VIDEO | Mărturiile celui mai vechi cafegiu. A stat la taclale cu Nichita Stănescu, Toma Caragiu și în pușcărie cu Fane Spoitoru. Cum ajungea cafeaua lui la Elena Ceaușescu

Publicat: 08/01/2022, 10:50
Actualizat: 08/01/2022, 11:09

Gheorghe Florescu este de departe cel mai cunoscut cafegiu din București. În cei 30 de metri pătrați din Piața Rosetti, vinde cafea artizanală și povești de viață. Doar că el le-a trăit, rând pe rând, și poate vorbi ore întregi despre cafea în anecdote. În anii ’70, i-au trecut pragul scriitori, actori, medici, dar şi personaje importante din Securitate şi Miliţie, privilegiaţi ai regimului comunist, care cumpărau cafea dintr-un singur loc: Magazinul de Cafea şi Dulciuri al lui Gheorghe Florescu, de pe strada Hristo Botev nr.10.

  • La cutremurul din 1977,  blocul din Hristo Botev 10 se prăbușește, dar norocul face ca Gheorghe Florescu să scape cu viață. În anii ’80, încerca din greu să continue activitatea cu cafea, pe strada Sfinților din București.
  • În aprilie 1985, Gheorghe Florescu a fost arestat în ”lotul cafea” și condamant la 11 ani de închisoare, fiind însă eliberat după trei ani.
  • După eliberare, se angajează din nou în comerț. În 1989, participă la Revoluție, apoi la «fenomenul Piața Universității», ca șofer personal al unor jurnaliști americani.
  • În octombrie 1990, suferă un accident vascular cerebral și rămâne cu o hemipareză pe partea dreaptă. Reînvață să scrie cu mâna stângă și, în 2007,  reușește să publice cartea de memorii „Confesiunile unui cafegiu”.

La aproape 80 de ani, Gheorghe Florescu are amintiri pentru zece vieți. A băut cafea și a trăit povești alături de Toma Caragiu, Alexandru Rosetti, Amza Pelea, Nichita Stănescu și mulți alții.

Pe unul dintre pereții spațiului boem de pe strada Rosetti, Gheorghe Florescu are poze cu toți cei care i-au trecut pragul în ultimii ani, printre ei fiind Simona Halep, Mugur Isărescu, Mircea Cărtărescu, Oana Pellea, Mihai Șora și Ivan Patzaichin. Mărturisește cu mândrie că are cafelele de cea mai înaltă calitate și soiuri rare.

Deștepții beau cafea de înaltă calitate. Cu cât este mai deștept, cu atât bea cafea de înaltă calitate”, spune cafegiul Florescu.

„Eram cel mai parfumat băiat din cartier”

Gheorghe Florescu s-a născut în mai 1944, chiar în timpul unui bombardament anglo-american. În 1952, când avea 8 ani, tatăl lui, fost detectiv la Siguranţa Statului, era arestat. Mama lui, casnică, este nevoită să meargă la muncă, astfel că băiețul Gheorghe a rămas cu cei trei frați. Nu a vrut să umble „pe maidanuri” și a devenit băiat de prăvălie.

Ajunge să lucreze cu ziua în curtea bisericii Troița, acolo unde erau mai multe spații comerciale deținute de evrei: o băcănie și o parfumerie-drogherie.

Dimineața, stropeam în fața acestor magazine, măturam și primeam niște bani. Doamnele evreice de la drogherie-parfumerie mă parfumau. Eram cel mai parfumat băiat din cartier”, mărturisește Florescu.

Primul contact cu cafeaua și ucenicia la armeanul furnizor al Casei Regale

În 1953, în cartierul copilăriei, Dudeşti, se afla în faţa unei maşini de cafea a celebrului Avedis Carabelaian, furnizorul de cafea al Casei Regale de la acea vreme.

M-a frapat, m-a impresionat. În mintea mea de copil, voiam să am și eu mai târziu un magazin ca el. Mi-am dorit acest lucru!”.

Într-o zi, la prăvălia armeanului a venit vărul său Baruir Nersesian, care l-a invitat pe Gheorghe Florescu să guste câteva boabe de cafea din maşină şi, ca să nu i se pară amare la vârsta sa de opt ani, l-a sfătuit să presare şi puţin zahăr deasupra lor.

Cafea propriu-zis am am băut pe timpul liceului. Gustul m-a fermecat şi de-atunci am făcut o mare pasiune pentru acest adevărat elixir”“, povesteşte Gheorghe Florescu.

În anii adolescenței, a ajuns ucenicul lui Avedis Carabelaian, de la care a învățat meşteşugul pregătirii cafelei. Armeanul provenea dintr-o familie de cafegii și fusese furnizorul Casei Regale.

La mai bine de 50 de ani de când a fost ucenicul lui Avedis Carebelaian, Florescu nu a renunțat la prepararea cafelei după rețetele vechi armenești. Spune cu mândrie că are cafele rare, de cea mai înaltă calitate. „Deștepții beau cafea de înaltă calitate. Cu cât este mai deștept, cu atât bea cafea de înaltă calitate”.

Clienții preferați ai cafegiului din Rosetti

În perioada regimului comunist, artiștii și medicii erau clienții preferați ai cafegiului Florescu. Acum are o nouă categorie de clienți – IT-iștii.

Au o particularitate: vin mereu numai perechi, el-ea, nu vin niciodată singuri. Îmi place lucrul ăsta la ei”, mărturisește Gheorghe Florescu.

La 7 iulie 2010, deși încă era criza economică începută în 2008, Gheorghe Florescu a reușit să-și împlinească visul de-o viață. A deschis, împreună cu familia sa, primul magazin de cafea gourmet din București.

Pentru Gheorghe Florescu, pregătirea cafelei pentru clienții săi este o adevărată religie, ale cărei ritualuri le respectă cu sfințenie în fiecare zi.

„Am toate cafelele pe care mi le doresc din lume.  În primul rând, cafeaua Arabica este cea mai bună cafea din lume, cafeaua Bourbon, apoi Geisha. Am toate geishele prezente în magazin. Cafeaua Robusta este cafeaua Satanei, iar cea Arabică este cea a lui Dumnezeu”, spune cafegiul.

Cafeaua Divin, preferata Patriarhului Daniel

Clienții nu i-au lipsit niciodată, dar pentru că i-au trecut pragul magazinului actori celebri și scriitori, a adunat în cinci decenii povești pentru care i-ar trebui încă pe atât timp să le spună.

Își amintește cum Mihai Șora a băut cu el două cafele și a stat în picioare timp de două ore și jumătate: „La 105 ani! Cafeaua te menține în formă, ăsta este secretul”.

Printre borcanele cu cafeaua abia scoasă din mașina de prăjit este și cafeaua Divin, ”preferata Patriarhului Daniel”, după cum spune Gheorghe Florescu.

Nu vine el direct să o cumpere, o cumpără altcineva. Dar pot să vă spun că Patriarhul Daniel consumă zilnic această cafea”.

Amintirile cu Nichita Stănescu și Marin Preda

Nichita Stănescu obișnuia să se scoale de dimineață și venea în fața magazinului din Hristo Botev mult mai devreme decât veneam eu. Eu deschideam pe la 06.30, el venea la 06.00. Prăjeam cafea și din prima șarjă beam împreună câte o cafea în fiecare dimineață”, își amintește Florescu.

Și scriitorul Marin Preda s-a numărat printre clienții cafegiului Florescu. „A trecut într-o joi pe la mine, l-am servit, a plecat de aici și s-a dus la casa scripturii, iar peste noapte s-a dus în vecie”.

Și-l amintește și pe Rosetti „un munte de cultură care la 95 de ani își făcea singur cafeaua”.

Mihai Maximilian, soțul Stelei Popescu, și Ion Băieșu erau clienții care îi treceau pragul aproape în fiecare zi. Toți aveau un lucru în comun: ”beau cafea de calitate”, mărturisește cu mândrie cafegiul.

În timpul comunismului, Gheorghe Florescu s-a ocupat de importul cafelei în România. Astfel a ajuns să aprovizioneze cafegii de la acea vreme.

Eu am lucrat mai întâi la agenția de import. Dacă nu eram acolo nu aș fi avut sprijinul să am cele mai bune cafele. Pe 9 februarie 1979, regimul comunist a oprit pentru toții cafegii livrarea de cafea verde. Meseria noastră de cafegiu cu măcinare și prăjire a cafelei la cererea clientului s-a oprit și ea. Am mai rezistat câteva luni, până în anii ’80.

Gheorghe Florescu

Au urmat anii cu nechezolul regimului comunist.

”Era o cafea cu înlocuitori, se folosea o plantă numită cicoare.  Dacă la început a fost 20 la sută înlocuitori, 80 la sută cafea, în final s-a ajuns la 80 la sută înlocuitori şi 20 la sută cafea. Prietenii lui Ceauşescu din Africa aduceau cafea Robusta, de cea mai proastă calitate și mucegăită, care era transformată ulterior în cafea cu înlocuitori”, își amintește Gheorghe Florescu vremurile de atunci.

Elena Ceaușescu bea cafea de la Gheorghe Florescu

Deși pentru toții românii, viața se schimbase, privilegiații regimului comunist sau personaje importante din Securitate şi Miliţie nu au băut cafea de proastă calitate.

Niciodată un conducător de partid sau de stat nu bea cafeaua cu factură. Marfa venea prin contrabandă, prin diferiți agenți de-ai lor, cum ar fi șoferii de TIR. După ce o prăjeam eu, venea un delegat din partea Securitiății. La mine, spre exemplu, venea un șofer și o ducea Anei Mureșan, ministrul Comerțului Interior. Ea o punea în geantă și mergea la cabinetul Elenei Ceaușescu și o beau împreună”, își amintește cafegiul.

În 1985, Florescu a fost încarcerat la Jilava timp de trei ani. Procesul s-a numit “Ciocolata China”,  iar deținutii – “lotul cafelei”. În confesiunile sale, cafegiul vorbește și despre perioada detenției și cum l-a cunoscut acolo pe „regele pușcăriei”, Fane Spoitoru.

„Penitenciarul era plin ochi. Dormeau şi câte doi deţinuţi în pat sau cinci în două paturi.Mulţi dintre ei erau în puşcărie pentru prima dată şi trebuia să li se aducă la cunoştinţă diverse instrucţiuni. Aici, fiecare cameră, de circa 24 de paturi, aşezate pe trei niveluri, avea un şef de cameră, de regulă ales dintre deţinuţii mai vechi, cu experienţă de puşcărie şi care beneficiau de încrederea cadrelor Penitenciarului. Printre aceştia, la loc de cinste era celebrul Ion Titişor, alias Fane Spoitorul. El era noul «rege al puşcăriei».

Gheorghe Florescu

Secretul cafelei lui Gheorghe Florescu

Chiar şi acum, la aproape 50 de ani distanță, Gheorghe Florescu îşi primeşte clienţii cu versuri şi-i îmbie cu aroma licorii negre în buticul său din strada Radu Cristian.

„Când în România apare o criză, Florescu intră-n priză”, scrie pe peretele de la intrarea în magazinul „Delicatese Florescu”.

Cafegiul spune că secretul cafelei lui este respectul față de clienți: servirea și calitatea. Cea mai bună cafea spune că este la ibric și le recomandă românilor să nu consume cafea la filtru.

„La ibric este cea mai bună. Se poate bea și la espressor. Eu nu sunt de acord cu filtrul, pentru că filtrează și calitățile cafelei, care se aruncă la gunoi. Cafeaua espresso este bună, dar tot ibricul este cel mai bun. De ce ? Pentru că ibricul se igienizează și coace”, dezvălui din tainele meseriei Gheorghe Florescu.


Citește și

EXCLUSIV VIDEO | Povestea cutremurătoare a singurului ”terorist” arătat la televizor în decembrie 1989. Cum a ajuns un campion mondial de handbal desfigurat, scuipat și sechestrat: ”Nu m-am recunoscut, întreaga față era neagră”

EXCLUSIV | Nadia Comăneci, amenințată cu asasini de Nicu Ceaușescu. Mărturiile bodyguardului care a păzit-o în 1993, despre ofițerul CIA dezarmat în hotelul în care stătea „Zeița de la Montreal”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...