Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a promis, cu mai multe zile în urmă, că programul ”Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea” nu se află în moarte clinică, așa cum se mai spune, urmând a fi implementate proiecte, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care vor aduce un suflu nou.
Declarațiile ministrului Agriculturii au fost făcute în contextul în care România – în cursul anului trecut – a importat 80 de milioane de tone de alimente, situația fiind alarmantă. Țara noastră importă cantități foarte mari de alimente din Italia, spre exemplu, asta în vreme ce 25% din producția Italiei este realizată de… sezonieri.
Numai că, așa cum a arătat GÂNDUL.RO, o treime dintre aceștia sunt români și lucrează acolo pentru a produce alimente, iar România importă hrană la prețuri mari din Peninsulă, produsele respective având și valoare adăugată. În același timp, pentru ca tabloul să se prezinte în culori și mai sumbre România exportă puțin și la prețuri mici.
De altfel, GÂNDUL.RO i-a solicitat un punct de vedere lui Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după ce acesta a spus că vor fi făcute investiții majore care vor resuscita Casa Unirea.
”Vor fi doi ani de tranziție, unde am pus suma respectivă de 760 de milioane de euro pentru investiții în fermă, depozitare și procesare, (…) și, în PNRR, am scris mai multe proiecte pe care le-am trimis la Bruxelles. (…) Acele centre regionale de colectare și depozitare care să intre într-o rețea cu toate acele depozite există, unde să se comercializeze doar produse românești, și cele trei centre regionale de colectare și depozitare ale lânii. Vrem, prin această Casă Unirea, să dăm un sens, să demarăm proiectele pentru că noi, ministerul, va trebui să facem aceste investiții, iar mediul privat să le operaționalizeze prin Casa Unirea, pentru că este o societate pe acțiuni unde statul român, prin Ministerul Agriculturii, are toate acțiunile”, a afirmat ministrul Agriculturii în timpul emisiunii moderate de Adrian Ursu la Antena 3.
Surprinzător, ministrul Agriculturii nu a oferit, încă, răspunsuri la întrebările transmise de GÂNDUL.RO, cu toate că au trecut mai multe zile de la momentul solicitării. Explicația ar putea fi compusă din două segmente, respectiv o regretabilă lipsă de transparență la nivel ministerial sau, de ce nu, chiar frica de a nu fi prins cu minciuna, asta din cauză că sursele noastre transmit că respectivele proiecte, anunțate de ministrul Oros, sunt doar praf în vânt.
Dar iată întrebările pe care GÂNDUL.RO i le-a adresat lui Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, întrebări rămase, cel puțin deocamdată, fără răspuns.
GÂNDUL.RO a prezentat, de altfel, informații punctuale referitoare la programul Casa Unirea – un program investițional de importanță covârșitoare pentru producătorii autohtoni -, ajuns în faza de a fi lăsat să moară de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
”Casa Unirea” urma să includă:
Numai că drumul de la teorie la practică s-a dovedit a fi mult mai anevoios decât se anticipa, iar în ultima perioadă se vorbește, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de o ”resetare” a acestui proiect implementat pe 3 piloni principali, considerându-se că proiectul nu era ”fiabil” în foma inițială.
Ținând cont de tăcerea cel puțin suspectă a ministrului Agriculturii, se pare că am avut dreptate și Casa Unirea e pe punctul de a se închide. Și asta asta în condițiile în care ministrul Oros declara public – prin PNRR – ”Casa Unirea vă revitaliza agricultura românească și vă ajuta micii producători prin implementarea depozitelor de legume fructe și a centrelor de depozitare și prelucrare lână”.
Sursele GÂNDUL.RO din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) ne au transmis, ÎN EXCLUSIVITATE, că ”niciunul din aceste proiecte nu va fi implementat prin PNRR. Iar pentru ca păcăleala să fie până împinsă la capăt, cele 8 depozite regionale – în valoare de 500 milioane de euro – s-au transformat în niște spații de depozitare pe care le vor face Grupurile de Acțiune Locală (GAL) cu maxim 80 de milioane (n.red. – Grupurile de Acțiune Locală reprezintă un parteneriat public-privat, în care partea publică deține un procent de 49%, la nivel decizional și la nivel de alcătuire, iar 51% este deținut de partea privată)”.
Așa că, una peste alta, Casa Unirea ”pierde teren în continuare, iar producătorii autohtoni sunt tratați cu indiferență la nivelul conducerii MADR”, mai spun sursele GÂNDUL.RO, ÎN EXCLUSIVITATE.
E drept, a mai rămas ”pilonul pește”, numai că ministrul Adrian Oros ar trebui să ofere o explicație publică și în legătură cu acest pilon.
GÂNDUL.RO va urmări, în continuare, acest subiect ”fierbinte” și suntem curioși să aflăm – în ultimă instanță – dacă ministrul Adrian Oros consideră că nici măcar pește românesc nu (mai) avem voie să mâncăm.