Informații de ultimă oră ”aruncă în aer” mega-licitația pentru cele 115 milioane de măști! Motivul întemeiat pentru care se cere revizuirea contractului (EXCLUSIV)

Controversata licitație organizată pentru achiziționarea a 115 milioane de măști medicale se află în colaps după ce informații de ultimă oră arată că se cere reluarea procedurilor de atribuire a contractului, iar motivul este unul întemeiat. Valoarea contractului trebuie revizuită întrucât prețurile măștilor/bucată au scăzut serios pe piața externă, așa încât o nouă licitație ar reduce mult costurile de achiziție.

Inițial, firma de imobiliare ”Naguma Medical Supply” a fost declarată câștigătoare, dar BEST ACHIZIȚII SRL și UNIFARM SA au depus contestații. După ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a menținut decizia Ministerului Sănătății, acum are loc o adevărată lovitură de teatru. GÂNDUL.RO a prezentat, pas cu pas, fiecare etapă a acestui scenariu halucinant care a culminat cu respingerea contestațiilor depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de firmele BEST ACHIZIȚII SRL și UNIFARM SA.

Cele două firme au acuzat nereguli grave în ceea ce privește organizarea licitației, cerând anularea acesteia și reluarea procedurii de atribuire. Atât BEST ACHIZIȚII SRL, cât și UNIFARM SA s-au considerat dezavantajate și, punctual, și-au prezentat argumentele în fața CNSC, solicitând:

  • anularea rezultatului procedurii de atribuire comunicat de autoritatea contractată prin adresa 867/24.06.2020, anularea raportului procedurii, precum și a tuturor actelor anterioare și/sau ulterioare și conexe acestuia, în ceea ce priveşte declararea ca acceptabilă, conformă și câștigătoare a ofertei depuse de Naguma Medical Supply SRL;
  • obligarea autorității contractante la adoptarea măsurilor ce se impun, reevaluarea ofertei depuse de către ofertantul NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL, căreia i s-a atribuit cel mai mare punctaj și primul loc și declararea acesteia ca fiind neconformă, în temeiul art. 137 alin. (3) lit. a) și g) din HG nr. 395/2016.
  • obligarea autorității contractante la continuarea procedurii de atribuireși stabilirea clasamentului final al ofertanților, precum și la emiterea unui nou raport al procedurii de atribuire, ținând cont de declararea ca neconformă a ofertei NAGUNIA MEDICAL SUPPLY SRL;
  • suspendarea procedurii și a semnării acordului-cadrupână la soluționarea pe fond a contestației, în conformitate cu prevederile 22 alin. (1) din Legea nr. 101/2016.

GÂNDUL.RO a intrat în posesia unei alte informații-bombă și o prezintă în exclusivitate. BEST ACHIZIȚII SRL nu depune armele solicită Ministerului Sănătății să anuleze procedura de achiziție a celor 115 milioane de măști medicale, să refacă studiul de piață pentru a restabili o valoare adaptată fluctuațiilor de preț din ultima perioadă și relanseze procedura de achiziție.

”Achiziția celor 115 milioane de măști a devenit inoportună și oneroasă”

 După ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația depusă de BEST ACHIZIȚII SRL, firma clasată pe locul al doilea anunță că va depune o plângere împotriva respectivei decizii, însă nu se rezumă doar la acest demers.

Printr-o adresă trimisă către Ministerul Sănătății, BEST ACHIZIȚII SRL solicită anularea procedurii de achiziție a celor 115 milioane de măști, prezentând și motivele care stau la baza acestei cereri.

”Începând din data de 06.07.2020, în contextul în care Turcia a relaxat condițiile legislative în privința exporturilor de dispozitive medicale care include toate tipurile de produse, materiale sanitare și de protecție și echipamente pentru combaterea COVID 19, vă informăm că aceste măsuri de relaxare au condus la o scădere semnificativă a prețurilor măștilor chirurgicale. În această săptămână, mai multe spitale din România, dintre care exemplificăm Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” din Iași, au achiziționat măști chirurgicale la un preț unitar de 0.53 lei bucata”, se menționează în adresa trimisă de BEST ACHIZIȚII SRL.

”Prețul pieței, în această săptămână pentru produsul ”Măști chirurgicale”, indicat atât de platformele online de vânzări de tip Emag, cât și de platforma de licitații SICAP se situează între 0,53 – 0,58 lei/bucata”

BEST ACHIZIȚII SRL

”Ministerul Sănătății are motive întemeiate de anulare a procedurii”

Reprezentanții BEST ACHIZIȚII SRL atrag atenția asupra faptului că prețul ofertat de NAGUMA MEDICAL SUPPLY a fost de 0.64 lei/bucata mască medicală, însă acest preț este mai mare decât prețul cu care se vinde o mască medicală în acest moment.

”Având în vedere că prețul unitar ofertat de societatea ”Naguma Medical Supply” este de 0,64 lei bucata, la care se adaugă TVA, considerăm că achiziția celor 115 milioane de măști a devenit inoportună și oneroasă pentru Autoritatea contractantă (n.red. – Ministerul Sănătății), prețul estimat la data lansării procedurii de achiziție (12.06.2020) suferind fluctuații majore în decursul ultimei luni, astfel că prin achiziționarea cantității de 115 milioane de măști, la prețul actual de 0.53 lei bucata, s-ar fi generat statului român o economie de 12,65 milioane RON”, precizează BEST ACHIZIȚII SRL.

Ministerul Sănătății va trebui să ”mute”, în astfel de condiții, iar BEST ACHIZIȚII SRL susține că există ”motive întemeiate” pentru anularea procedurii de achiziție.

”Având în vedere cele mai sus expuse, și faptul că nu s-a semnat, încă, Acordul-cadru și Contractul subsecvent de furnizare produse cu ofertantul clasat pe locul 1 NAGUMA MEDICAL SUPPLY, dar și având în vedere considerentele de ordin economic expuse mai sus, considerăm că Autoritatea Contractantă Ministerul Sănătății are motive întemeiate de anulare a procedurii (atât motive de oportunitate, cât și motive de legalitate) de refacere a studiului de piață pentru a restabili o valoare estimată actuală a achiziției de măști și de relansare imediată a procedurii”, se precizează la finalul adresei pe care BEST ACHIZIȚII SRL a trimis-o către Ministerul Sănătății.

CNSC: ”Contestațiile sunt nefondate”

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor respinge contestațiile formulate de BEST ACHIZIȚII SRL și UNIFARM SA, considerând că acestea sunt… nefondate. Totodată, admite cererea de intervenție formulată de ”Naguma Medical Supply”. Firmele care au contestat această licitație pot depune o plângere în termen de 10 zile, iar BEST ACHIZIȚII SRL a anunțat deja – în adresa trimisă către Ministerul Sănătății – că își va folosi acest drept.

  •  ”În temeiul art. 26 alin. (6) din Legea nr. 101/2016  privind  remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, pentru considerentele evocate in motivarea prezentei, respinge, ca nefondată, contestația depusă de BEST ACHIZIȚII SRL, în contradictoriu cu MINISTERUL SANATAȚII.
  • În temeiul art. 611 alin. (1) din Legea nr. 101/2016, pentru considerentele evocate în motivarea prezentei, respinge contestația formulată de CN UNIFARM SA, în contradictoriu cu MINISTERUL SĂNĂTĂȚII. În conformitate cu art. 64 Cod procedura civilă, încuviințează în principiu cererea de intervenție formulată de NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL și o admite.
  • Împotriva deciziei se poate formula plângere, în termen de 10 zile lucrătoare de la comunicare pentru părțile cauzei, respectiv de la data luării la cunoștință de către alte persoane vătămate, conform art. 29 din Legea nr. 101/2016”, se menționează la finalul deciziei CNSC.