S-au creat premisele unei ”mega-lovituri” politice! Criza din Palatul Victoria îl poate propulsa pe ”candidatul-joker” la vârful PNL și, ulterior, în cursa pentru Cotroceni! Informații de ultimă oră din culisele celui mai aprig război (SURSE)
Guvernul condus de Florin Cîțu se află cu spatele la zid după ce USR PLUS și AUR au depus o moțiune de cenzură care va fi citită și votată în Parlamentul României la începutul săptămânii viitoare. Demersul parlamentar controversat – în condițiile în care reprezentanții USR PLUS doresc să decapiteze guvernul din care chiar ei au făcut parte – a tensionat suplimentar atmosfera de pe scena politică, însuși președintele Klaus Iohannis intervenind și avertizând că ne aflăm în fața unui ”afront” adus tuturor românilor.
Dincolo de asta, însă, eventuala ”eliminare” politică a lui Florin Cîțu este un scenariu compus din două segmente care trebuie analizate separat, iar surse GÂNDUL din interiorul PNL dezvăluie că se pregătește o lovitură de proporții la care nimeni nu s-ar fi așteptat.
Pe de o parte, moțiunea USR PLUS + AUR demonstrează, în primul rând, că ”alianțele politice” se pot schimba pe moment, iar revocarea din funcție a doi miniștri USR PLUS – Vlad Voiculescu și Stelian Ion – a încins spiritele până la temperatura de fierbere. Astfel, partenerii de Coaliție au devenit adversari.
Social-democrații declanșează ”războiul moțiunilor”
Dar moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR nu poate trece fără sprijinul social-democraților, aceștia intenționând să depună, la rândul lor, o altă moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Florin Cîțu.
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat chiar duminică dimineață că partidul pe care îl reprezintă ”nu poate fi folosit pe post de ghioagă” de USR PLUS, invitându-i pe aceștia să voteze moțiunea depusă de PSD dacă vor ca ”guvernul Cîțu” să devină amintire.
”La guvernare, în ultimul an, nu a fost doar PNL. Nu putem să ne facem că uităm nenorocirile pe care le-a făcut la Vlad Voiculescu la Sănătate, Năsui la Economie, Ghinea la Ministerul Fondurilor Europene a tratat și tratează PNRR ca pe o afacere proprie. Deci în acest an, s-au întâmplat lucrurile acestea în alianța USR-PNL-UDMR. Sigur că demersul celor de la USR este… se separă ca și când ei n-ar fi existat în acest an la guvernare. PSD este cel mai mare partid din România. Nu poate fi folosit pe post de ghioagă de către USR. Dacă vor cu adevărat să dea jos Guvernul, trebuie să-și asume acest dezastru și să voteze moțiunea PSD”, a declarat Sorin Grindeanu la Antena 3.
Cum va muta USR PLUS și ”compromisul” care îl elimină pe Cîțu din scenariu
Contextul politic controversat induce, astfel, o altă desfășurare a ”ostilităților”, cert fiind doar faptul că guvernul pe care îl conduce Florin Cîțu are zilele numărate.
O moțiune de cenzură depusă de PSD îi obligă pe cei de la USR PLUS să reconsidere, astfel că aceștia ar putea lua în calcul o ”răsucire” de moment, acceptând să voteze moțiunea social democraților doar pentru a-și atinge obiectivul, pedepsindu-l pe Cîțu. Una peste alta, realitatea este că împotriva lui Florin Cîțu s-au aliat și PSD, și AUR, și USR PLUS, iar sintagma ”te faci frate cu Sarsailă până treci puntea” – păstrând proporțiile, firește – are o consistență indiscutabilă în aceste zile.
Dacă USR PLUS și AUR vor vota moțiunea de cenzură depusă de social-democrați, Florin Cîțu va înregistra un eșec usturător care îi va stopa mult dorita ascensiune politică și, mai mult, nu numai că va rămâne fără parteneri de dialog și susținători – doar poziția UDMR urmând a fi aflată, la momentul potrivit -, dar se va afla în postura de ”învins” și în perspectiva Congresului PNL care va avea loc pe data de 25 septembrie și va ”tranșa” ostilitățile.
25 septembrie, ziua în care Orban și Cîțu pot rămâne ”în afara scenei”
Ludovic Orban și Florin Cîțu au declanșat, de mai multă vreme, un asediu asupra filialelor PNL din țară, cei doi fiind singurii candidați la funcția de președinte al partidului. Listele sunt închise, în momentul de față, dar ”bătălia” este departe de a fi încheiată, iar o surpriză uriașă prinde, încetul cu încetul, contur.
Practic, pe acest front unde ”prizonierii” sunt filialele care optează – cel puțin declarativ – pentru unul dintre cei doi candidați la șefia partidului: Ludovic Orban și Florin Cîțu, folosind.
Numai că în noul context se creează premisele apariției unei „mega-surprize” politice. În cazul în care Florin Cîțu va fi ”decapitat” în urma moțiunii de cenzură, el nu va mai avea legitimitatea de a fi ales președinte al PNL. O astfel de înfrângere ”te scoate din cărți”, fiindcă nu poți fi ”locomotiva” unui partid în condițiile în care tu ai fost îndepărtat de la Guvern. Și într-o variantă în care Cîțu ar deveni președinte PNL ar apărea probleme, pentru că – spre exemplu – USR PLUS nu s-ar mai așeza la masa unor negocieri din moment ce a depus toate eforturile pentru a-ți dărâma guvernul. La rândul lor, social-democrații ar evita astfel de negocieri, cu atât mai mult cu cât au insistat, încă din momentul în care Cîțu a preluat mandatul de premier, că acesta nu face altceva decât să ducă România spre faliment.
La rândul său, Ludovic Orban, în pofida declaraților din care reiese că se poziționează în câștigător, nu este învingătorul dinainte stabilit. Multe voci din PNL susțin că acesta nu este dorit, iar campania internă din partid a demonstrat că Florin Cîțu a reușit să-și atragă filiale și simpatizanți. Aceștia vor vota împotriva lui Ludovic Orban, măcar pentru a-l plasa pe acesta sub un ”duș rece”.
Un candidat-surpriză care trece primul linia de sosire
Surse din PNL au dezvăluit, pentru GÂNDUL, că în acest scenariu al semnelor de întrebare rămase, încă, fără răspuns, se ia în calcul o ”mișcare-supriză”.
La Congres, chiar dacă lista de candidați la șefia liberalilor este închisă, se poate impune… un al treilea candidat. Care să-și adjudece șefia partidului. Și, firesc, acesta ar urma să formeze și guvernul, preluând mandatul de premier, dar ar fi și candidatul pe care PNL îl va propune la următoarele alegeri prezidențiale.
Chiar dacă o astfel de surpriză ar naște, la rândul său, controverse, Congresul PNL din 25 septembrie are posibilitatea, prin vot, ”să ceară o derogare și să propună un al treilea candidat pentru funcția de președinte al partidului”, afirmă surse liberale. Mai mult, aceleași surse ne-au transmis că tot ceea ce se întâmplă acum – și ”cum se așază lucrurile” – înseamnă, de fapt, ”demersuri care pregătesc apariția unui al treilea candidat la șefia partidului, acesta urmând a forma un nou guvern, alături de USR PLUS și fiind prezidențiabilul PNL la alegerile viitoare”.
Acestea sunt informațiile de ultimă oră emanate din culise, însă așa cum ne-au demonstrat mișcările care au avut loc spre finalul lunii august, orice carte se ”joacă”. Deocamdată, premierul Cîțu a ridicat miza pentru a lua ”potul” cel mare, iar USR-PLUS + AUR consideră că e vorba numai de o ”cacealma”. Cărțile vor fi puse pe masă curând, iar atunci vom ști cum stau lucrurile cu adevărat!