O firmă de mobilă, abonată în ultimul an la contracte din bani publici, a fost declarată câștigătoarea unei licitații pentru livrarea a 800.000 de combinezoane de protecție în pandemia COVID-19. Rezultatul licitației pentru care contractul are o valoare estimată la peste 10 milioane de euro este contestat.
La mijlocul lunii aprilie 2021, Ministerul Finanțelor, prin ONAC, a demarat o procedură de atribuire – prin negociere fără publicare prealabilă – pentru achiziția de ”Complet combinezon, inclusiv glugă și protecție încălțăminte (Îmbrăcăminte protecție împotriva agenților biologici și chimici)”.
Potrivit informațiilor din Raportul Procedurii de Atribuire, obținut de GÂNDUL, valoarea estimată a acestei achiziții a fost inițial de 49.600.000 lei fără TVA, respectiv 10.075.976 euro, sumă calculată la cursul Băncii Naționale a României (BNR) la data de 15 aprilie 2021.
Prețul fiecărui combinezon din cele 800.000 care urmau să fie achiziționate, potrivit acestui raport, era de 62 de lei fără TVA, respectiv 12,60 euro.
Pentru această licitație, prin ordinul preşedintelui ONAC nr. 66 din 14 mai 2021 și adresa DSU – Directia Generală Urgențe Medicale nr. 1744663/14.05.2021, a fost nominalizată Comisia de evaluare, din care au făcut parte:
Pe 15 aprilie 2021 a fost transmisă, prin poștă electronică, invitația de a participa la această procedură de atribuire prin negociere fără publicare prealabilă. În primă fază, 23 de firme au răspuns acestei invitații. Ulterior, a mai apărut o firmă, UPC LTD (Coreea de Sud), în total fiind 24 de participanți.
Data limită de transmitere a ofertelor a fost 21 aprilie 2021, ora 15.00. În aceeași zi, la ora 15.10, au fost deschise ofertele pentru cele 800.000 de combinezoane.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, printre companiile invitate s-au regăsit:
Firma Tradeco Engineering DGC din București are ca obiect principal de activitate comerțul materialului lemnos și din 2020 a câștigat mai multe licitații publice. Majoritatea contractelor obținute la licitațiile din perioada pandemiei de COVID-19 sunt, însă, în domeniul sanitar, nu pentru furnizarea de obiecte de mobilier, așa cum livrase până în 2020. Societatea este deținută de George Claudiu Drăgoi – 95% și Lidia Rusu – 5%, despre care presa a dezvăluit, la începutul acestui an, că ar fi implicați într-o altă afacere controversată. Este vorba despre un contract încheiat cu Poliția Română pentru un lot de bastoane cu electroșocuri, care s-ar fi dovedit neconforme.
Pe data de 22 aprilie 2021, au fost transmise către firmele participante la procedura de negociere fără publicare având ca obiect achiziția de „Complet combinezon, inclusiv cu glugă și protecție încălțăminte“ informațiile cu privire la prețul unitar, cantitate, valoare totală, termen de livrare.
În urma evaluării, comisia a declarat admisibile doar ofertele de la 6 din cele 24 de firme și acestea au intrat în etapa de negociere:
Ținând cont de ofertele preliminare, situația a fost următoarea:
Ulterior, au apărut modificări în ceea ce privește ofertele declarate admisibile, firmele fiind invitate luni 24 mai la negociere. În urma acestor întâlniri, participanții au refăcut ofertele:
Societatea Best Achiziții SRL a modificat și ea oferta pentru cele 800.000 de combinezoane – conform procesului verbal al ședinței de negociere din 24 mai -, coborând prețul de la 60 de lei la 18,37 lei și prezentând un calendar pe 30 de zile al livrărilor.
În urma analizării acestor oferte, pe locul 1 a fost desemnată SC Tradeco Engineering DGC SRL, cu un total de 100 de puncte, dintre care 70 atribuite pentru prețul ofertat și 30 pentru termenul de livrare, respectiv o zi de la intrarea în vigoare a contractului subsecvent.
Pe locul 2, Comisia a plasat Creative & Innovative Management (cu 30 de puncte obținute pentru termenul de livrare), pe locul 3 –Matei Conf și pe locul 4 s-a clasat Best Achiziții.
Firmele Axel Project și Tesaro Properties au primit punctajul cel mai mic, respectiv 27,87 și 20,51 din totalul de 100.
Primele patru firme clasate au fost departajate ”la limită”, termenul de livrare fiind cel care a influențat ierarhia.
În timp ce Tradeco Engineering DGC și Creative & Innovative Management au obținut 30 de puncte pentru termenul de livrare de o zi, Matei Conf și Best Achiziții au primit doar 2 puncte, pentru că au trecut un termen de livrare realist între 10 și 15 zile.
Pornind de la premisa că termenul de livrare de o zi este ”nereal și mincinos”, societatea Best Achiziții SRL solicită acum anularea rezultatului procedurii de atribuire.
Printr-o adresă trimisă la ONAC, din care GÂNDUL prezintă extrase, în exclusivitate, reprezentanții Best Achiziții spun că SC Tradeco Engineering DGC SRL și SC Creative & Innovative Management SRL nu ar fi trebuit declarate câștigătoare.
”Vă solicităm ca, prin decizia pe care o veți pronunța, să dispuneți:
Cele 800.000 de combinezoane de protecție care ar trebui să fie livrate într-o singură zi vor fi confecționate în Turcia, iar reprezentanții SC Best Achiziții SRL consideră că este, practic, imposibilă o asemenea livrare.
Producătorul turc are firma la 1.810 km față de România, timpul necesar pentru livrare fiind de minimum 7 zile, mai transmit reprezentanții SC Best Achiziții SRL, o astfel de afirmație fiind susținută de faptul că firma a colaborat și colaborează cu producătorul din Turcia.
În adresa transmisă către ONAC, reprezentanții SC Best Achiziții SRL lansează acuzații extrem de grave, atât la adresa celor două firme declarate câștigătoare – SC Tradeco Engineering DGC SRL și SC Creative & Innovative Management SRL -, cât și împotriva Comisiei de evaluare, susținând că este vorba despre ”fals în declarații” și ”abuz în serviciu”, în ultimă instanță existând ” fraudarea procedurii de achiziție publică”.
”Faptul că acești doi ofertanți au ofertat 1 (una) zi la livrare, ca să câștige 30 de puncte, nu reprezintă decât un fals în declarații, în scopul de a câștiga acest contract, precum și un abuz în serviciu din partea Comisiei de evaluare, care a achiesat la aceste falsuri, conducând la fraudarea procedurii de achiziție publică și la defavorizarea celorlalți ofertanți.
Ne-am adresat producătorului turc Tesakon Tekstil, prin firma lor de export, Esbay Global, vă punem la dispoziție corespondența pe e-mail din care rezultă că NU au în prezent, pe stoc, acest produs combinezon Esbay 650, dar că îl pot fabrica în termen de 10 zile de la plata avansului, plată care în Turcia operează prin swift code în 2 (două) zile, deci la încărcare se va putea trimite camion după cel puțin 12 zile și numai pentru o cantitate de 200.000 buc. combinezoane”, se arată în adresa trimisă către ONAC.
Este absolut evident faptul că, în condițiile expuse anterior, ofertele depuse de către SC Tradeco Engineering DGC SRL și SC Creative & Innovative Management SRL nu îndeplinesc în mod corespunzător cerințele caietului de sarcini și ar fi trebuit respinse ca neconforme.
Societatea Best Achiziții
GÂNDUL a solicitat puncte de vedere atât de la ONAC, cât și de la firmele implicate în această controversă, Tradeco Engineering DGC și Creative & Inovative Management.
Reprezentanții firmei clasate pe locul 2 – SC Creative & Innovative Management SRL – ne-au transmis că ”toate documentele de calificare depuse au fost în deplină conformitate cu solicitările autorității contractante și acestea se regăsesc la autoritatea care a organizat această procedura”.
Reporterii GÂNDUL.RO au luat legătura și cu producătorul turc, Tesakon Tekstil, răspunsul oficialilor urmând să fie publicat la momentul primirii acestuia.
Surse din interiorul companiei ne-au mărturisit că nu ar avea posibilitatea să respecte un termen de livrare de numai o zi, întrucât nici nu are capacitatea de a produce 800.000 de combinezoane în 24 de ore și nici să trimită asemenea cantitate în România într-un timp atât de scurt.