Pădurile României sunt doborâte într-un ritm alarmant, iar sintagma ”Mafia Pădurilor” nu este doar un simplu joc de cuvinte menit a atrage atenția din punct de vedere jurnalistic. Profitând de clemența Justiției și de un Cod Penal costeliv, infractori lipsiți de scrupule se îmbogățesc decapitând pădurile – fiind ”rotițe” ale unui mecanism sudat -, însă trec și la acțiuni tranșante cărora le cad victime pădurarii. Aceștia își riscă viețile, la propriu, încercând să își facă meseria, iar anul trecut, din nefericire, doi dintre ei au fost uciși.
GÂNDUL.RO prezintă, în exclusivitate, un alt caz stupefiant. Un pădurar din Câmpulung a trecut prin momente de groază după ce a suprins mai multe persoane care tăiau arbori, iar una dintre acestea l-a amenințat și l-a atacat cu o drujbă, transferând imagini din filmele ”horror” în realitatea autohtonă.
În luna octombrie a anului trecut, cadavrul pădurarul Liviu Pop din Maramureș – tată a trei copii și fiind angajat de 7 ani la Direcția Silvică Maramureș – a fost descoperit într-o râpă, fără suflare. Bărbatul fusese împușcat, iar trupul său prezenta urmele unei agresiuni fizice. Potrivit informațiilor de la vremea respectivă, pădurarul Liviu Pop primise un ”pont” referitor la o tăiere ilegală în pădurea pe care o păzea, iar apoi a mers la fața locului pentru a stopa infracțiunea. Dar ucigașii nu s-au limitat doar la a fugi, ci au decis să ”îi închidă gura pădurarului” și, eventual, să dea un exemplu prin care alți pădurari să înțeleagă că ”Mafia Pădurilor” face legea și nu se ferește să ucidă pădurarii incomozi.
Tot anul trecut, în luna septembrie, un alt pădurar – Răducu Gorcioaia – a fost găsit mort, în propria mașină, în apropiere de Pașcani, județul Iași. Fusese lovit în cap cu un topor. Din nefericire, în România au fost uciși șase pădurari în ultimii doi ani, iar agresiunile împotriva acestor silvicultori continuă. Rădăcinile sunt bine ”înfipte”, însă, iar cazul pădurarurului din Maramureș, Cristian Șipoteanu – prezentat, în exclusivitate, de GÂNDUL.RO -, este elocvent în acest context alarmant.
Luna martie 2019. Este dimineață – aproximativ 09.00 – 10.00 -, iar pădurarul Cristian Șipoteanu se află în serviciul de patrulare pe raza cantonului său, numărul 4 Capu-Piscului, din cadrul Bazei Experimentale Mihăești, în punctul Valea Hotarului, pentru asigurarea pazei fondului forestier.
Pădurarul suprinde opt persoane, șapte bărbați și o femeie, care tăiau lemne în pădure. Reușește să identifice două persoane, pe M.N. – ”care trăgea lemne cu caii” – și pe Grancea Vasile, ”înarmat” cu o drujbă. Anchetatorii au stabilit că, la un moment dat, la fața locului a sosit și un martor, F.I., iar cei care tăiau copaci, văzându-l, au încercat să fugă.
Numai că pădurarul Cristian Șipoteanu avea asupra sa și o cameră de luat vederi, motiv pentru care le-a transmis persoanelor respective să nu fugă ”pentru că sunt filmați”. Situația a devenit tensionată în momentul în care ”omul cu drujba” – Grancea Vasile – a trecut la ”atac verbal”, întrebându-l pe pădurar ce caută acolo și specificând că pădurea nu îi aparține. Asta în pofida faptului că zona respectivă se află în proprietatea Bazei Experimentale Mihăești.
Același Grancea Vasile a trecut, apoi, la amenințări, pornind – ostentativ – și motorul drujbei, îndreptându-se către pădurar și accelerând motorul drujbei pe măsură ce se apropia.
În timpul audierilor desfășurate după acest ”incident”, Grancea Vasile a recunoscut că ”s-a făcut cu ea (n.red. – drujba) către pădurar și i-a spus că îl taie”, moment în care acesta, pentru a se proteja, a fugit.
Ținând cont de toate aceste circumstanțe, de procesul-verbal care a fost întocmit, ulterior, și de declarațiile dat, a fost declanșată urmărirea penală împotriva lui Grancea Vasile.
Prin Ordonanțele nr.584/P/2019 și 585/P/2019 din 27 martie 2019, (…) s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiunea de ultraj, (…) constând în aceea că, la 17 martie 2019, Grancea Vasile i-a adresat amenințări pădurarului Șipoteanu Cristian, ce-l surprinsese tăind ilegal arbori din fondul forestier. La 27 martie 2019 s-a dispus reunirea dosarului 585/P/2019 la dosarul penal 584/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung deoarece ambele dosare priveau săvârșirea aceleiași fapte de ultraj. Prin Ordonanța 584/P/2019 din 19 aprilie 2019, a Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, s-a dispus ca urmărirea penală cu privire la fapta de mai sus să se efectueze în continuare față de suspectul Grancea Vasile, iar la 20 mai 2019 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de această persoană pentru infracțiunea de ultraj sesizată de pădurarul Șipoteanu Cristian”, se menționează în motivarea instanței de judecată.
Agresorul le-a declarat anchetatorilor că își recunoaște fapta, solicitând ”o procedură simplificată” și dându-și acordul pentru a presta muncă în folosul comunității.
”În faza de judecată, după citirea rechizitoriului și comunicarea drepturilor inculpatului, la termenul din 18.11.2018, inculpatul a învederat instanței că recunoaște comiterea faptei, astfel cum a fost reținută în rechizitoriu și solicită aplicarea procedurii simplificate prev. de art.396 C.pr.pen. . În conformitate cu prevederile art. 378 C.pr.pen. s-a procedat la ascultarea inculpatului, a declarat că recunoaște fapta și înțelege să fie judecat prin aplicarea procedurii simplificate și să beneficieze de dispozițiile art. 396 al.10 C.pr.pen. , dând declarație în acest sens și acordul pentru prestarea de muncă în folosul comunității”.
Extras din motivarea instanței
În motivarea instanței se arată că agresorul Grancea Vasile era… recidivist – spre exemplu, în 2016 fusese condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani -, motiv pentru care fila sa de cazier a primit, cum se spune, un ”update”. În februarie 2019, Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie l-a condamnat pe același ”o cu drujba” la plata a 3.200 lei amendă penală.
”Având în vedere că, față de fișa de cazier judiciar a inculpatului aflată la dosar, a reieșit că mai sunt două sentințe penale cu privire la care nu se face vorbire, instanța de fond a dispus în actualizarea fișei de cazier judiciar”, se mai precizează în motivarea instanței.
Concluzia este că nu avem de-a face doar cu un ”incident” izolat care a a vut ca urmare o simplă amenințare survenită pe fondul unei tensiuni exacerbate. Atitudinea ostilă a lui Grancea Vasile nu poate fi extrasă din întregul context, iar pericolul în care s-a aflat pădurarul Șipoteanu Cristian a fost unul real. Nu s-a întâmplat o nenorocire, este drept, însă astfel de ”momente încinse” au dus, așa cum scriam mai sus, la moartea a nu mai puțin de șase pădurari în doi ani de zile.
În timpul audierilor, Grancea Vasile a menționat că s-a îndreptat cu drujba către pădurarul Șipoteanu Cristian pentru că acesta îl filma. Iar pădurarul, ”de frică” – firește că îi era frică, în astfel de condiții – a fugit. Ulterior, pădurarul a sunat la numărul de urgență 112 și a alertat organele de poliție.
Judecătorii au luat în calcul, evident, faptul că pădurarul amenințat se afla în timpul serviciului, exercitându-și atribuțiile prevăzute de fișa postului. Persoanele suprinse tăiau ilegal arbori, iar încercarea de a stopa această activitate ilegală era justificată. Amenințările lui Grancea Vasile s-au încadrat la infracțiunea de ”ultraj”.
Potrivit art. 257 alin 1 C.pen. (1) ”Amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.”
Potrivit art. 206 alin. 1 C.pen.”Fapta de a amenința o persoană cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăși sancțiunea prevăzută de lege pentru infracțiunea care a format obiectul amenințării. ”
Pe de altă parte, instanța de fond a reținut, însă, că Grancea Vasile are doi copii in întreținere, iar șotia este bolnavă, el fiind singurul întreținător de familie.
Totodată, din fisa de cazier judiciar a rezultat că inculpatul a achitat integral amenda penală aplicata prin sentința penală nr. 238/2018 pronunțată de Judecătoria Câmpulung.
”În raport de dispozițiile legale sus menționate si de situația de fapt reținută, s-a considerat că aplicarea unei pedepse cu amendă penală pentru infracțiunea reținută în sarcina inculpatului corespunde scopului deopotrivă sancționator și preventiv ce trebuie să însoțească orice pedeapsă. Așa fiind, (…) l-a condamnat pe inculpat, la 90 zile amendă penală, pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj. În temeiul art. 61 al. 3 teza a II-a Codul penal rap. la al. 4 lit. b Codul penal s-a stabilit cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amendă la 10 lei, dispunându-se ca inculpatul să execute amenda penală în cuantum de 900 de lei”, au decis judecătorii.
În ceea ce privește daunele morale solicitate de pădurarul Cristian Șipoteanu, judecătorii au decis că acestea nu sunt justificate.
”În baza art. 25 alin 1 Cod pr. pen. rap. la art. 397 alin 1 Cod. pr. pen., respinge cererea de acordare a daunelor morale solicitate de partea civilă ŞIPOTEANU CRISTIAN”, s-a mai precizat în motivarea instanței din data de 13 ianuarie 2020.
Ulterior, în luna iulie a acestui an – după ce pădurarul amenințat a făcut apel -, judecătorii au… reconsiderat, hotărând ca Grancea Vasile să plătească daune morale pădurarului pe care l-a amenințat că ”îl taie” cu drujba.
”Ora estimată: 09:00. Tip soluție: Soluționare. Soluția pe scurt: Admite apelul penal declarat de partea civilă ŞIPOTEANU CRISTIAN, împotriva sentinţei penale (…) pronunţată de Judecătoria Câmpulung, în dosarul (…), intimat inculpat fiind Grancea Vasile. Desfiinţează în parte sentința penală apelată şi, rejudecând, admite acţiunea civilă şi obligă pe inculpatul Grancea Vasile la plata sumei de 10.000 lei către partea civilă Şipoteanu Cristian, reprezentând daune morale. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 01 iulie 2020, la Curtea de Apel Piteşti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie”, au decis magistrații.
Într-adevăr, a fost dată o sentință. Numai că infractorii sunt, iată, ”cocoloșiți” de o instanță din România. ”Omul cu drujba” are de plătit amendă penală – 90 de zile, 10 lei pe zi, un total de 900 lei – și daune morale către pădurar, dar – în astfel de condiții – este deschisă ”Cutia Pandorei”.
Pădurarii României, supuși unor agresiuni sau amenințări constante, se află ”între ciocan și nicovală”. Unii dintre ei au fost nu numai amenințați, cu și bătuți. Șase dintre ei au fost uciși. Judecătorii au exclus, în respectivele cazuri, ideea de ”Mafie a Pădurilor”, vinovații fiind considerați persoane fizice care au reacționat agresiv fiindcă au fost surprinși ”la tăiat de lemne”. Atât.
Însă ”Mafia Pădurilor” există. Și, pentru ca rădăcinile să îi fie tăiate, pedepsele prevăzute de Codul Penal ar trebui înăsprite. Și nu este vorba doar despre protejarea ”fondului forestier” al României, defrișat, fără scrupule, de atâția ani. Este vorba și despre viețile oamenilor care, în timpul serviciului, cad pradă infractorilor ”cocoloșiți”.