Prima reacție a companiei unde a lucrat soția criminalului din Onești: ”Apartamentul în cauză nu a fost în garanția companiei niciodată…” + Povestea adjudecării imobilului
Criminalul Gheorghe Moroșan, în vârstă de 68 de ani, se află internat în spital după ce forțele de intervenție care au încercat să salveze viața celor doi ostateci sechestrați în apartamentul din Onești, l-au împușcat de mai multe ori. Acesta a fost audiat, astăzi, timp de 18 minute, numai că – au transmis surse judiciare – nu a dat nicio declarație și nici nu și-a incriminat soția, reținută, la rândul ei, pentru complicitate la răpirea celor doi muncitori.
În spatele tragediei de la Onești s-a aflat frustrarea criminalului, alimentată timp de mai mult timp, Gheorghe Moroșan susținând că a a fost evacuat, pe nedrept, din apartamentul pe care îl deținea împreună cu soția.
O poveste veche, nu îndeajuns aprofundată, care s-a transformat, iată, într-o crimă oribilă. S-a vehiculat informația potrivit căreia soția criminalului – gestionar la compania Chimcomplex – a furat bani din gestiune, ulterior ajungându-se la un proces, fiindcă apartamentul ar fi constituit o garanție cerută de companie, la sechestru pe apartamentul soților Moroșanu și, într-un final, la evacuarea acestora. Criminalul a susținut, de-a lungul timpului, că a fost evacuat ilegal și a amenințat, în repetate rânduri, că își va face singur dreptate.
Compania Chimcomplex a transmis, astăzi, un punct de vedere referitor la această tragedie și la perioada în care soția lui Gheorghe Mureșanu a fost angajata societății comerciale.
”Nu suntem deloc mulțumiți de felul cum s-au implicat instituțiile statului”
Reprezentanții companiei Chimcomplex spun, totodată, că vor transmite un mesaj mult mai consistent în spațiu public după funeraliile celor doi colegi care au fost uciși de Gheorghe Moroșan.
Totuși, compania se consideră ”parte vătămată în acest act criminal” și își manifestă, public, nemulțumirea față de felul cum s-au implicat instituțiile statului în această criză care s-a încheiat printr-o tragedie.
”În situația în care în aceste zile ne despărțim de colegii noștri, victime ale unui act criminal, vă solicităm să ne respectați decizia de a limita mesajele pe care le emitem în spațiul public. După ce funeraliile colegilor noștri se vor încheia vom rămâne deschiși la dialog.
Compania este parte vătămată în acest act criminal si nu suntem deloc mulțumiți de felul cum s-au implicat instituțiile statului, dar nu este acum momentul să judecăm. Faptele dnei Moroșan pentru care aceasta a fost obligată la repararea prejudiciului datează de pe vremea când compania era deținută de statul român, deci dinainte de privatizare. Compania a depus o adresă către Poliția Municipiului Onești în 16.01.2003 prin care ne constituim parte civilă cu privire la prejudiciul suferit de companie care a fost la aceea dată de peste 8,3 miliarde lei vechi”, se precizează în punctul de vedere transmis.
”Hotărârile judecătorești care au obligat-o pe dna Moroșan la repararea prejudiciilor au fost efectul parcurgerii tuturor stadiilor procesuale prevăzute de lege. Toate instanțele sesizate au conchis în mod definitiv și irevocabil că dna. Moroșan, prin neîndeplinirea obligațiilor specifice funcției de gestionar pe care a deținut-o, trebuie să repare prejudiciul cauzat companiei”
”Compania noastră nu a făcut altceva decât să pună în executare aceste hotărâri”
În punctul de vedere transmis sunt oferite informații despre situația în care s-a regăsit apartamentul din care au fost evacuați soții Moroșan în urma procesului intentat soției criminalului. Directorul de comunicare al companiei – Georgiana Stavarache – spune că respectivul apartament nu a constituit, niciodată, o ”garanție” cerută de companie, așa cum – de altfel – s-a vehiculat.
În contractul de muncă al soției lui Gheorghe Moroșan ”nu exista nicio clauză cu privire la garanția gestionarei”.
”Nu putem pune sub semnul întrebării legalitatea și efectele unor hotărâri judecătorești definitive. Compania noastră nu a făcut altceva decât să pună în executare aceste hotărâri. Orice conduită contrară a administratorilor companiei ar fi fost o încălcare a Legii 31/1990 a societăților, care obligă organele de administrare, între altele, să îndeplinească toate actele pentru protejarea patrimoniului companiei.
În contractul de muncă al dnei Moroșan nu exista nicio clauză cu privire la garanția gestionarei. Apartamentul în cauză nu a fost în garanția companiei niciodată, deoarece ea era coproprietar împreună cu soțul ei, deci juridic nu era posibil un astfel de act”, precizează directorul de comunicare al companiei.
”Apartamentul a fost scos la licitație publică de către instanță în scopul recuperării prejudiciului companiei”
Apartamentul soților Moroșan a fost scos la licitație de către compania de stat (la vremea aceea) și, după trei etape de licitație ”la care nu s-a prezentat nimeni”, a fost adjudecat chiar de către Chimcomplex.
S-a recuperat, transmite directorul de comunicare al companiei, ”doar 7,73% din pagubă”, iar jandarmii i-au evacuat pe soții Moroșan, numai că – ”din cauza unei coordonări defectuoase” – au apărut ”erori cu privire la bunurile ce se aflau în acel apartament și care au dispărut, iritând părțile implicate” .
”Apartamentul a fost scos la licitație publică de către instanță în scopul recuperării prejudiciului companiei. După 3 etape de licitație la care nu s-a prezentat nimeni, el a fost adjudecat de către companie recuperându-se astfel doar 7,73% din pagubă. Acest eveniment s-a întâmplat în urmă cu 12 ani. Jandarmeria a procedat atunci la evacuarea sa, când din cauza unei coordonări defectuoase a procesului, înțelegem că s-au făcut erori cu privire la bunurile ce se aflau în acel apartament și care au dispărut, iritând părțile implicate. Dar despre aceste evenimente, vă rugăm să vă adresați Jandarmeriei și Poliției.
Compania colaborează cu instituțiile statului și pune la dispoziție toate documentele și informațiile disponibile pentru ca organele competente să facă toate cercetările care se impun. Condoleanțe familiei, prietenilor și cunoscuților colegilor noștri Dan Patatu și Silviu Iştoan”, a mai transmis Georgiana Stavarache, director de comunicare al companiei Chimcomplex.