INFORMAȚII EXCLUSIVE. Cum se apără Ministerul Sănătății în scandalul legat de achiziționarea a 115 mil. de măști?! Firma care contestă licitația demolează toate argumentele! (SURSE)

INFORMAȚII EXCLUSIVE. Cum se apără Ministerul Sănătății în scandalul legat de achiziționarea a 115 mil. de măști?! Firma care contestă licitația demolează toate argumentele! (SURSE)
Publicat: 02/07/2020, 16:59
Actualizat: 02/07/2020, 17:22

Continuă ”războiul” declanșat în urma controversatei licitații organizate de Ministerul Sănătății pentru achiziționarea a 115 milioane de măști medicale. ”Afacerea momentului” în România a intrat într-o nouă fază tensionată. La Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a fost depusă o contestație prin care Ministerul Sănătății este acuzat că a favorizat firma de imobiliare ”Naguma Medical Supply”.

GÂNDUL.RO a intrat în posesia unor alte informații-bombă și vi le prezintă în exclusivitate! După depunerea respectivei contestații (CITEȘTE DETALII AICI), Ministerul Sănătății a contraatacat rapid, trimițând către C.N.S.C. un punct de vedere prin care susține că este ”acoperit” cu privire la atribuirea licitației.

Acuzații în lanț: ”Așa-zisa economie realizată la bugetul de stat nu este reală”

Ministerul arată așadar că, potrivit ”caietului de sarcini”, criteriul de atribuire a fost ”cel mai bun raport calitate-preț” și nu prețul cel mai scăzut. Atenția este acum ”mutată” – eronat – doar asupra prețului cel mai scăzut, respectiv pretului unitar de 0,64 lei/masca ofertat de NAGUMA MEDICAL SUPPLY, ignorându-se importanța esențială a celorlalti doi factori de evaluare: “termenul de livrare” si “cantitatea ofertată”.

Surse din Ministerul Sănătății declară – în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO – că firma contestatoare susține, de cealaltă parte, că încă din acest punct a fost vorba despre o eroare a părții contractante, tocmai fiindcă “termenul de livrare” si “cantitatea ofertată” – ceilalți doi factori prezenți în ”ecuație”, alături de ”preț” –  ”NU au fost analizați în mod corespunzător de Comisia de Evaluare”.

”Ministerul Sănătății, prin Punctul de vedere comunicat (…), atrage atenția CNSC doar asupra așa-zisei “economii” realizate la bugetul de stat, în valoare totală de 9.200.000 lei, reprezentând diferența între prețul ofertat de ocupantul locului 2 (n.red. – firma contestatoare) și ocupantul locului 1 (NAGUMA MEDICAL SUPPLY), aceasta diferență nefiind reală, pentru ca procedura nu s-a desfășurat având în vedere prețul cel mai mic”, se precizează în replica trimisă de firma contestatoare la C.N.S.C.

”Autoritatea contractantă încearcă minimizeze importanța celorlalți doi factori de evaluare (“termenul de livrare” și “cantitatea ofertată”), scoțând în evidență doar importanța componentei financiare a ofertei (”prețul cel mai scăzut”), fără a avea în vedere aspectele de ordin tehnic”

”Nu s-a urmărit în mod direct achiziția măștilor la o valoare mică”

Chiar dacă Ministerul Sănătății pune accent pe ”prețul cel mai scăzut”, criteriul de atribuire care fusese stabilit nu ”urmărea” – în mod direct – achiziționarea unor măști medicale al căror preț era mic (0,64 lei/mască, preț oferit de ”Naguma Medical Supply”). De fapt, era vorba despre o sumă maximă care putea fi ”disponibilizată” pentru respectivul ”acord-cadru”, ceea ce spulberă acum apărarea construită de minister.

”Prin criteriul de atribuire stabilit, NU s-a urmărit în mod direct achiziția MĂȘTILOR la o valoare mică, ci achiziția acestora la o valoare ce se încadrează în suma maximă ce poate fi disponibilizată pentru acest Acord-cadru, cu garanția ofertantul câștigător are, din punct de vedere tehnic, o abordare profesionistă, angajamentele din cadrul propunerii reprezentând caracteristici tehnice conform caietului de sarcină și implicit o asigurare vor fi atinse obiectivele proiectului (aprovizionarea populației defavorizate cu măști medicale de protecție)”, se arată în răspunsul trimis de firma contestatoare către Consiliuliului Național de Soluționarea Contestațiilor.

”Comisia de evaluare era obligată solicite clarificări”

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că, pe de altă parte, nu aveau competența de verifica și stabili ”capabilitatea” firmei ”Naguma Medical Supply” de a livra cele 115 mil. măști medicale. Bineînțeles, firma contestatoare reacționează și oferă un răspuns de-a dreptul usturător Ministerului Sănătății. Ea susține că această Comisie de evaluare din minister avea, desigur, ”obligația de a solicita clarificări referitoare la ”capabilitatea de producere” a respectivelor măști medicale.

”Autoritatea contractantă susține nu avea niciun fel de competență în a verifica capabilitatea ofertantei Naguma Medical Supply de a produce, importa și livra produsele ofertate în termenul asumat de 7 zile. Învederăm CNSC orice Comisie de evaluare are în componență atât juriști, economiști, cât și reprezentanți tehnici (în cazul de față specialiști ANMDMR) și era obligată verifice veridicitatea celor asumate prin ofertă, solicitând clarificări”

”Necorelarea ofertei tehnice cu oferta financiară”

Mai mult, contestatoarea subliniază că termenul de livrare este vădit nerealist, dar că membrii comisiei s-au ”făcut că nu observă”.

”NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL le-a depus la propunerea tehnică (declaratiile celor trei producători chinezi ofertați), documente care nu pot fi ignorate de Comisia de evaluare și care făceau dovada doar a capabilitatii de producere și NU de livrare a unei cantități de 67 milioane măști în termenul de 7 zile asumat. Aceste declarații de la cei trei producători chinezi conduc automat către o necorelare a ofertei tehnice cu oferta financiară, aspect pentru care Comisia de evaluare era obligată solicite clarificări”, precizează reprezentanții firmei care contestă postura de câștigătoare a firmei ”Naguma Medical Suplly”.

Termenul de livrare al măștilor medicale, subiect ”sensibil” și esențial

Firma ”Naguma Medical Supply” – desemnată câștigătoare a licitației, în pofida tuturor semnelor de întrebare – s-a angajat să livreze măștile medicale într-un termen de 7 zile, iar firma contestatoare spune că acest este un termen nerealist, argumentând prin aceea că ”Naguma” nu avea pe stoc nicio mască, în consecință ar fi fost imposibil să livreze numărul de 115 milioane de măști într-o săptămână.

Ministerul Sănătății se apără arătând că și alte firme ofertante (de pildă, SAPE) au transmis termene de livrare mai scurte – chiar două zile -, doar că acest argument este desființat de firma contestatoare. SAPE avea pe stoc deja măștile, ceea ce schimbă, instantaneu, toate datele problemei.

”În privința termenului de livrare de 7 (șapte) zile, ne menținem opinia acest termen este nerealist și mincinos. Autoritatea contractantă argumentează NU a solicitat clarificări ofertantului NAGUMA MEDICAL SUPPLY, deoarece au existat oferte finale depuse de mai mulți operatori economici care au conținut termenele de livrare de una-două zile, pentru cantități semnificative de marfă, în acest sens dând exemplu pe (…), care s-a angajat livreze cantitatea maximă a Acordului cadru, de 115 milioane măști, în două zile”.

Mai mult, ”Naguma Medical Supply” a și recunoscut, în presă, că nu deține în România nicio mască medicală cu 3 pliuri de tip II, pentru a fi livrată către Ministerul Sănătății.

”Rugăm CNSC observe toți operatorii economici care au ofertat termene foarte scurte de livrare, au făcut-o deoarece dețin deja pe stoc cantitățile de măști ofertate, SPRE DEOSEBIRE de NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL, care recunoaște prin Comunicatul de presă din 26 Iunie 2020 “nu are în prezent în România nicio mască medicală cu 3 pliuri de tip II, pentru a fi livrată către Ministerul Sănătății.” Prin urmare, Comisia de evaluare, cunoscând NAGUMA MEDICAL SUPPLY nu are pe stoc nicio bucată din produsul ofertat și și-a asumat termenul de livrare de 7 zile, ERA OBLIGATĂ ceară clarificări ofertantei în privința demonstrării capacității de executare a contractului”, acuză reprezentanții firmei care contestă licitația pentru cele 115 milioane de măști medicale.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”