Prima pagină » Dezvăluiri » Ventilatoarele morții de la ”Victor Babeș”, cumpărate pe filiera fiului unui fost general din Servicii. Familia lui Sebastian Vlădescu este doar ”vârful icebergului” în această afacere! | EXCLUSIV

Ventilatoarele morții de la ”Victor Babeș”, cumpărate pe filiera fiului unui fost general din Servicii. Familia lui Sebastian Vlădescu este doar ”vârful icebergului” în această afacere! | EXCLUSIV

Ventilatoarele morții de la ”Victor Babeș”, cumpărate pe filiera fiului unui fost general din Servicii. Familia lui Sebastian Vlădescu este doar ”vârful icebergului” în această afacere! | EXCLUSIV

Tragedia de la Spitalul ”Victor Babeș” scoate, din nou, în evidență subteranele sistemului de sănătate din România. Trei paciente au murit după ce au intrat în stop cardio-respirator din cauză că toate ventilatoarele de la unitatea mobilă ATI s-au oprit din funcțiune.

Firma Medist SRL – deținută de familia ex-ministrului Sebastian Vlădescu – a fost acuzată că a livrat ”ventilatoarele morții”, însă GÂNDUL.RO a descoperit că numele unui alt personaj celebru apare în această afacere.

În TIR-ul ATI se aflau, la momentul respectiv, 8 pacienți, a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU). Din primele informații, anchetatorii au stabilit că ventilatoarele au înregistrat o creștere a presiunii de peste 6 bari, ceea ce a provocat blocarea lor.

GÂNDUL.RO prezintă, astăzi, ”fața nevăzută” a acestei tragedii care a completat lista neagră a problemelor grave cu care se confruntă sistemul de sănătate din România, de atâția ani. Încrengăturile de interese și licitațiile câștigate ”în culise” au cangrenat sistemul medical și au provocat adevărate tragedii.

Firma distribuitoare, controlată de familia fostului ministru Sebastian Vlădescu

Medist SRL este doar una dintre firmele implicate în acest caz. Aceasta este controlată de familia fostului ministru al Finațelor Sebastian Vlădescu, unul dintre cei trimiși în judecată de DNA pentru ”luare de mită și trafic de influență” în dosarul privind reabilitarea căii ferate București-Constanța. Concret, Medist SRL este deținută de fiul acestuia, Alexandru Sebastian Vlădescu, și de ex-soția fostului demnitar, Carmen Vlădescu. Împreună, aceștia controlează 50,5% din părțile sociale, iar alți doi acționari semnificativi sunt Ionel Manole, cu 34%, și Florin Gheorghe Coica, cu 8%.

”Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final, a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”, au precizat reprezentanții DSU, după declanșarea anchetei.

Medist SRL este una dintre firmele câștigătoare în timpul pandemiei de coronavirus, anul trecut înregistrând o cifră de afaceri de 65 milioane de lei. Firma – înființată în 2015 – a avut 87 de angajați și un profit de 6,4 milioane de lei.

După tragedia de la Spitalul ”Victor Babeș”, reprezentanții Medist SRL au anunțat într-un comunicat că firma a livrat toate ventilatoarele către spital și, mai mult, a asigurat și serviciile de mentenanță.

Două puncte esențiale în acest scenariu încheiat prin moartea a trei paciente:

  • Livrarea ventilatoarelor
  • Asigurarea mentenanței ventilatoarelor

Medist SRL a transmis că, potrivit ”cercetărilor preliminare, ventilatoarele livrate de către compania noastră nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametrii normali”.

În ceea ce privește mentenanța, contractul ar fi fost încheiat între Medist SRL și DSU, iar oxigenul era livrat de Linde România. Conectarea între oxigenul furnizat de Linde și ventilatoarele furnizate de Medist era efectuată printr-un dispozitiv propriu al TIR-ului special pentru bolnavii COVID-19, cumpărat de la o companie din Turcia.

Firma ”din umbră”, o altă privilegiată a licitațiilor în pandemie

Din informațiile obținute de GÂNDUL.RO reiese că, pe circuitul afacerii, a apărut și o firmă despre care nu s-a pomenit nimic până acum. E vorba despre un SRL controlat din umbră de fiul unui fost general din Servicii.

Firma respectivă a avut un an foarte bun în pandemie, valoarea contractelor câștigate prin licitație – singură sau în parteneriat cu alte firme, pe loturi – fiind de 40 milioane de lei, în principal din vânzarea de aparatură medicală.

Anul trecut, această firmă s-a poziționat în TOP 5 al firmelor din România care au ”extras” profit consistent în timpul pandemiei de coronavirus.

SRL-ul controlat de fiul generalului a obținut – în timpul pandemiei – un contract cu statul român de peste 2,2 milioane de euro (cu TVA), pentru achiziția de ventilatoare mecanice necesare în criza coronavirusului, iar asta s-a întâmplat chiar înainte de declararea stării de urgență, în 16 martie anul trecut.

Era vorba despre 200 de ventilatoare mecanice, contractul fiind atribuit prin încredințare directă. O parte dintre aceste aparate sunt, de fapt, ”ventilatoarele morții” de la Spitalul ”Victor Babeș.

Ventilatoarele mecanice și ”filiera” pe care au ajuns în România

Surse GÂNDUL.RO au declarat că aceste ventilatoare mecanice care au provocat tragedia de la Spitalul ”Victor Babeș” au fost aduse în România de Medist SRL. Pentru că nu reușea să le vândă, Medist SRL a luat legătura cu fiul generalului care controlează piața din punctul de vedere al relațiilor.

În consecință, introducerea ventilatoarelor pe piața din România a fost controlată (și, desigur, comisionată) de SRL-ul menționat.

Astfel, potrivit surselor noastre, firma a preluat ventilatoarele de la Medist SRL și le-a dat către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), stabilind și un preț care să-i aducă profit în urma acestei ”vămuiri”– aproape 2 milioane de euro. Contractul a fost semnat la începutul lui 2020, prin negociere fără publicare prealabilă. ONAC le-a livrat, apoi, către ”Victor Babeș”, numai că firma-comisionară nu obține venituri din mentenanță, astfel că Medist SRL a preluat serviciul de mentenanță al ventilatoarelor.

Compania, controlată din umbră de fiul generalului, are contracte cu spitale publice din România și, potrivit datelor de pe SEAP, anul trecut a vândut și reactivi în valoare de peste 3 milioane de euro (fără TVA).

GÂNDUL.RO a transmis o solicitare către ONAC, pentru a afla circuitul pe care ventilatoarele au ajuns la Spitalul ”Victor Babeș”. Asta pentru că, din comunicatul Medist SRL, rezultă că doar aceasta este firma distribuitoare și cea care trebuia să asigure serviciul de mentenață. Până la momentul publicării acestui articol, ONAC nu a transmis niciun răspuns la solicitare.

Percheziții informatice de ultimă oră

Informații de ultimă oră arată că, vineri, procurorii au dispus percheziții informatice la ventilatoarele morții instalate la ”Victor Babeș”. Sursele GÂNDUL.RO au mărturisit că anchetatorii vor să stabilească cum s-au blocat ventilatoarele și istoricul alertelor. Totodată, Departamentul pentru Situații de Urgență ar urma să afle dacă repornește ventilatoarele.

Raed Arafat: ”Eu nu pot stabili responsabilii, nu sunt judecător”

Din cei opt pacienți internați în unitatea mobile ATI a Spitalului ”Victor Babeș”, unii erau intubați, alții erau conectați la masca de oxigen. În momentul în care s-a produs defecțiunea, toate aparatele de oxigen s-au oprit, aceasta fiind o măsură automată de siguranță, din sistem, potrivit explicațiilor date de Raed Arafat, secretar de stat și șef al DSU, la câteva ore după incident.

”Eu nu pot stabili responsabilii, nu sunt judecător. Sunt anchete în curs. Resposabilii le stabilesc anchetele și evaluările”, a mai declarat șeful DSU.

Decesele celor trei paciente de la Spitalul „Victor Babeș” din București sunt cercetate de către procurorii Parchetului Tribunalului București, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Anchetatorii vor să stabilească dacă au fost respectate toate procedurile pentru punerea în funcțiune a aparatelor din unitatea mobilă ATI din curtea spitalului, dar și cum s-a comunicat în urma avariei produse la ventilatoarele din container, din cauza presiunii prea mari.

Expertizele informatice și tehnice vor fi realizate de specialiștii Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), dar și alte instituții aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și