Prima pagină » Dezvăluiri » EXCLUSIV. Sentința judecătorilor în ”Jaful secolului” din lumea colecționarilor de artă. Menajera și șoferul celebrului milionar, condamnați de instanță + Pedepsele complicilor

EXCLUSIV. Sentința judecătorilor în ”Jaful secolului” din lumea colecționarilor de artă. Menajera și șoferul celebrului milionar, condamnați de instanță + Pedepsele complicilor

EXCLUSIV. Sentința judecătorilor în ”Jaful secolului” din lumea colecționarilor de artă. Menajera și șoferul celebrului milionar, condamnați de instanță + Pedepsele complicilor

Împătimit colecționar de artă, celebrul milionar Ștefan Cristofor – proprietar al cunoscutului lanț de saloane de înfrumusețare Miko Beauty – a fost prădat de tablouri care purtau semnătura unor pictori faimoși, printre care Nicolae Dărăscu, Gheorghe Petrașcu, Jean Alexandru Steriadi, Samuel Mutzner sau Dumitru Ghiață, dar și de statuete valoroase aparținând lui Gheorghe Leonida și G. Jaeger. Tablourile și statuetele au fost subtilizate dintr-o cameră-seif și oferite la licitație contra unor sume de ordinul zecilor de mii de euro.

GÂNDUL.RO a prezentat informații exclusive, spectaculoase, despre ”Jaful secolului în lumea colecționarilor de artă” – desfășurat pe parcursul a trei ani -, milionarul Ștefan Cristofor fiind deposedat de respectivele opere de artă chiar cu complicitatea a doi dintre angajații săi, respectiv menajera și șoferul.

ÎN EXCLUSIVITATE, GÂNDUL.RO prezintă decizia definitivă a magistraților în ceea ce privește prejudiciul constatat de anchetatori și daunele materiale pe care inculpații trebuie să le plătească, în solidar, celebrului milionar deposedat de o parte din colecția sa de artă.

Catalogul unei case de licitații din București și surpriza milionarului Ștefan Cristofor

Timp de 3 ani de zile, hoții au avut acces permanent la camera-seif neîncuiată a milionarului Cristofor, iar acesta nu și-a dat seama că numărul operelor de artă aflate în colecția personală scade încetul cu încetul.

Totuși, la un moment dat, omul de afaceri a avut neplăcuta surpriză de a constata că o casă de licitație din Capitală a inserat în catalog două lucrări care îi aparțineau. Șocul prin care a trecut este explicabil, într-un astfel de context artistic și, mai mult, foarte valoros, iar milionarul a ajuns la concluzia că trebuie să își inventarieze colecția strânsă de-a lungul timpului.

E drept, în urmă cu un an și jumătate, milionarul Ștefan Cristofor observase că lipsesc câteva tablouri, dar a pornit de la premisa că picturile ”sunt așezate în altă parte”.

Înainte ca polițiștii să demareze cercetările, Ștefan Cristofor a declanșat o anchetă personală, la nivelul propriei firme, acolo unde se afla camera-seif în care păstra colecția de artă, iar rezultatul l-a pus în fața unei constatări tulburătoare. Fusese jefuit, trei ani de zile, de menajeră și șofer. Alți pioni ai scenariului au fost mama șoferului, verișoara menajerei, dar și persoane care preluau – cu lejeritate debordantă și convinși că operațiunea funcționează ireproșabil – tablourile sau statuetele pentru a le prezenta caselor de licitații, spre a fi vândute pe zeci de mii de euro.

Tabloul ”Bărci la Veneția” – semnat de Nicolae Dărăscu – a fost prezentat la o licitație și introdus în vânzare pentru suma de 17.000 de euro, iar un tablou al pictorului Gheorghe Petrașcu a fost introdus în vânzare pentru suma de 22.000 euro.

Un plan (aproape) perfect

Bazându-se pe încrederea absolută a omului de afaceri și știind că acesta nu-și numără, zilnic, operele de artă aflate în colecția personală, menajera lui Ștefan Cristofor a trecut ”la acțiune”.

I-a oferit șoferului ”pontul”, iar apoi totul s-a desfășurat pe coordonatele stabilite. Menajera își începea programul de lucru – în fiecare zi – cel mai devreme, în jurul orei 06:30. Până la sosirea celorlalți angajați ai societății, era singură în imobil, având acces permanent la camera-seif – potrivit declarațiilor date în fața anchetatorilor, ușa… nu putea fi încuiată! -, acolo unde milionarul păstra tablourile și obiectele de artă, fiind convins că se află în deplină siguranță.

Planul, cu alte cuvinte, a fost simplu și profitabil. Șoferul milionarului – lucrase 15 ani pentru acesta, ceea ce îl eticheta drept ”persoană de încredere”, teoretic – primea acces în camera-seif, sustrăgea câteva obiecte de artă – inclusiv tablouri -, apoi se ocupa, prin intermediari, cu vânzarea lor. O parte din banii obținuți ajungea, lesne de înțeles, la menajera omului de afaceri, responsabila cu ”pontul” și ”supravegherea” continuă, astfel încât să nu apară ”sincope” în scenariu.

Inculpații au încercat să demonstreze, în timpul anchetei desfășurate, că operele de artă le-ar fi aparținut și ar fi ajuns în posesia lor sub formă de moștenire, numai că aceste afirmații au fost demontate de polițiști, într-un final recunoscând, cu toții, că tablourile și statuetele furate făceau parte din colecția milionarului Ștefan Cristofor.

”Jaful secolului în lumea colecționarilor de artă” și prima etapă procesuală

După destructurarea filierei prin care milionarul Ștefan Cristofor a fost prădat de tablouri și alte opere de artă, participanții la ”Jaful secolului în lumea colecționarilor de artă” au ajuns în fața judecătorilor, iar aceștia i-au condamnat la închisoare cu suspendare și la plata unor despăgubiri, însă decizia nu a fost definitivă.

În prima etapă procesuală, menajera milionarului Ștefan Cristofor a fost condamnată la 3 ani de închisoare – furt și complicitate la furt -, cu suspendare, urmând a se afla – timp de 4 ani – sub supraveghere. În acest interval de timp, menajera trebuie să se prezinte la Serviciul de Probațiune București, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa, să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă și să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. Totodată, judecătorii au hotărât menținerea sechestrului asigurator – 389.045,5 lei – asupra unui imobil din București, afla în proprietatea menajerei celebrului milionar, și asupra unui autoturism BMW achiziționat cu 115.000 de lei.

Șoferul omului de afaceri a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare – furt în formă continuată – instanța dispunând ca acesta să se afle sub supraveghere timp de 3 ani.

Mama șoferului omului de afaceri a fost condamnată la 1 și 8 luni de închisoare – complicitate la furt -, cu suspendare, urmând să se afle sub supraveghere timp de 3 ani.

Al patrulea membru al ”echipei” a fost condamnat la 2 ani de închisoare – tăinuire -, cu suspendare, urmând se se afle și ea (n.red. – verișoara menajerei) sub supraveghere, timp de 3 ani. Și în cazul acesteia a fost menținut sechestrul asigurator asupra unor terenuri aflate în proprietatea sa.

Magistrații au mai hotărât ca autorii ”Jafului secolului în lumea colecționarilor de artă” să efectueze și 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, urmând a achita și daune materiale.

”Obligă în solidar inculpații la plata către partea civilă Cristofor Ștefan a sumelor de…”

Pe data de 25 ianuarie a acestui an, magistrații au dat desființat, în parte, sentința penală din luna martie 2020 a Judecătoriei Sectorului 4  București și – rejudecând – au dat o sentință definitivă în acest dosar – privind daune materiale -, inculpații fiind obligați să-i plătească milionarului Ștefan Cristofor, în solidar, 140.500 de lei și 22.000 de euro.

Totodată, doi dintre aceștia vor plăti omului de afaceri ”diferența de prejudiciu în cuantum de 81.000 de lei și 17.000 de euro”.

”Obligă în solidar inculpații M.G., M.A.G. și G.M, la plata către partea civilă Cristofor Ștefan a sumelor de 140.500 lei și 22.000 euro (…), diferența de prejudiciu în cuantum de 81.000 lei și 17.000 de euro, urmând a fi suportată în solidar de inculpații G.M. și M.A.G. (…). Menține celelalte dispoziții ale sentinței apelate care nu contravin prezentei decizii.

În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.p.p., respinge apelurile declarate de apelanta inculpată B.I.M și apelanții părți civile Cristofor Ștefan, C.E.M și SC (…) împotriva aceleiași sentințe. În baza art. 275 alin. 2 C.p.p., obligă apelanții B.I.M., Cristofor Ștefan, C.E.M. și SC (…) la câte 200 lei fiecare, cheltuieli judiciare către stat, în apel. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 25.01.2021”, au decis magistrații.

Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, descoperă.ro, go4it.ro, verdict.ro, ciao.ro sau ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele