orelor 18.30. Potrivit primelor cercetări efectuate la fața locului, cauza incendiului ar fi fost ”proasta gestionare a echipamentului de oxigen, supraîncărcarea instalației electrice sau alte cauze asemănătoare”.

Mai mult, s-a vehiculat și ideea conform căreia salonul ATI A unde era internat Toma Ion ar fi fost ”încuiat, sub cheie, lucru care a zădărnicit și mai mult salvarea celor ce se aflau în acest salon, motiv pentru care ar trebui efectuate cercetări în acest sens și, dacă va fi cazul, extinsă urmărirea penală”, transmit sursele GÂNDUL.RO, în exclusivitate.

Rudele lui Toma Ion se întreabă, de altfel, de ce ar fi fost salonul ATI încuiat, având în vedere problemele medicale care puteau apărea în orice moment.

  • Dacă un pacient ar fi intrat în stop respirator?
  • Era necesară spargerea ușii salonului ATI dacă ar fi fost pierdută cheia?
  • Câte minute esențiale s-ar fi pierdut pentru deschiderea ușii?
  • Ar fi putut să facă diferența dintre viață și moarte?

Conducerea spitalului, acuzată că ar fi efectuat ”extinderi la pereții de rigips” ai secției ATI

Familia lui Toma Ion, revoltată și îndurerată, consideră că SJU Piatra Neamț ar fi trebuit să dețină, din partea DSP, și o autorizație referitoare la numărul de paturi din secția ATI, acuzând conducerea spitalului și că ar fi făcut ”anumite extinderi la pereții de rigips, în zona respectivei secții ATI”.

Rudele victimei solicită anchetatorilor ca și acest aspect să fie verificat, menționând și că – atunci când au formulat plângerea penală – nu au avut acces în interiorul spitalului pentru constata dacă au fost sau nu efectuate respectivele modificări, cu sau fără autorizație de la DSP.

Atunci când a avut loc recunoașterea cadavrului, rudele lui Toma Ion au observat că trupul neînsuflețit prezenta arsuri ”în zona feței și pe corp, părul în mod vădit ars și o culoare cenușie ce îi cuprindea tot corpul”.

Ce s-a constatat în urma autopsiei/Asemănări izbitoare cu tragedia de la ”Colectiv”

În urma autopsiei efectuate, s-au constatat asemănări izbitoare cu acele cauze – stabilite de medicii legiști – care au dus la decesul victimelor tragediei de la Colectiv.

Potrivit datelor din certificatul constatator al decesului lui Toma Ion, principala cauză a morții a fost I.R.A – insuficiență renală acută/fibroză ischemică de miocard, hipertrofie cardiacă, pneumonie bilaterală.

Și în cazul ”Colectiv”, o parte dintre victimele care au scăpat, inițial, cu viață din incendiul devastator, au decedat – ulterior – la Unitatea de Primiri Urgențe, după instalarea I.R.A.

Moartea lui Toma Ion s-a datorat unei insuficiențe organice multiple, decesul survenind în urma ”expunerii la fum și foc, provenite din Secția ATI a Spitalului Piatra Neamț”, se precizează în certificatul constatator al decesului și în concluziile reieșite în urma autopsiei.

”Solicităm tragerea la răspundere penală a vinovaților pentru ucidere din culpă”

Rudele victimei incendiului izbucnit la secția ATI a spitalului din Piatra Neamț solicită, în plângerea penală, tragerea la răspundere a tuturor celor responsabili pentru această tragedie.

Soția și fiul lui Toma Ion consideră că a fost vorba despre ”ucidere din culpă”, solicitând, totodată, și plata unor despăgubiri în valoare de… 1 milion de euro.

”Având în vedere decesul subit al victimei Toma Ion pe fondul incendiul propagat în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, solicităm tragerea la răspundere penală a celor ce se vor face vinovați, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută și sancționată de art. 192 din Codul Penal”, cer rudele victimei.

(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate.

Articolul 192 Cod Penal

În ceea ce privește daunele morale, soția și fiul lui Toma Ion consideră că responsabilii pentru această tragedie trebuie să plătească, în solidar, suma de 1 milion de euro.

”Având în vedere că în urma săvârșirii infracțiunii părțile vătămate, respectiv fiul și soția victimei, solicită obligarea părților ce vor fi găsite vinovate la plata de daune de natură morală, înțelegem să ne constituim cu titlu de parte civilă pentru suma de 1 milion de euro, sumă împărțită, în mod proporțional, cu titlu de daune morale și materiale”, se mai precizează în plângerea penală depusă, potrivit informațiilor obținute, ÎN EXCLUSIVITATE, de GÂNDUL.RO.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele