12 balene moarte în Golful San Francisco de la începutul anului încoace
Numărul balenelor eşuate în Golful San Francisco în această primăvară continuă să crească. Un alt exemplar de balenă cenuşie de mari dimensiuni a fost văzut recent rostogolindu-se în valuri în apropiere de plaja Pacifica State Beach, din California.
Cel mai recent caz este un mascul adult de 14 metri lungime. Vorbim despre a 10-a balenă cenuşie a cărei carcasă a ajuns pe mal în acest golf din SUA. Un caşalot pitic şi o balenă cu înotătoare au fost, de asemenea, găsite moarte pe plajă, informează USA Today.
Urme ale impactului cu ambarcațiuni
Nu a fost stabilită cauza morţii şi nu a fost efectuată necropsia, însă au fost prelevate probe de ţesut pentru cercetări suplimentare efectuate de Academia de Ştiinţe din California. Carcasa urmează să fie transportată în larg. Urme ale impactului cu ambarcaţiuni şi de malnutriţie au fost observate în cazul unora dintre celelalte balene eşuate în zonă.
Deşi numărul exemplarelor de balenă cenuşie găsite eşuate în acest an este ridicat, Michael Milstein, purtător de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA), a declarat că ultimii ani au fost, la rândul lor, neobişnuiţi. Potrivit lui Milstein, 13 balene cenuşii au decedat anul acesta în California. Anul trecut, 18 exemplare au murit până la sfârşitul lunii mai. În 2019, numărul balenelor eşuate a fost de 34. În 2019, NOAA a început să acorde o importanţă deosebită acestor decese, declarând cazurile ”un eveniment neobişnuit de mortalitate”.
- Până în prezent în acest an, 70 de balene cenuşii au eşuat pe plajele şi în zonele de coastă ale Mexicului, Statelor Unite şi Canadei, a precizat Milstein. Cifra înregistrată în anul 2019 a fost de 214, iar în 2020, de 174.
Câte balene trăiesc în largul coastei de vest al Americii de Nord
Populaţia de balene cenuşii este considerată în continuare sănătoasă. În 2016, oamenii de ştiinţă au estimat că aproximativ 26.000 de balene trăiesc în largul coastei de vest a Americii de Nord.
Majoritatea balenelor cenuşii migrează anual din apropierea golfurilor Peninsulei Baja din Mexic spre zone de hrănire din regiunile arctice, în Marea Bering şi în Ciukotka. Aceasta este cea mai lungă migraţie în rândul mamiferelor, cu o distanţă dus-întors de aproximativ 20.000 de kilometri.