EXCLUSIV | Mutat la Penitenciarul Iași, interlopul Fane Căpățână se revoltă din nou: ”M-au  dus în cealaltă parte a țării pentru că am vrut să fie declanșată o anchetă” 

EXCLUSIV | Mutat la Penitenciarul Iași, interlopul Fane Căpățână se revoltă din nou: ”M-au  dus în cealaltă parte a țării pentru că am vrut să fie declanșată o anchetă” 
Publicat: 29/07/2021, 09:00
Actualizat: 29/07/2021, 15:19

La sfârșitul anilor ’90, Ștefan Dinu – cunoscut în lumea interlopă drept ”Fane Căpățână” – făcea legea în Capitală, numai că ”lanțul infracțiunilor” s-a rupt, la un moment dat, iar acesta a ajuns în spatele gratiilor. Pe umerii lui Dinu Ștefan apasă o serie lungă de infracțiuni, printre care tentativă de omor, furt, tâlhărie, înșelăciune și falsificare de bani, fiind eliberat condiționat și recidivând.

  • 1997 – Ștefan Dinu a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, pentru înjunghierea fotbalistului Laurențiu Lică.
  • Aprilie 2003 – condamnat la opt ani de închisoare într-un dosar în care era acuzat de furt de maşini. Verdictul în acest caz a fost pronunţat după şase ani de la deschiderea dosarului.
  • Aprilie 2005 – Fane Căpăţînă a fost reţinut, împreună cu doi complici, Tudor Roşu şi Adrian Împuşcatu, după ce au fost prinşi în flagrant când furau geanta unei femei căreia îi înţepaseră o roată a autoturismului, acuzaţiile fiind de furt calificat şi complicitate la furt calificat.
  • Septembrie 2009 – Fane Căpățână ajunge, din nou, în închisoare, fiind acuzat de înşelăciune. Anchetatorii au percheziționat, atunci, și locuința unui presupus complice al lui Fane Căpățână, Ion Gheorghe, zis Ramiro, din Capitală. În urma perchezițiilor, de la domiciliile celor doi au fost confiscate o legitimație falsă de poliție, un girofar și un baston reflectorizant, asemănătoare cu cele folosite de poliție, precum și 4.900 de euro. În acest caz, ei erau suspectați că au înșelat mai multe persoane, oprind mașini în trafic și arătând șoferilor o legitimație falsă de poliție. Ei ar fi obținut, astfel, peste 2.000 de lei.
  • Martie 2013 – magistraţii Judecătoriei Bistriţa au dispus ”liberarea condiţionată a condamnatului Dinu Gh. Ştefan, aflat în Penitenciarul Bistriţa în executarea pedepsei de 7 ani închisoare”. Decizia venea după un raport favorabil Comisiei pentru liberări condiţionate.

Lui Fane Căpățână nu i-a priit însă aerul de libertate, a călcat iarăși ”strâmb” și a fost condamnat din nou, magistrații trimițându-l după gratii pentru 10 ani, pedeapsă din care a executat, până acum, nouă ani.

Fane Căpățână s-a transformat în personajul incomod din spatele gratiilor

Celebrul deținut a devenit un personaj incomod chiar și în spatele gratiilor, lansând acuzații dure către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și către conducerea Penitenciarului Giurgiu. El susține este ”vânat” din cauza declarațiilor pe care le-a făcut, că nu i se asigură dreptul la medicamente, deși s-a îmbolnăvit, și că este, de fapt, ”pedepsit” pentru că a denunțat mai mulți procurori.

”De atunci (n.red. – din 2015) și până acum am fost transferat, adică mutat în diferite penitenciare din țară, printre care Colibași, Craiova, Giurgiu și Ploiești, de peste 40 de ori, deși domiciliul meu și al familiei mele este în București”, a declarat Ștefan Dinu, în exclusivitate pentru GÂNDUL.

Lui Dinu Ștefan i-a fost recomandat, în urma unui control medical, Entecavir – medicament antiviral utilizat în tratamentul infecției cu virusul hepatitei B -, însă medicii colaboratori ai ANP i-au transmis că nu poate primi medicamentul pentru că nu se încadrează ”în categoriile acestui tratament”.

”M-am îmbolnăvit de hepatita B cronică în detenție. Mi s-a încălcat dreptul fundamental la viață, din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Vor să mă omoare! Am fost consultat de medicul Adrian Streinu-Cercel, care mi-a recomandat medicamentul Entecavir, dar medicii colaboratori ai ANP-ului mi-au răspuns că nu mă încadrez în niciuna din categoriile acestui tratament”, susține Fane Căpățână.

”În prezent, sunt diagnosticat cu pietre la fiere și necesit operație urgentă de colecist. Dreptul la viață garantat de Constituția României mi-a fost din nou încălcat, deoarece (…) s-au opus transferului meu către Spitalul Floreasca pentru operația de colecist, după ce, în prima instanță, tot aceștia au fost de acord să îmi fac operația într-un spital din afara penitenciarului, deoarece Penitenciarul Giurgiu nu deține un spital, ci doar o unitate de primiri urgente”, acuză Fane Căpățână.

Fane Căpățână spune că s-a îmbolnăvit de hepatita B în penitenciar

Tratamentul primit de Dinu Ștefan, ”mărul discordiei”

Pe data de 2 decembrie 2020, Fane Căpățână – aflat în Penitenciarul Giurgiu – a reclamat faptul că, pe parcursul executării pedepsei, ”cu rea-credință”, cadrele medicale ale unității de detenție nu au dat curs solicitării sale de a primi tratament medicamentos pentru afecțiunile de care suferă.

În urma acestei sesizări a fost înregistrat la Poliția Municipiului Giurgiu un dosar penal și s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru abuz în serviciu. Cercetările efectuate nu i-au dat dreptate lui Dinu Ștefan, anchetatorii stabilind că deținutul primește tratament medicamentos pentru afecțiunile de care suferă.

În consecință, a fost întocmit un referat cu propunerea de clasare a cauzei, ”abuzul în serviciu” reclamat de Fane Căpățână nefiind dovedit. În decizia din 24 mai 2021, procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu a dispus ”clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu”, deoarece ”numitul Dinu Ștefan a primit tratamentul în mod adecvat pentru afecțiunile medicale de care suferă”.

Totuși, deținutul acuză, în continuare, medicii ANP că nu i-au permis efectuarea tratamentului cu Entecavir, în contextul în care este bolnav de hepatita B.

Fane Căpățână, mutat la Penitenciarul Iași

În luna septembrie a acestui an, Fane Căpățână se va prezenta din nou în fața Comisiei de liberare condiționată, numai că a fost mutat din Penitenciarul Giurgiu în Penitenciarul Iași, acuzând, încă o dată, că este ”pedepsit” pentru toate declarațiile făcute în ultimii ani.

În exclusivitate pentru GÂNDUL, Dinu Ștefan spune că a fost întrebat de directorul adjunct al Penitenciarului Giurgiu unde ar vrea să fie transferat, în vederea eliberării condiționate, și că a cerut să ajungă la Penitenciarul Rahova sau la cel din Ploiești.

Totuși, deținutul a fost transferat la Penitenciarul Iași, fiind invocat un conflict pe care l-ar avea cu clanurile interlope din zona Capitalei. Dinu Ștefan are, însă, o cu totul altă părere.

”Între timp, am fost contactat de directorul adjunct de la Penitenciarul Giurgiu, care m-a întrebat unde aș vrea să plec (n.red. – unde să fie mutat) ca să fiu liberat. I-am spus că la Penitenciarul Rahova sau la cel din Ploiești. Și acum mă aflu la Penitenciarul Iași! Directorul Penitenciarului Iași mi-a spus că nu am fost mutat la Rahova sau la Ploiești pentru că mă aflam în conflict cu clanuri interlope din zona Capitalei. Eu declar că nu sunt în conflict cu niciun clan, nici din Penitenciarul Giurgiu, nici din Rahova sau Ploiești, nici din România. Acum sunt de aproape trei săptămâni la Penitenciarul Iași”, spune Fane Căpățână.

Dincolo de toate acuzațiile care i-au fost aduse, Fane Căpățână are un dosar medical voluminos, dar susține că nu beneficiază de tratamentul adecvat și că i s-a spus – de către medicul psihiatru al Penitenciarului Iași – că va fi supus unei noi reevaluări medicale.

Deținutul a refuzat și a intrat în ”refuz de hrană”, fiind internat la Secția 7 Infirmerie a penitenciarului, împreună cu alți patru deținuți, unul dintre aceștia, potrivit spuselor sale, având SIDA.

”Când am ajuns, am fost contactat de medicul psihiatru al penitenciarului și mi-a spus că îmi va da medicamentul Entecavir – care stopează hepatita de care sufăr -, dar numai după ce voi fi reevaluat din punct de vedere medical. Încă un set de analize. Dar eu, știind ce s-a întâmplat în trecut, și intervenția ANP-ului în avizele pozitive, în recomandările medicului Adrian Streinu-Cercel și ale domnului doctor Ancuța, nu am fost de acord cu această reevaluare. Și am declarat greva foamei, refuz de hrană. Declarând această formă de protest și spunând că nu sunt de acord să fiu consultat și nici să primesc vreo recomandare din partea medicilor ANP, am fost cazat – în procedura de refuz de hrană – la Secția 7 Infirmerie a Penitenciarului Iași împreună cu alți patru deținuți. Dar aceștia mâncau… Iar unul dintre ei este bolnav de SIDA”, acuză Fane Căpățână.

Fane Căpățână: ”Nu sunt de acord să fiu consultat și nici să primesc vreo recomandare dn partea medicilor ANP”

”Se caută pe orice cale să fiu dus la un doctor de-al lor”

Dinu Ștefan, alias ”Fane Căpățână”, susține că din dosarul său medical ”au dispărut documente”, astfel că viața îi este pusă în pericol și nu primește tratamentul de care are nevoie.

”Pe data de 18 noiembrie 2020 am reușit să studiez dosarul medical și am constatat că lipsesc documente emise de medicul Ioan Ancuța din care reiese că sunt eligibil pentru începerea tratamentului cu Entecavir.

  • Lipsește recomandarea profesorului doctor Adrian Streinu-Cercel – foaie observație și evoluție tratament din data de 12.09.2019, atunci când am fost prezentat de Spitalul Penitenciar Jilava la Institutul ”Matei Balș”. Menționez că am predat – în copie – acest document domnului doctor al Penitenciarului Giurgiu pe data de 18 noiembrie 2020.
  • Lipsesc toate actele medicale emise de UPU Ploiești, acte din care reieșea că, în timp ce mă aflam la Penitenciarul Ploiești – luna ianuarie 2020 -, am fost ținut la reanimare de la 10:00 dimineața și până la 23.00 seara.
  • Lipsesc biletele de ieșire din Spitalul Penitenciar Jilava, deși am transmis aceste bilete, pe data de 2 decembrie 2020, la Penitenciarul Giurgiu ”, susține Dinu Ștefan.

”În continuare, nu am acces la tratamentul cu Entecavir și se caută pe orice cale să fiu dus la un doctor de-al lor care să pună exact avizul pe care și-l doresc dânșii. Dânșii spun că situația mea medicală nu este așa de gravă, cu toate că medicul Adrian Streinu-Cercel a spus că se recomandă acest tratament cu Entecavir. Iar doctorul Ancuța a făcut aceeași recomandare. Doctorului Ancuța chiar i-au fost ascunse anumite documente medicale referitoarea la stare mea de sănătate. Doctorul Ancuța cerea penitenciarului să fiu adus la un test anti-hepatita B, numai că cei de la Penitenciarul Giurgiu aveau deja acel rezultat, cu mai mai mult timp înainte. Eu am hepatita B din 2013”, insistă deținutul.

Starea mea de sănătate este foarte gravă. O sticlă de cola am băut și două zile nici nu m-am mai putut scula din pat. Tot timpul am o stare de somnolență, permanent. Iar faptul că mi se refuză tratamentul cu Entecavir mă face să cred că se vrea decesul meu, până la urmă. Toate s-ar rezolva în felul ăsta, sunt un simplu deținut care, vorba aia, mai puțini la număr…

Fane Căpățână

”Cazul meu trebuie adus în atenția ministrului Justiției și procurorului general”

Deținutul Dinu Ștefan urmează să ajungă în fața Comisiei de liberare condiționată în luna septembrie, numai că mutarea sa în Penitenciarul Iași îl determină să facă noi acuzații – ”rele tratamente” – și să anticipeze că nu va fi pus în libertate.

”Până acum am 9 luni de amânare, pe data de 17 septembrie intru din nou la comisie (n.red. – de liberare condiționată). Numai că eu înțeleg că am fost adus la Penitenciarul Iași pentru a mi se aplica rele tratamente – asta din ce simt eu până acum -, pentru a fi ascuns de ancheta de la Parchetul General și pentru a mi se prelungi detenția. Aceasta este părerea mea, pe care mi-am format-o văzând ce mi se întâmplă”, spune Dinu Ștefan.

Fane Căpățână vrea ca situația sa să fie adusă în atenția ministrului Justiției și a procurorului general al României, considerând că mutarea în Penitenciarul Iași este, de fapt, o formă de ”pedeapsă” pentru plângerea pe care a făcut-o împotriva directorului Penitenciarului Giurgiu.

”Aici, la Penitenciarul Iași, totul se schimbă. Comisia va spune că nu mă cunoaște, că nu a existat timpul necesar pentru a fi analizat comportamentul din penitenciar, mai primești două-trei luni de amânare, să vedem ce fel de element ești. Iar apoi, tot așa, pot să fiu transferat la alt penitenciar, iar comisia de acolo să spună același lucru. Și voi fi dus, așa, până aproape de termen. Cazul meu trebuie adus în atenția domnului ministru al Justiției și domnului Procuror General al României, pentru că la dânșii m-am adresat atunci când am făcut plângerea în care am arătat că am fost indus în eroare de către directorul Penitenciarului Giurgiu, iar la două săptămâni după ce am primit confirmarea de primire am fost mutat la Penitenciarul Iași. Eu ce să înțeleg? M-au luat și m-au dus, pe diagonală, în cealaltă parte a țării, pentru că am vrut să fie declanșată o anchetă”, încheie Dinu Ștefan, alias ”Fane Căpățână”, în exclusivitate pentru GÂNDUL.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?