Criza politică declanșată de ”contrele” dintre premierul Florin Cîțu și partenerii de guvernare de la USR PLUS poate avea un final cu totul neașteptat la Congresul PNL care urmează a avea loc pe data de 25 septembrie, iar informațiile transmise de sursele GÂNDUL din PNL sunt, astfel, confirmate.
GÂNDUL a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE (toate detaliile AICI), o ipoteză-șoc care, în ultimele zile, a prins contur. Potrivit surselor noastre, lupta dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu – miza fiind șefia PNL – ar putea fi tranșată printr-o mișcare politică de ultim moment, chiar în timpul Congresului PNL.
Aceste informații sunt confirmate, acum, de două nume ”grele” – Valeriu Stoica (fost ministru al Justiției, fost președinte PNL), și politologul Cristian Preda.
Premierul Cîțu a ridicat miza pentru a lua ”potul” cel mare, iar USR-PLUS + AUR consideră, totuși, că este vorba doar despre o ”cacealma” menită a întreține ”iluzii”.
Totuși, la Congresul PNL – chiar dacă lista de candidați la șefia liberalilor este închisă – poate apărea un candidat-surpriză care să-și adjudece șefia partidului. În astfel de condiții, acesta ar urma să formeze și guvernul, preluând mandatul de premier, dar ar fi și candidatul pe care PNL îl va propune la următoarele alegeri prezidențiale.
Congresul PNL din 25 septembrie are posibilitatea, prin vot, ”să ceară o derogare și să propună un al treilea candidat pentru funcția de președinte al partidului”, au afirmat surse liberale pentru GÂNDUL, dezvăluind și că, ținând cont de ”cum se așază lucrurile ne aflăm în fața unor ”demersuri care pregătesc apariția unui al treilea candidat la șefia partidului, acesta urmând a forma un nou guvern, alături de USR PLUS și fiind prezidențiabilul PNL la alegerile viitoare”.
Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției, dar și fost președinte PNL (17 februarie 2001 – 24 august 2002), a analizat, la Digi 24, ”sarabanda erorilor” care au fost făcute din momentul în care a debutat criza politică – de către PNL, USR PLUS, dar și președintele Klaus Iohannis -, afirmând că Florin Cîțu nu mai poate rămâne premier al României.
Fostul ministru al Justiției a prezentat, punctual, erorile esențiale care au fost făcute în această perioadă, prima dintre ele fiind pusă în sarcina lui Stelian Ion, ministrul revocat de premierul României.
”Există un anumit echilibru între instituţiile statului, inclusiv în cele care, într-un fel sau altul, au atribuţii judiciare. Mă refer în primul rând la Ministerul Public. Pentru ca Ministerul Public să funcţioneze bine, e nevoie de mai mulţi factori care să colaboreze, să înţeleagă ce vor fiecare în parte: este vorba de procurorul general, ministrul Justiţiei, Secţia de procurori din CSM şi preşedintele României. Dacă între aceste structuri nu există echilibru şi un acord fin, orice contradicţie naşte crize. Din păcate, ministrul Stelian Ion nu a înţeles ce înseamnă acest acord fin între aceste patru structuri. A avut o iniţiativă personală, care este foarte bine pusă în pagină sub un slogan foarte generos – lupta împotriva corupţiei – numai că, aşa cum bine ştim, drumul spre iad este pavat cu bune intenţii şi dacă nu ştii cum să pui în operă o reformă instituţională, efectul este invers” a spus Valeriu Stoica.
”Şi care a fost eroarea? A ignorat rolul procurorului general al Parchetului ICCJ, a deplasat multă putere către Secţia de procurori a CSM şi l-a ignorat pe preşedinte”
Valeriu Stoica
Erorile majore nr. 2 și nr. 3 au fost făcute de Florin Cîțu și USR PLUS. În ceea ce îl privește pe premier, Valeriu Stoica este de părere că acesta a invocat doar”proceduri ministeriale” atunci când l-a revocat pe Stelian Ion.
”La fel de mare, poate chiar mai mare decât cea (n.red. – eroarea) comisă de Stelian Ion. Pentru că nu este înţelept să invoci doar procedurile ministeriale guvernamentale când faci revocarea unui ministru. Ca să poţi să faci o revocare de ministru, ai nevoie de suport politic. (…) Florin Cîţu a fost la al doilea act de cezarism – primul a fost cu Vlad Voiculescu – fără legiuni în spate şi cu Cezar pe celălalt mal al râului. Dacă procedezi aşa, nu trebuie să te miri că ai după aceea efectul de bumerang pe care l-au avut aceste mişcări”, a mai declarat Valeriu Stoica.
Eroarea USR PLUS, afirmă fostul ministru al Justiției, a fost aceea că miniștrii alianței nu au demisionat imediat.
”Dacă voiau să protesteze, să îşi arate numumulţumirea şi să aibă o reacţie instituţională clară, singura opţiune era demisia, ieşirea din Guvern”, consideră Valeriu Stoica, învocând criza din decembrie 1997, din perioada guvernării Ciorbea, când PD a ieşit de la guvernare, ”nu a făcut moţiune împotriva miniştrilor proprii”, a spus Valeriu Stoica.
Nici PNL nu poate fi exclus din acest scenariu al ”erorilor fundamentale”, a mai declarat Valeriu Stoica, reprezentanții partidului neînțelegând că Florin Cîțu ”nu mai are nicio șansă” din postura de prim-ministru. Protecția oferită acestuia nu reprezintă, de fapt, decât a răspunde unui gest ”imatur” al USR cu un alt gest ”imatur”. Mai mult, o eventuală prelungire a acestei situații ar duce la ”scufundarea” corabiei PNL, însă – în același timp – și la scufundarea României.
”A patra eroare fundamentală a fost făcută de PNL, pentru că, în loc să înţeleagă ce se întâmplă, să înţeleagă că mandatul lui Cîţu este terminat, ca prim-ministru, Florin Cîţu nu mai are nicio şansă ca prim-ministru în România. Poate să mai rămână o lună, două, trei, patru, dar asta ar fi ca să se scufunde corabia cu PNL cu tot şi eventual cu România. Eroarea făcută de PNL este că s-a pus în spatele lui Florin Cîţu şi a spus «Nu dăm un pas înapoi», adică a răspuns unui gest imatur al USR cu un alt gest imatur”, a avertizat Stoica.
Bineînțeles, președintele Iohannis este parte integrantă a scenariului ultimelor zile, iar Valeriu Stoica îi transmite președintelui că, spre deosebire de Stelian Ion, nu are nicio scuză.
”Are o răspundere mare în această criză. Pentru că dacă Stelian Ion are scuza că e imatur, că nu are experienţa instituţională, dacă PNL a avut o criză de orgoliu, să spunem, preşedintele trebuie să fie lucid şi să vadă la rece care sunt soluţiile posibie. Mai întâi faptul că a sprijinit actul de cezarism, al doilea, al lui Florin Cîţu, nu a fost o decizie înţeleaptă, pentriu că e limpede că a fost un sprijin în această privinţă. Însuşi preşedintele îşi iroseşte mandatele, pentru că eşuează în a reface coaliţia, este şi eşecul lui”, spune Valeriu Stoica.
GÂNDUL a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, ipoteza unui ”candidat-joker” apărut, în ultimul moment, la Congresul PNL, astfel încât atât Ludovic Orban, cât și Florin Cîțu, să se regăsească în surprinzătoarea postură de învinși. Valeriu Stoica spune că – la momentul Congresului PNL – nimic nu este imposibil, cu atât mai mult cu cât există și precedente – exemplele Andrei Marga și Victor Ponta, cei care au fost aleși ”peste noapte” șefi ai PNȚCD și PSD.
”PNL poate să facă acelaşi lucru. Se va spune «păi nu se mai poate, că s-au depus candidaturile şi a expirat termenul». Congresul este cel care face legea în partid. Dacă la congres se decide că se poate înscrie în competiţie în aceeaşi zi cineva, se poate face acest lucru sau se mai poate amâna Congresul”, anticipează Valeriu Stoica.
Politologul Cristian Preda confirmă, la rândul său, informațiile pe care GÂNDUL le-a transmis, ÎN EXCLUSIVITATE, obținute din surse PNL.
Klaus Iohannis trebuie să ”mute”, în ultimă instanță, avându-l – ca primă variantă – pe Ludovic Orban, în cazul în care acesta câștigă șefia PNL, iar USR PLUS nu-l va mai refuza ca premier.
Varianta doi ar fi aceea ca președintele să meargă ”pe mâna lui Cîțu”, numai că, într-o astfel de ipoteză, există riscul ca instabilitatea politică să crească.
În fine, ultima variantă ar fi cea a ”candidatului-surpriză”, căutat de Iohannis și propus/impus, intempestiv, la Congresul PNL din 25 septembrie, un candidat pe care UDMR și USR PLUS să îl propună și pentru funcția de premier..
”E evident că Ludovic Orban și-a gândit acțiunea din ultimele zile anticipând corect derularea crizei politice și căutând să n-o agraveze. Liderul PNL a lăsat astfel loc pentru o negociere cu USR PLUS. Coaliția ar putea fi refăcută dacă Orban câștigă șefia PNL, iar USR PLUS nu-l mai refuză ca premier, cum a făcut-o astă iarnă. Dar ia oare Klaus Iohannis în calcul o asemenea soluție? Sau va merge pe mâna lui Cîțu până la capăt, riscând sporirea instabilității? Ori caută președintele un al treilea om, pe care să-l impună congresului PNL și pe care să-l propună UDMR și USR PLUS ca prim-ministru?”, a scris Cristian Preda pe pagina sa de socializare.
Este evident că – în perioada următoare – ”mutările” vor fi din ce în ce mai interesante, fie că vor veni din partea PNL, USR PLUS, premierului Cîțu însuși sau din partea lui Ludovic Orban. Iar președintele Iohannis, așa cum spune și Cristian Preda, are ”rolul” său. Esențial, poate…