În închisorile românești s-ar fi făcut experimente pe deținuții bolnavi de COVID-19! Ce ar fi descoperit specialiștii care au studiat comportamentul virusului ucigaș (EXCLUSIV)
Mai mulți deținuți infectați cu noul coronavirus ar fi fost supuși unor așa-zise experimente pentru a se stabili dacă, după însănătoșire, capătă anticorpi care îi fac imuni în fața bolii. În plus, pacienții ar fi fost expuși și infectării cu tuberculoză. În schimb, condamnații ar fi primit unele facilități, legate de dreptul la pachet și dreptul la vizită. Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au negat, însă, că ar fi recurs la asemenea practici, dar sursele noastre mărturisesc în detaliu ce s-a întâmplat în spatele gratiilor.
La scurt timp după intrarea României în starea de urgență, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a început să se pregătească pentru eventualitatea în care epidemia va ajunge în închisori. Ca urmare, mai multe unități medicale din sistemul penitenciar au fost transformate în spitale suport COVID. Este vorba despre Spitalul Penitenciar Jilava, și spitalele similare de la Colibași, Poarta Alba și Dej.
Dacă în prima parte a crizei, când deținuții au pierdut dreptul la pachete și vizite numărul de cazuri în rândul deținuților a fost zero, cu excepția unor situații care s-au înregistrat în aresturile poliției. Odată cu trecerea timpului și cu ridicarea restricțiilor, în închisori au izbucnit adevărate focare de COVID, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la Penitenciarul Timișoara.
Surse din cadrul ANP au dezvăluit, pentru GÂNDUL.RO, că în contextul crizei, la Spitalul Penitenciar Jilava s-ar fi făcut unele experimente pe oameni. Unul dintre aceștia este un deținut cunoscut în mediile infracționale.
Este vorba despre un bărbat condamnat pentru trafic de droguri, încarcerat la Penitenciarul Jilava. Bolnav de COVID-19, acesta a fost dus la spital, unde a beneficiat de tratamet până când testele au relevat că bărbatul este negativ.
Deținutul ar fi obținut beneficii în plus
În acest context, deținutul ar fi acceptat ca, în schimbul unor beneficii legate de dreptul la vizită și pachet, să rămână internat între alți condamnați, infectați cu noul coronavirus. Acesta ar fi fost de acord să nu poarte mască sanitară în preajma celorlalți pacienți și să folosească aceeași veselă cu ei.
Sursele citate au precizat că fostul bolnav nu s-ar fi infectat din nou, dovedindu-se imun la boală. După externare, acesta a rămas la Jilava, cu toate că protocolul, anunțat de ANP inclusiv printr-un comunicat de presă, acesta ar fi trebuit transferat fie la Penitenciarul Ploiești, fie tocmai la Timișoara.
Contactați de Gândul.RO, reprezentanții Spitalului Penitenciar Jilava au negat existența unui astfel de experiment și au menționat că a fost vorba despre un deținut care s-a însănătoșit cu greu din cauza unor comorbidități și care ar fi avut nevoie de monitorizare și după însănătoșire, motiv pentru care ar fi rămas, mai departe, la secția de pneumologie.