Polițistul care a completat procesele verbale de amendă pentru comisarul-șef Radu Gravriș și cei patru procurori care, în seara zilei de 22 ianuarie, l-au însoțit la restaurantul Hanul lui Manuc, din Centrul Vechi, ar fi recunoscut, în fața procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, că a fost obligat să falsifice realitatea, din ordinul șeful Poliției Sectorului 3, Gabriel Șchiopu.
Agentul de poliție ar fi mărturisit la audieri că i s-a cerut să menționeze, în mod mincinos, că în local era organizată o petrecere privată.
Radu Gavriș, prim-adjunctul Poliției Capitalei, și patru procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București au fost amendați de polițiști, la sfârșitul lunii ianuarie, după ce au fost găsiți într-un spațiu închis al restaurantul Hanul lui Manuc.
În restaurant erau atunci și alți clienți, la mese, în condițiile în care accesul în spațiul respectiv era permis de către administrația localului.
În acea seară, în presă au ajuns imagini, primite pe surse, din interiorul localului. Filmarea a fost făcută înainte ca acțiunea de control să aibă loc, fapt care a lăsat să se înțeleagă că polițistul și cei patru procurori fuseseră obiectul unei operațiuni ilegale de filaj. Totodată, pe conturile de WhatsApp ale mai multor jurnaliști au fost transmise, de pe un număr necunoscut, informații care conțineau și numele celor cinci persoane și calitatea profesională a acestora.
A doua zi, pe numele tuturor celor 25 de clienți care se aflau în local au fost întocmite procese verbale de contravenție, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 17.500 de lei. Adminsitratorul localului a fost și el amendat cu 5.000 de lei.
Câteva zile mai târziu, scandalul avea să capete dimensiuni și mai mari, după ce, printr-un comunicat de presă, Parchetul Militar București a anunțat că s-a autosesizat cu privire la presupusa acțiune de filaj care i-a vizat pe procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
În paralel, procurorii amendați au depus și ei o plângere, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, împotriva șefului Poliției Sectorului 3, comisarul-șef Gabriel Șchiopu, pe care l-au acuzat de divulgare a secretului profesional.
Potrivit unor surse judiciare, procurorii au început o anchetă și i-au chemat pentru audieri pe comisarul-șef Gavriș, pe procurori și pe agentul care a semnat procesele verbale de amendă. Șeful Poliției Sectorului 3, care face obiectul reclamației, nu a fost însă chemat să dea declarații.
Sursele citate au dezvăluit, pentru GÂNDUL.RO, că agentul de poliție ar fi recunoscut la audieri că, la solicitarea comisarului-șef Șchiopu, a mințit atunci când a scris în procesele verbale că, la momentul verificărilor, în restaurantul Hanul lui Manuc era în desfășurare o petrecere privată.
Șeful Poliției Sectorului 3 i-ar fi cerut acest lucru pentru că, din punct de vedere legal, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, numai în cazul unei petreceri private pot fi amendați și participanții. Dacă este vorba despre clienții unui local de consumație publică, primește amendă doar administratorul acestuia.
Declarațiile agentului de poliție îi ajută pe clienții amendați în restaurant să obțină anularea proceselor verbale de contravenție.
Sursele citate au precizat că, după dezvăluirile făcute de agentul de poliție în cazul comisarului-șef Gabriel Șchiopu, cercetările ar putea fi extinse și pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
Și agentul de poliție riscă un dosar penal pentru fals în acte. El ar putea însă să scape de urmărirea penală, pentru că a decis să se desisteze înainte ca procesele verbale să producă efecte.