Prima pagină » Dezvăluiri » Octavian Oprea, de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, verificat de ANI pentru legăturile cu fostul său angajator, IBM România

Octavian Oprea, de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, verificat de ANI pentru legăturile cu fostul său angajator, IBM România

Octavian Oprea, de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, verificat de ANI pentru legăturile cu fostul său angajator, IBM România

Agenția Națională de Integritate (ANI) trece la nivelul următor. Obişnuită să prindă în plasă consilieri locali şi mici funcţionari de provincie, ANI este pe cale să prindă, acum, un peşte mare. Octavian Oprea, președintele interimar de la Autoritatea pentru Digitalizare, este investigat de Inspectorii de Integritate ai ANI pentru legături cu fostul său loc de muncă, respectiv IBM România, potrivit unor surse bine documentate.

UPDATE: Octavian Oprea: ”Nu am primit nicio înștiințare oficială potrivit căreia aș fi subiectul unei presupuse investigații efectuate de ANI”

Octavian Oprea a comentat informația potrivit căreia este verificat de ANI pentru legăturile cu fostul său angajator.

El a declarat pentru GÂNDUL.RO”Nu am primit nicio înștiințare oficială potrivit căreia aș fi subiectul unei presupuse investigații efectuate de ANI.

Nu m-am așteptat ca tocmai faptul că am lucrat la una dintre cele mai mari companii de software din lume să devină vreodată un subiect de controversă. Reamintesc că licitațiile publice sunt organizate în baza unui cadru normativ riguros. Procedurile sunt publicate în SEAP, într-un mod transparent, iar toate etapele procedurale pot fi verificate”.

”Referitor la veniturile mele, declarația de avere este publică și conține toate informațiile necesare. Constat că procesul de transformare digitală pe care am început să-l implementăm reprezintă o schimbare de paradigmă care poate deranja unele inerții sau practici mai puțin transparente”, a adăugat Octavian Oprea.

Știrea inițială

Într-un interviu recent, actualul președinte al TNL Sector 6 a precizat faptul că, anterior venirii la Agenția pentru Digitalizare, a lucrat la filiala locală a IBM, de acolo provenind, se pare, și problemele cu sume mari, nejustificate, aflate în conturi.

Acțiunea inspectorilor ANI a început atunci când au fost avertizați de către instituțiile abilitate de relațiile formate între IBM România, Kapsh România – partenerul oficial IBM – și Octavian Oprea. Se pare că Oprea a format și dirijat, practic, un consorțiu de companii în vederea câștigării unei licitații la Agenția pe care o conduce de la începutul acestui an.

Mai mulți funcționari ai Agenției au fost chemați la sediul ANI și interogați despre posibile presiuni ale președintelui interimar Oprea asupra Comisiei de licitație, precum și despre influențe ale lui Oprea în vederea amânării termenelor de depunere a ofertelor. Inspectorii ANI au o altă părere despre reprezentatul Tineretului Liberal.

Inspectorii ANI și Octavian Oprea, reprezentatul Tineretului Liberal

Se pare promisiunile PNL de “partid nou” care se rupe de vechile practici consacrate de PSD sunt în van, pentru inspectorii ANI au o altă părere despre reprezentatul Tineretului Liberal.

Octavian Oprea a urmat, în perioada 2010-2016, cursurile Academiei de Studii Economice din Bucureşti, cu specializare în economie şi management, potrivit informaţiilor postate pe site-ul ADR. După absolvirea studiilor, noul şef interimar al ADR a devenit consultant în afaceri, promovând ”tehnici de management eficient prin utilizarea sistemelor software de planificare a resurselor companiilor. Folosind instrumente de luare a deciziilor bazate pe date, acesta a obţinut rezultate în arii diverse de activitate – de la gestionarea resurselor financiare şi umane până la producţie, comerţ sau vânzări“.

În declaraţia de avere a lui Octavian Oprea mai figurează două credite, ambele la Banca Comercială Română – unul deschis în 2019 cu scadenţa în 2023, în valoare de 23.278 de lei, şi unul contractat în 2019, cu scadenţa în 2049, în valoare de 394.511 lei.

Noul şef interimar al ADR deţine  -începând cu anul 2019 – un teren agricol cu o suprafaţă de 150 mp, pe care l-a dobândit prin achiziţie, mai arată declaraţia acestuia, publicată în luna iunie a anului trecut.

Totodată, Octavian Oprea este investigat și pentru relații de familie cu unul dintre patronii firmelor implicate în licitații la ADR, respectiv Nicolae Badea de la Computerland.

Nicolae Badea, ginerele lui „Dincă Te-leagă”, vicepremierul lui Ceauşescu

Nicolae Badea a fost cunoscut multă vreme ca acţionar majoritar al clubului Dinamo, dar afacerile sale sunt legate mai ales de zona IT, el fiind proprietarul firmei Computerland, înfiinţată în 1991. De asemenea, francizele pentru România ale restaurantelor Pizza Hut, Hard Rock Café şi KFC, extinse în ultimii ani în toată ţara.

În plus, omul de afaceri este şi dealer pentru România al producătorului de articole de îmbrăcăminte Benetton şi al firmei de aparatură electronică JVC. Alături de alţi oameni de afaceri din România, Nicolae Badea a demarat în anii ’90 investiţii în domeniul imobiliar şi în industria hotelieră, un exemplu în acest sens fiind lanţul hotelier Howard Johnson.

Poate toate acestea nu erau posibile dacă nu s-ar fi căsătorit cu Liliana Dincă, fiica fostului demnitar comunist Ion Dincă, vicepremier în perioada ceauşistă, cunoscut şi sub numele de “Dincă Te-leagă”.

Povestea succesului lui Nicolae Badea este povestea naşterii capitalismului în România, transferul puterii dinspre fosta oligarhie ceauşistă către noua oligarhie capitalistă de sorginte comunistă.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele