REVOLTĂTOR. Angajații de la DSP îi umilesc pe românii care au trecut prin iadul COVID-19! ”Șefa” dictează legea din birou, fără mască de protecție și cu țigara în mână: ”Pentru că ai fost tupeistă, ultima vei primi decizia!” GÂNDUL.RO cere anchetă de urgență! (VIDEO EXCLUSIV)
This browser does not support the video element.
Spui ”Direcția de Sănătate Publică București” și pleci de la premisa că, mai ales în vremea pandemiei, totul ar trebui să meargă strună, iar măsurile de protecție împotriva răspândirii infecției cu noul coronavirus au devenit deja literă de lege. Mai mult, relația dintre funcționarul public și cetățean – într-o Românie a anului 2020 care tinde spre mult dorita normalitate – s-ar dori a fi exemplară, în temeiul unui respect reciproc universal valabil. Dar drumul de la vorbă și până la faptă, din păcate, este foarte lung, iar realitatea cruntă din clădirea DSP nu se potrivește cu presupunerile inițiale. Ba chiar se află la polul opus.
O zi ca oricare alta se transformă într-una încărcată de tensiune. Oamenii merg la Direcția de Sănătate Publică București pentru a obține diferite decizii și acte doveditoare. Au fost izolați la domiciliu pentru că membri ai familiilor s-au infectat cu noul coronavirus, trebuie să justifice, la serviciu, zilele lipsă. Nelipsita birocrație își spune cuvântul și în plină pandemie de coronavirus.
Orele trec greu, hârtiile ”se mișcă” și mai greu, atmosfera se tensionează pe măsură ce timpul se scurge nemilos. GÂNDUL.RO vă prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, imagini și replici halucinante, iar conducerea Direcției de Sănătate Publică București ar trebui să intervină, de urgență, și să ia măsurile care se impun.
Potrivit legii, persoanele izolate la domiciliu timp de 14 zile – care nu prezintă simptome de boală – pot ieşi din izolare fără a avea nevoie de documente justificative (aviz epidemiologic). Persoana izolată care are nevoie de concediu completează o declaraţie pe propria răspundere şi, pe baza acesteia, medicul de familie eliberează concediul medical pentru cele 14 zile de autoizolare.
Direcţia de sănătate publică are obligaţia ca, la ieşirea din carantină, să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situaţie un aviz epidemiologic de ieşire din carantină. Ieşirea din carantină instituţionalizată se va face după o perioadă de 14 zile, dacă persoana nu a prezentat simptome de boală în decursul carantinării şi este clinic sănătoasă. Avizul epidemiologic poate fi eliberat şi transmis şi electronic.
”N-au nicio treabă, își bat joc de oameni!”
O doamnă din București – a cărei rudă a fost izolată timp de două săptămâni, după ce soțul ei a fost depistat cu COVID-19 – a mers la DSP pentru a obține documentele necesare, astfel încât ruda sa să poată beneficia, conform legii, de concediu medical. Nimic anormal într-o situație… normală, numai că totul s-a precipitat, iar la lumină au ieșit ”adevăruri” nu numai deranjante, ci și periculoase în contextul crizei medicale.
ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, femeia s-a declarat îngrozită de ceea ce a descoperit la Direcția de Sănătate Publică București.
”Mătușa mea a fost izolată la domiciliu două săptămâni, după ce unchiul meu a fost depistat pozitiv la COVID-19 și spitalizat. Am mers pentru a vedea dacă mi se poate elibera acea decizie. Și-am vorbit chiar cu doamna din înregistrare (n.red. – potrivit informațiilor, doamna în cauză ar fi chiar jurista DSP București). Mi-a spus să stau liniștită, fiindcă decizia îmi va fi trimisă pe mail. Am stat liniștită până marți, însă decizia nu mi-a fost trimisă. Și, firește, dacă mătușa mea nu duce la serviciu acea decizie, există doar două variante. Ori rămâne fără serviciu, ori rămâne – două săptămâni – fără salariu. M-am dus dimineața, la ora opt, la DSP. Acolo, verificare la sânge – treci numele pe hârtie, treci numele doctorului de familie, CNP-ul, adresa de mail. Le lași acolo. Documentele nu pot fi eliberate de DSP decât în baza acestor liste. Am vorbit cu o altă doamnă – nu cea din înregistrare – mi-a spus să vin la ora 14.00 și să iau documentul de care aveam nevoie. Am ajuns la ora două și am întâlnit o doamnă gravidă pe care o întâlnisem și dimineața. N-ați mai plecat, întreb. N-am mai plecat, mi-a răspuns, am rămas aici. Și asta în condițiile în care respectivei femei gravide i se spusese că în 10 minute va intra în posesia documentelor solicitate”, declară femeia revoltată.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că directorii de la Direcţiile de Sănătate Publică vor primi cu 40% mai mult la salariu în perioada stării de alertă, iar funcționarii cu 30% mai mult.
De asemenea, acesta a anunțat se fac detașări de personal medical din medicina școlară în contextul în care DSP-urile acuză o lipsă acută de personal medical.
”Șefa” taie și spânzură: ”Pentru că ai fost tupeistă, ultima vei primi decizia”
Cum orele treceau fără a se întâmpla nimic concret, oamenii au început să pună întrebări, iar doamna din București ne-a declarat că l-a întrebat pe ”omul de la poartă” ce se întâmplă, numai că acesta a ridicat din umeri, dând de înțeles că se poate aștepta ”mult și bine”.
Pe de altă parte, spune femeia, există dezinfectat la intrare, în curte, dar dacă stai mai multe ore și apoi vrei să urci la un birou din clădire, în interior nu mai există dezinfectant.
”S-a făcut două jumătate, s-a făcut trei, l-am întrebat pe domnul de la poartă dacă mai coboară cineva. A dat din umeri, ne-a dat de înțeles că putem să stăm mult și bine. Era multă lume în curte, asta în condițiile în care distanțarea socială trebuie respectată. N-au nicio treabă, își bat joc de oameni. Nimeni nu trece peste doamna juristă, iar asta se vede din atitudine, n-o interesează, nu se atinge nimeni de ea. Știți ce i-a spus acelei femei gravide care așteptase cu orele? Pentru că ai fost tupeistă, ultima vei primi decizia. Iar mie mi-a spus că sunt obraznică și nesimțită, așa că nu voi primi decizia decât dacă îmi cer scuze”, mai spune femeia, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO.
„În vederea asigurării capabilităţii de pregătire a direcţiilor de sănătate publică pentru gestionarea la nivel adecvat a infecţiilor cu noul coronavirus, se impune adoptarea unei măsuri de stimulare a personalului care desfăşoară pe durata stării de alertă activităţi de prevenire şi limitare a răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus”
Extras dintr-un comunicat al Ministerului Sănătății
”E haos la DSP București. Oamenii stau înghesuiți, se îmbulzesc unii în alții”
În ultimă instanță, femeia a mers la secretariatul DSP București și a întrebat dacă poate sta de vorbă cu purtătorul de cuvânt al instituției, fiindcă ”șefa” nu îi eliberează decizia. Însă i s-a transmis că fără acordul acesteia nu se poate face nimic, iar dacă mai insistă va fi chemată paza instituției.
Răspunsul primit este sugestiv:
”Am intrat în secretariat. Și am întrebat dacă există un purtător de cuvânt, cineva responsabil cu relațiile cu publicul. Ce problemă aveți?, m-au întrebat. Am nevoie de o decizie și doamna nu dorește să mi-o elibereze. A, păi numai cu doamna puteți să discutați, mi-au răspuns. Nu pot să discut cu ea, le-am spus. Dacă nu ieșiți afară, să știți că o să chemăm paza, așa mi-au spus. Medicul de familie nu îți poate elibera certificatul medical care să ateste că ai fost izolat, autoizolat, carantinat fără această decizie a DSP-ului. DSP-ul, pentru a emite această decizie, primește de la medicul de familie sau de la persoana respectivă o declarație pe propria răspundere, o copie după buletin etc.”, a mai declarat femeia, în exclusivitate, pentru GÂNDUL.RO.
După ce primesc documentele, în două săptămâni trebuie să îți elibereze decizia, acesta este cursul firesc. Fără această decizie, nu îți poți relua activitatea și viața normală. Dar ei nu eliberează la timp aceste decizii, știți ce este acolo? Haos total. Oamenii stau înghesuiți, se îmbulzesc unii în alții. Bătaie de joc!”
Dialog halucinant: ”Nu pot să vin să stăm de vorbă, că nu avem timp!”
Cum sunt tratați oamenii care merg la DSP București pentru că au nevoie de o decizie? Imaginile vorbesc de la sine, iar dialogul este strigător la cer. Înainte de toate, trebuie precizat că filmarea a scos în evidență amănunte incredibile.
”Șefa” – aflată în centrul atenției, nervoasă și deranjată de toate întrebările puse de cetățenii care așteptau cu orele – nu poartă mască de protecție într-un birou liliputan, această ”scăpare” impardonabilă în vreme de pandemie și în spații închise fiind de neiertat. Și ne aflăm, totuși, în sediul DSP București. Dar nici colegele sale nu poartă masca de protecție și, suplimentar, ”șefa” fumează cu nonșalanță – tot în spațiu închis – semn că legea e valabilă pentru toată lumea doar… în teorie.
Femeia revoltată: ”Să vadă toată lumea ce se face aici!”
”Șefa”: ”Asta face, copii după decizii!”
Femeia: ”Dar trimiteți pe cineva să stea de vorbă cu noi, este aiurea să stăm așa!”
”Șefa”: ”Doamnă, nu pot să vin să stăm de vorbă, că nu avem timp (n.red. – agită mâna în care ține țigara)!”
Femeie: ”Vrem doar niște informații, avem nevoie de decizii!”
”Șefa”: ”Doamnă, nu vedeți că asta se face? Vi s-a spus dimineață… Mă lăsați să vorbesc, că sunt în biroul meu?! Vi s-a spus așa. Lăsați cererile, listele, se fac și două ora două le ridicați. Vi s-a spus așa? Este 14.48, vi s-a spus după două! Acum facem copii după ele”.
Femeia: ”Aveți program de eliberare între două și trei…”
”Șefa”: ”Doamnă, dumneavoastră auziți ce vă spun eu?”
Femeia: ”Doamnă, dumneavoastră vedeți că femeia asta este însărcinată și stă de azi-dimineață aici?”
”Șefa”: ”Exact asta fac, face copii, dumneavoastră vedeți ce este aici?
Femeia: ”Doamnă, de o săptămână ne plimbați!”
”Șefa”: ”E două și cinzeci, exact în cinci minute, când termină copiile, cobor să vi le aduc. Se dau numere de aici, aici se fac copii, asta face, uitați!”
După ce au așteptat cu orele, oamenii sunt puși la punct: ”Nu mai aveți tupeu, că degeaba aveți tupeu!”
”Șefa” părăsește biroul, într-un final, și coboară pentru a vorbi (nu poartă nici acum mască de protecție) cu oamenii nemulțumiți, pe treptele de la intrarea în clădire. Numai că adoptă o atitudine surprinzătoare, cu toate că oamenii așteptau de ore bune ”hârtiile”.
Plecând de la premisa că atacul este cea mai bună apărare, ”Șefa” mută prima, abordează o poziție de forță și, fluturând hârtiile pe care le ține în mâna stângă, le transmite celor prezenți că… trebuie să abandoneze ”tupeul”.
”Nu mai aveți tupeu, că degeaba aveți tupeu. Sunteți tânără (n.red. – i se adresează unei femeie care încearcă să își exprime nemulțumirea față de situația halucinantă) și trebuie să aveți răbdare. Dacă noi stăm până la nouă seara (n.red. – oamenii vociferează) să le terminăm, înseamnă că și noi avem destule pe cap, să știți…”, încheie reprezentanta DSP așa-zisa ”discuție” cu oamenii adunați în fața intrării.
Într-un final, atât de discutata decizie a fost obținută, însă calvarul pe care ni l-a povestit femeia din București nu poate rămâne fără urmări. Acest caz ieșit din comun este doar un exemplu. Dar și un serios semnal de alarmă. În astfel de condiții, Direcția de Sănătate Publică București se poate transforma într-un adevărat focar de infecție cu COVID-19. GÂNDUL.RO solicită Ministerului Sănătății să demareze, de urgență, o anchetă la această instituție, astfel de situații fiind nu numai revoltătoare, dar și periculoase în contextul crizei medicale care afectează România.
Direcția de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti – Biroul din strada Avrig – nu mai primește „audiențe” cu publicul
Direcția de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti – Biroul din strada Avrig – nu mai primește „audiențe” cu publicul, a decis conducerea instituției.
Ținând cont de contextul pandemic actual, nu se mai primesc documente în format fizic de la persoanele care se prezintă pentru eliberarea deciziilor de carantină/ izolare.
„În contextul pandemic actual, începând cu data de 3.09.2020, nu se mai primesc documente fizice de la persoanele care se prezintă personal la sediul DSPMB, str. Avrig, nr. 72-74 pentru eliberarea deciziilor de carantină/ izolare”, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei.
Potrivit comunicatului, toate documentele se vor transmite doar electronic, pe adresa de email carantina@dspb.ro, iar deciziile de carantină/izolare eliberate de către DSPMB se transmit electronic pe adresele de e-mail ale medicilor de familie sau solicitanţilor.
- GÂNDUL.RO a contactat Direcția de Sănătate Publică București pentru a obține un punct de vedere oficial referitor la această situație îngrijorătoare, însă – până la ora publicării acestui material – reprezentanții DSP nu au răspuns întrebărilor noastre.