Prima pagină » Dezvăluiri » Salarii şi sporuri ca în ”multinaționale” la Primăria Capitalei! Cu cât sunt plătiți din ”pușculița publică” bufetierii, secretarii sau dactilografii

Salarii şi sporuri ca în ”multinaționale” la Primăria Capitalei! Cu cât sunt plătiți din ”pușculița publică” bufetierii, secretarii sau dactilografii

Salarii şi sporuri ca în ”multinaționale” la Primăria Capitalei! Cu cât sunt plătiți din ”pușculița publică” bufetierii, secretarii sau dactilografii

Pe 30 septembrie, Primăria Muncipiului Bucureşti publica salariile de bază şi sporurile pentru condiţii vătămătoare pe care le primesc angajații. Potrivit datelor făcute publice pe site-ul PMB, toţi angajaţii primeau sporuri pentru condiţii vătămătoare, cu excepția primarului și viceprimarului.

Înainte de anul 2003, o perioadă care a însemnat profesionalizarea funcționarului de stat, prin adoptarea de către Parlament a legii privind statutul funcționarului public, diverse guvernări acordau stimulente pentru a veni în ajutorul bugetarilor care erau renumerați cu sume scăzute, în raport cu mediul privat. Astăzi, situația s-a schimbat și multe dintre joburile de la stat, nu doar concurează cu cele de la privat, dar le și întrec.

Stimulentele s-au transformat în diferite sporuri care la vremea Guvernării Boc au dispărut din aparatul de stat. Astăzi Primăria Generală a Capitalei este un moștenitor de drept al acestei gândiri al stimulentelor. Aproape toți angajații au sporuri pentru condiții vătămătoare, cu excepția primarului și viceprimarului.

GÂNDUL.RO a consultat organigrama publicată de PMB. Potrivit datelor publicate de Primărie pe 30 septembrie, salariul primarului brut este de 20.800 lei, iar un viceprimar câștigă 18.720 lei, brut, adică 12.168 și 10.951 net.

În organigrama PMB, după demnitari (primar și viceprimar) sunt funcționarii publici (secretar general, director general, arhitect șef, director general adjunct, șef serviciu, șef birou etc.) Spre exemplu, un secretar general al PMB câștigă 18.148 lei la care se adaugă sporul de 2.319 lei brut. Același salariul îl are și directorul general.

Sursă foto: PMB.ro

Și personalul contractual primește sporul pentru condiții vătămătoare. Un director de cabinet are salariul de bază de 8.307, la care se adaugă sporul pentru condiții vătămătoare de 1.062 lei.

În schimb, potrivit organigramei ortarii, paznicii, pompierii, curierii sau bufetierii erau încadraţi la salarii de bază cuprinse între 3.283 şi 4.093 de lei. Ei primeau sporuri de 420, respectiv 523 lei.

Nelipsită din organigrama PMB este și meseria de dactilograf, care devine desuetă în urma procesului de digitalizare.

Un stenodactilograf, secretar-dactilograf sau dactilograf la PMB este plătit cu un salariu de bază cuprins între 3.000 şi 4.300 de lei, dar şi spor de condiţii vătămătoare între 400 şi 500 de lei.

Întreaga organigramă poate fi consultată AICI!

Ce spune legea

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:

a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;

b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;

c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

Nicușor Dan anunță demiteri din PMB

Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, în emisiunea LA FIX de la Libertatea. că după demararea procedurilor pentru marile probleme pe care le are Bucureştiul, vor urma demiteri în aparatul instituţional.

„Pentru moment, am numit doi directori care vor fi demiși. Trebuie să facem un audit pe managementul fiecăruia dintre departamente. Pentru acest moment, o să existe niște demiteri la nivel de conducere a PMB”, a declarat Nicușor Dan.

Întrebat câţi oameni au fost numiţi fără concurs în Primăria Capitalei, noul primar general a spus că nu ştie cifra exactă pe motiv că „instituţia asta nu a fost deloc transperantă”.

„Nu există această informaţie publică. O să pot să vi-o dau la două săptămâni după ce voi fi acolo.Oricine e competent o să rămână acolo. O să existe ca în privat evaluări profesioniste pe bază de indicatori şi există o mare aşteptare ca promovările şi în general recomandările să se facă pe muncă efectivă”, a spus Nicuşor Dan.

Subiectul cu salariile de la PMB a mai fost tratat și de alte publicații, precum ziarul Adevărul.

 

 

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele