Compania Google România a fost amendată, miercuri, cu 10.000 de lei (aproximativ 2.000 €) printr-o decizie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (C.N.D.C.). Sancțiunea survine după ce construcția Catedralei Mântuirii Neamului a fost ținta unor așa-zise glume ofensatoare în mediul on-line. C.N.D.C. a deschis o anchetă cu privire la faptul că, pe Google Maps, Catedrala a apărut sub denumirea ”Catedrala Prostirii Neamului Românesc”.
UPDATE: Citește aici și prima declarație a purtătorului de cuvânt al BOR după aflarea deciziei!
Hotărârea C.N.C.D. a apreciat că este discriminatorie ”Fapta Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului pe aplicația Google Maps” și că aceasta ”încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”. Dincolo de amenda contravențională, Consiliul a obligat Google România să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile. ”Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română)”, se mai menționează în decizia C.N.C.D..
GÂNDUL.RO a dezvăluit, în premieră, că în acest caz a fost deschisă o anchetă, iar reprezentanții Google România au fost audiați. Unul dintre membrii C.N.C.D., secretarul de stat Cristian Jura, a declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO: ”Personal, m-am autosesizat, pentru că mi s-a părut că aduce o ofensă credincioșilor. Am început o investigație în ceea ce îi privește compania Google și schimbarea acestor taguri de pe Google Maps. Am constatat că există o breșă destul de mare de securitate în ce privește schimbarea acestor taguri. Practic, oricine deține un cont Google și un număr de telefon poate să adauge sau poate să schimbe tagurile. Vă dați seama ce înseamnă să schimbe taguri de genul acestea între echipele de fotbal sau între anumite religii. Nu este o problemă care privește doar România, pentru că Google Maps este la nivel global. Aceasta problemă privește întreaga Uniune Europeană și nu numai. Aceasta este o formă care, la un moment dat, poată să învrăjbească sau să aducă în pragul unui conflict anumite comunități”.
„Noi am demarat această investigație. Cei de la Google România au fost audiați. Audierile s-au desfășurat deja și mâine urmează să ne pronunțăm asupra acestui caz. Am descoperit o eroare de sistem care este universală și care nu ține doar de România. Cazul Catedralei nu este singurul incident. Recent, anumite localități din partea de sud a României au fost plasate în Valahia și nu în România”, ne-a mărturisit Cristian Jura, membru CNCD.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat după ce denumirea “Catedrala Mântuirii Neamului” a fost schimbată pe Google Maps, noul nume fiind “Catedrala Prostirii Neamului”. “Recentul atentat pe Google Maps asupra numelui Catedralei Naționale, ridicată în memoria celor mai buni dintre oamenii acestei țări, eroii ei, este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine / antiortodoxe din România. Aceștia reacționează cu ură pe Facebook doar la citirea cuvintelor: „Biserică”, „Catedrală”, „Ortodoxie”, desființându-le ca și cum ar fi capabili să le înțeleagă cu adevărat”, a precizat Vasile Bănescu.
”Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică in memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”, a mai afirmat Bănescu.