Colonelul Gheorghe Lupescu, șeful Inspectoratului Județean al Jandarmeriei Argeș, a fost îndepărtat din funcție, surprinzător, printr-un ordin al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR) emis în 10 septembrie, fiind înștiințat că i s-a avizat negativ accesul la informații clasificate. Numai că acesta a fost repus în funcție, după ce a câștigat, pe 29 octombrie, o primă bătălie cu IGJR la Tribunalul Argeș.
Avizul era valabil până în luna martie 2022, iar Tribunalul Argeș a admis cererea colonelului Gheorghe Lupescu de suspendare a tuturor actelor administrative care au dus la înlăturarea sa din funcția de șef al Inspectoratului Județean al Jandarmeriei (IJJ) Argeș (mai multe detalii AICI).
Numai că situația este departe de a fi remediată. Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul, avocatul Elena Dinu, care îl reprezintă pe colonelul Gheorghe Lupescu, a depus o plângere penală la Parchetul Militar împotriva colonelului Alin-Ionel Mastan, șeful Jandarmeriei Române, pentru că acesta nu a respectat, întru totul, o hotărâre judecătorească.
Alin-Ionel Mastan este acuzat, acum, de ”abuz de autoritate”, în condițiile în care colonelul Gheorghe Lupescu a fost repus în funcție, prin decizia executorie a instanței, numai că adresa Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) – prin care fusese retras avizul pentru acces la informații clasificate – nu a fost anulată. În consecință, colonelul Lupescu nu are, în continuare, acces la astfel de informații și nu își poate exercita atribuțiile.
Gândul prezintă, în exclusivitate, extrase din plângerea penală depusă împotriva colonelului Alin-Ionel Mastan, șeful Jandarmeriei Române, de colonelul Gheorghe Lupescu.
În 2 noiembrie, acesta a transmis că se va prezenta la serviciu după terminarea concediului, respectiv din 4 noiembrie, urmând a ocupa funcția de inspector-șef. La raport a fost anexată, de altfel, și motivarea instanței de contencios administrativ care a decis repunerea sa în funcție.
”La 02.11.2021 am comunicat prin raport scris că la expirarea concediului (04.11.2021) mă voi prezenta pe funcția de Inspector șef, atașând și hotărârea instanței de contencios administrativ, motivată. Am solicitat conducerii IGJR să se conformeze hotărârii instanței de judecată cu privire la cele două acte administrative a căror suspendare s-a dispus. Ca urmare, prin Ordinul IGJR nr. 2021/ 02.11.2021 «s-a constatat că începând cu 29.10.2021 … s-au suspendat efectele ordinului IGJR de eliberare din funcție și punere la dispoziție în vederea încadrării sau trecerii în rezervă (nr. 1740/ 10.09.2021) și am fost repus în funcția deținută anterior, urmând ca drepturile salariale să fie stabilite ulterior”, se precizează în plângerea penală.
”Ordinul respectiv (…) omite deliberat să dea efect (să execute) hotărârea judecătorească și cu privire la celălalt act administrativ al cărui efect a fost suspendat, respectiv adresa DGPI din cadrul MAI de avizare negativă și de retragere a avizului de acces la informații clasificate, care a stat la baza ordinului de eliberare din funcție și punere la dispoziție.”
Extras din plângerea penală depusă împotriva șefului Jandarmeriei Române
Colonelul Gheorghe Lupescu îl acuză pe Alin-Ionel Mastan, șeful Jandarmeriei Române, că refuză să execute o hotărâre judecătorească, nefiind anulată adresa DIPI prin care nu mai avea autorizație de acces la informații clasificate.
”Pe această cale, inspectorul general al I.G.J.R. – col. Mastan Alin refuză să execute o hotărâre judecătorească (general obligatorie), (…), deși dispozițiile legale aplicabile definesc obiectul acțiunii judiciare cu deplină claritate, încât persoana vătămată, printr-un act administrativ unilateral, învestește instanța să soluționeze litigiile care apar în faza premergătoare în cadrul încheierii actului administrativ , inclusiv cele având ca obiect anularea în tot sau în parte a actului administrativ”, se mai menționează în plângerea penală depusă la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul București.
Colonelul Gheorghe Lupescu susține, în această plângere penală prezentată de Gândul, că șeful Jandarmeriei Române a refuzat ”nejustificat” să execute hotărârea judecătorească, iar ordinul de repunere a sa în funcție este ”incomplet”, neavând încă acces la informații clasificate.
”Refuzând nejustificat să execute, conf. art.14 alin.4 din Legea nr. 554/2004 și disp. referitoare la suspendarea efectelor adresei Direcției generale de protecție Internă din cadrul M.A.I., Ordinul de repunere în funcție este incomplet (în mod vădit deliberat), câtă vreme, prin adresa de înaintare se arată că la data repunerii în termen – ofițerul nu are autorizație de acces la informații clasificate, iar detalii privind modul de lucru, în domeniul informațiilor clasificate, vor fi transmise de către structura de securitate din I.J.J. Argeș (din subordinea ofițerului repus în funcție”).
La 03.11.2021, cu adresa (…) a IJJ Argeș – inspectorul șef repus în funcție (col. Lupescu Gheorghe) este instruit pe linie de protecție a informațiilor clasificate de prim adjunctul inspectorului șef (subordonatul său), col. Toma Marius Cezar, desemnat întâmplător pe această funcție în perioada premergătoare punerii la dispoziție a subsemnatului, col. Lupescu Gheorghe, care îi interzice acestuia accesul la informații clasificate, în zonele și încăperile unității militare de a lua contact cu persoane din unitate, obligându-l să-și desfășoare activități exclusiv în camera 17”, se mai arată în plângerea penală.
Într-un final, colonelul Gheorghe Lupescu susține că există ”fapte” săvârșite de colonelul Alin-Ionel Mastan care întrunesc condițiile ”abuzului de autoritate”.
În același timp, colonelul Lupescu conchide că șeful Jandarmeriei Române l-a transformat într-un ”prizonier” al propriului prim-adjunct, colonelul Toma Marius Cezar, acesta din urmă interzicându-i accesul la informațiile clasificate.
”Acestea fiind faptele, pe scurt, care, urmare a încălcării art.14 alin.4 din Legea nr. 554/2004 – definesc infracțiunea de abuz de autoritate în sarcina inspectorului general, colonel Mastan Alin, și care fac din comandantul unității militare prizonierul prim adjunctului său, golindu-i de conținut orice atribut esențial al actului de comandă, în contextul în care este de esența funcției inspectorului șef – accesul la informați clasificate (este prevăzut în fișa postului, așa cum s-a reținut în susținerea juristului IGJR, în fața instanței de contencios administrativ)”, mai precizează colonelul Gheorghe Lupescu în plângerea penală.
”Multitudinea actelor normative încălcate de inspectorul general al IGJR definesc cu prisosință abuzul său de autoritate, sens în care solicităm cercetarea și tragerea la răspundere, în regim de urgență, a acestuia, având în vedere consecințele produse, îndeosebi asupra ordinii și comenzii militare a Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.”
Extras din plângerea penală depusă de colonelul Gheorghe Popescu