Prima pagină » Diverse » 1 mai. Istoria micilor: Basme urbane, tradiţii şi opinii despre „cel mai vechi street-food românesc”

1 mai. Istoria micilor: Basme urbane, tradiţii şi opinii despre „cel mai vechi street-food românesc”

1 mai. Istoria micilor: Basme urbane, tradiţii şi opinii despre „cel mai vechi street-food românesc”

Ziua muncii are istoria ei. La fel şi micii care se asociază aproape automat cu data de întâi mai. Mediafax scrie că în România, micii au apărut pentru prima oară în secolul 19 într-un han din București, numit Hanul lui Iordache, celebru pentru cârnații delicioși.

Într-o zi, proprietarul hanului ar fi rămas cu prea multă carne și fără mațe în care să o pună, așa că a luat carnea și a pus-o direct pe grătar. Abia în anul 1920 apare prima rețetă, unde se spune că micii trebuie făcuți din carne de vită, trebuie să aibă o lungime de 7-8 centimetri și că se servesc cu o halbă de bere.

Sunt însă păreri contradictorii în legătură cu istoria micilor. Mulți oameni spun că aceștia ar fi fost împrumutaţi de la turci.

„Se spune că micii au fost aduşi de către turci în România, la fel ca sarmalele și chiftelele, dar noi i-am preluat ca mic tradiţional. Probabil că fiind foarte buni, îi mănâncă toată lumea”, a spus o femeie.

„Ca în orice reţetă culinară se pune problema paternităţii reţetei. Cine a inventat-o? Sunt micii româneşti sau nu sunt micii româneşti. Ei bine, micii sunt şi româneşti, pentru că, la fel ca multe alte reţele, ele au o origine undeva, în orient, dar noi i-am adaptat. I-am pervertit pe gustul nostru. Le-am pus carne de porc, spre deosebire de strămoşii lor orientali. Le-am pus mult mai mult usturoi decât alţii, le-am pus bicarbonat de sodiu, care este, iarăşi, specific românesc”, a declarat Cosmin Dragomir, istoric culinar GastroArt.ro.

Acesta spune că mititeii au apărut în Balcani.

„Mititeii se pare că au apărut în Balcani, cu influenţe clar otomane, greceşti. Sunt întâlniţi la noi, sunt întâlniţi în fostul spaţiu iugoslav, în Bulgaria, în Grecia, în diferite forme. I-am adaptat şi noi şi au devenit o mâncare tradiţională. Este cel mai vechi street-food românesc. În toate spaţiile balcanice există tot felul de mituri urbane. În cazul nostru se spune că la hanul lui Iordache, faimos pentru cârnaţii pe care îi prepara pe grătar”, a mai declarat Cosmin Dragomir.

Specialistul susține că sunt mai multe varinte de mici.

„Există multe variaţii de mici, nu doar cei tradiţionali, pe care îi ştim. Există combinaţii. Eu îi prefer pe cei care au în compoziţie şi oaie. Se pot face mici şi din peşte, şi mici vegani se fac în momentul de faţă. Au apărut reţete specifice, micii de Lehliu, care au o poveste interesantă”, a precizat Cosmin Dragomir.

Autor