Prima pagină » Dezvăluiri » Medicul Adriana Nica, acuzații dure la adresa managerului Spitalului Universitar de Urgență București: ”Cătălin Cîrstoiu invocă greaua moștenire pentru a-și masca incompetența și lipsa de viziune!”(EXCLUSIV)

Medicul Adriana Nica, acuzații dure la adresa managerului Spitalului Universitar de Urgență București: ”Cătălin Cîrstoiu invocă greaua moștenire pentru a-și masca incompetența și lipsa de viziune!”(EXCLUSIV)

Medicul Adriana Nica, acuzații dure la adresa managerului Spitalului Universitar de Urgență București: ”Cătălin Cîrstoiu invocă greaua moștenire pentru a-și masca incompetența și lipsa de viziune!”(EXCLUSIV)

Managerul Cătălin Cîrstoiu a negat, vehement, existența unui focar de infecție cu noul coronavirus la Spitalul Universitar de Urgență București, după ce mai multe cadre medicale au fost diagnosticate pozitiv. El a spus că ar fi vorba doar despre o transmitere comunitară, iar informațiile vehiculate în mass-media sunt ”minciuni”. În același timp, medicul Cîrstoiu a îndreptat un deget acuzator către fosta conducere a spitalului, chiar dacă a preluat această funcție din luna martie a acestui an.

Ca urmare a solicitării GÂNDUL.RO, managerul Spitalului Universitar de Urgență București a declarat că există cadre medicale infectate cu noul coronavirus la secția de neurologie, dar infecțiile sunt cauzate de ”evoluția transmiterii comunitare”. Cazurile respective ”sunt dispersate”, de altfel, a mai spus medicul Cătălin Cîrstoiu și, din punctul său de vedere, nu se poate vorbi despre un ”focar de infecție”.

Totuși, managerul SUUB nu s-a rezumat doar la aceste declarații, invocând… ”greaua moștenire” lăsată de fosta conducere a spitalului.

”Haideți să terminăm cu informațiile false propagate în spațiul public de fosta conducere a spitalului care nu a luat nicio măsură care să prevină și să combată evoluția pandemiei timp de 3-4 luni de zile. Este vorba despre șapte cazuri la neurologie din care 4 medici, două asistente medicale și o registratură medicală. Au fost cu o săptămână în urmă pacienți pozitivi în acea secție cum sunt tot timpul din luna martie până în prezent. Sunt pacienți cu accidente vasculare cerebrale, care au o durată de spitalizare prelungită. Pacienții aceștia au fost pozitivați de la internare. Noi am tratat niște cazuri care s-au pozitivat ulterior internării cu o infecție de acasă, nu au dobândit-o în spital”, a declarat Cătălin Cîrstoiu.

În urma acestui atac frontal lansat de managerul SUUB, medicul Adriana Nica – fost manager al spitalului până în luna martie a acestui an – a reacționat prompt, dezvăluind, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că la Spitalul Universitar de Urgență București a fost efectuat și un control al Corpului de Control al Prim-Ministrului, iar toate neregulile constatate nu îi pot fi imputate, în ciuda tuturor lamentărilor la care recurge Cătălin Cîrstoiu.

Mandatul său de manager al SUUB a fost întrerupt pe data de 21 martie, iar acțiunile menționate în raport, după această dată, nu mai poartă semnătura sa (toate detaliile AICI), nefiind, astfel, responsabilă moral sau legal.

Medicul Adriana Nica: ”Cătălin Cîrstoiu și soția sa au fost cei mai mari contestatari ai relocării Secției de Chirurgie Plastică”

Potrivit lui Cătălin Cîrstoiu, Spitalul Universitar de Urgență București se confruntă cu ”informații false” care sunt propagate de fosta conducere, în contextul pandemiei de coronavirus, din cauză că ”nu a luat nicio măsură care să prevină și să combată evoluția pandemiei timp de 3-4 luni de zile”.

Totuși, susține Adriana Nica, fostul manager SUUB, afirmațiile lui Cîrstoiu sunt nejustificate, exagerate și menite a masca tocmai greșelile din ultimele șapte luni ale noii conduceri.

”Domnul manager interimar Cătălin Cîrstoiu a preluat conducerea SUUB încă din data de 22.03.2020, adică în urmă cu 7 luni de zile. Toți cei din vechea conducere – pe care acum îi acuză – au luat toate măsurile pentru a pregăti spitalul în vederea pandemiei. Și asta chiar înainte de 31.03.2020, atunci când s-a publicat în Monitorul Oficial Ordinul de Ministru prin care spitalele erau obligate să își creeze circuite separate și proceduri pentru bolnavii infectați cu SARS-COV2”, spune Adriana Nica, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

La data de 21.03.2020, SUUB avea procedura specifică pentru izolarea acestor pacienți, erau implementate măsurile de sterilizare și dezinfecție prin nebulizare (n.red. – nebulizatorul este un dispozitiv medical care generează aerosoli pentru îmbunătățirea respirației, folosit în terapiile respiratorii), avea echipamente de protecție și identificat spațiul la etajul 2 pentru creșterea capacității de îngrijire a bolnavilor cu COVID-19, prin relocarea secției de Chirurgie Plastică.

Medicul Adriana Nica

Paradoxal, la vremea respectivă chiar medicul Cîrstoiu și soția sa s-au opus relocării secției de chirurgie plastică și creșterii numărului de paturi, chiar dacă solicitarea către Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Ministerul Sănătății a fost trimisă de managerul Adriana Nica… înainte ca în România să fie decretată starea de urgență. Și atunci, se întreabă Adriana Nica, despre ce fel de ”moștenire grea” este vorba și cum poate fi justificată acuzația că nu a fost luată nicio măsură care să prevină și să combată evoluția pandemiei?

”Îi aduc aminte pe această cale domnului manager interimar că, împreună cu soția, au fost cei mai mari contestatari ai acestei relocări a secției de chirurgie plastică și creșterea numărului de paturi cu posibilitatea de ventilație non-invazivă pentru pacienții infectați cu noul virus pe motiv că eu sunt medic de terapie intensivă și Șef de Disciplină ATI -SUUB la vremea respectivă și că vreau să măresc secția de ATI”, precizează Adriana Nica.

Această solicitare am făcut-o către DSP și Ministerul Sănătății în data de 13.03.2020, adică înainte să se decreteze în România Starea de Urgență. Acum, după 7 luni de manageriat la spitalul universitar, singura explicație cu privire la inacțiunile domniei sale o reprezintă “greaua moștenire”

Adriana Nica, fost manager SUUB

Solicitarea la care face referire fostul manager SUUB cuprindea o serie de propuneri esențiale în vederea combaterii evoluției pandemiei, pe mai multe paliere (UPU, ATI etc.), transmise către DSP și Ministerul Sănătății – ”modificări funcționale și organizatorice pentru a se pregăti/pentru a oferi cele mai bune condiții posibile, cele mai mici riscuri pentru personal și restul bolnavilor”.

Solicitarea trimisă de managerul Adriana Nica, pe data de 13 martie 2020, către DSP și Ministerul Sănătății

”Atunci când este prins cu mâța-n sac, managerul Cătălin Cîrstoiu dă vina pe greaua moștenire!”

Spitalul Universitar de Urgență București se confruntă cu o criză, este adevărat – confirmă și medicul Adriana Nica -, însă această criză are ca punct de pornire doar ”incompetența și lipsa de viziune” a noului manager. Au trecut șapte luni de când acesta a preluat funcția, însă au existat ”nenumărate episoade de infectări cu COVID-19 în spital”, iar explicațiile oferite în public nu sunt susținute de argumente.

Adriana Nica: ”Ce moștenire poate invoca medicul Cîrstoiu din moment ce a folosit și folosește de fapt structuri și funcțiuni create din martie 2020 și care au stat închise din cauza incompetenței și lipsei sale de viziune?”

Acuzațiile fostului manager nu se opresc aici, însă, dezvăluirile sale fiind șocante. ”Greaua moștenire” invocată de Cătălin Cîrstoiu este doar o sintagmă lipsită de conținut, din moment ce – încă din luna martie, spune Adriana Nica – existau structuri și funcțiuni create tocmai pentru a preveni infecțiile cu noul coronavirus. Dar ”lipsa de viziune” a noului manager a făcut ca SUUB să rămână… gol timp de 5 luni, în timp ce ”bolnavii cronici au fost ținuți la ușă, iar dializații cronic împrăștiați la centrele private”. Mai mult, Adriana Nica îl acuză pe Cătălin Cîrstoiu că a păstrat… discreția în ceea ce privește focarele de infecție apărute la SUUB – cazuri cu sursă internă -, astfel că informațiile nu au ajuns în presă.

”După 7 luni de conducere a spitalului și nenumărate episoade de infectări cu COVID-19 în spital, singura (in)explicatie oferită, atunci când este prins cu mâța-n sac, este greaua moștenire! Ce moștenire poate invoca medicul Cîrstoiu din moment ce a folosit și folosește de fapt structuri și funcțiuni create din martie 2020 și care au stat închise din cauza incompetenței și lipsei sale de viziune? Spitalul Universitar de Urgență București a stat gol 5 luni de zile, bolnavii cronici au fost ținuți la ușă, iar dializații cronic împrăștiați la centrele private! Cu toate acestea periodic au apărut focare (aglomerare de cazuri cu sursa internă) care nu au fost comunicate, intern, iar presa nu le-a relatat, practic, niciodată! De ce oare?”, se întreabă – nu neapărat retoric – medicul Adriana Nica.

”Greaua moștenire” invocată de actualul manager SUUB ascunde, de fapt, greșelile noii conduceri, afirmă Adriana Nica

”Cătălin Cîrstoiu uită să spună că folosește spații pentru bolnavii COVID-19, identificate și amenajate de vechea conducere”

Adriana Nica afirmă că Spitalul Universitar de Urgență Bucruești era pregătit pentru a face față crizei medicale, înainte de a fi instalat în funcție noul manager, iar ”situația dramatică” de la SUUB nu este o ”moștenire” lăsată de vechea conducere. Punctual, Adriana Nica dezvăluie că ”vechea conducere” – acuzată, permanent, de managerul interimar Cîrstoiu – a luat toate măsurile necesare din punct de vedere medical, chiar dacă actuala conducere preferă să le facă uitate.

  • au fost identificate și amenajate spații pentru bolnavii COVID-19
  • au fost amenajate circuitele din Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului
  • au fost puse la punct schemele de triaj epidemiologic, echipare și dezechipare
  • au fost achiziționate materiale de curățenie și dezinfectanți
  • a fost achiziționat un ”stoc tampon” de medicamente specifice

Pe de altă parte, declară medicul Adriana Nica, la Spitalul Universitar de Urgență coordonat de Cătălin Cîrstoiu nu funcționează nici azi centrul de donare, cu toate că există condițiile necesare, iar nevoia de plasmă este acută.

”Acum, când a răsuflat în spațiul public o noua situație dramatică în mai multe secții (cel puțin 3) răspunsul conducerii spitalului este unul halucinant: există transmitere comunitară, sunt cazuri izolate și de vină este… vechea conducere! Uită să spună că folosește spații pentru bolnavii COVID-19, identificate și amenajate de vechea conducere, că circuitele din UPU și izolarea acolo au fost amenajate de vechea conducere, că schemele de triaj epidemiologic, echipare și dezechipare datează tot de atunci, iar până în luna septembrie a folosit dezinfectanți (clor și alcool sanitar), dar și materiale de curățenie, cumpărate… tot de vechea conducere. Ca să nu mai vorbim de un stoc tampon de medicamente specifice pentru acești bolnavi, medicamente incluse în schemele oficiale de tratament. Uită să amintească faptul că nici azi centrul de donare nu funcționează, deși acum are toate condițiile tehnice necesare, iar nevoia de plasmă imună specifică COVID19 este imensă”, dezvăluie medicul Adriana Nica, fost manager SUUB, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele