5 lucruri care te ajută să îți menții creierul tânăr și să împiedici îmbătrânirea

Publicat: 12 03. 2024, 21:12

Pe măsură ce anii trec, nu este neobișnuit să observi o scădere graduală a clarității mentale și a funcțiilor cognitive. Totuși, vestea bună este că menținerea unei minți alerte pe măsură ce îmbătrânești este în întregime în controlul tău.

Prin incorporarea a câtorva obiceiuri simple în rutina ta zilnică, poți proteja acuitatea mentală și chiar să îți îmbunătățești abilitățile cognitive în timp.

De la implicarea în exerciții mentale zilnice la hrănirea creierului cu o dietă echilibrată și activități stimulatoare, aceste 9 obiceiuri oferă o cale de a-ți păstra și îmbunătăți facultățile mentale pe măsură ce călătorești prin viață.

Iată ce poți face pentru a-ți mențind creierul tânăr:

Exerciții cerebrale zilnice. La fel ca și corpul tău, mintea ta are nevoie de exercițiu. Există o mulțime de exerciții simple care pot ajuta la menținerea minții alerte. Sudoku, o carte bună, integrame, aceste activități stimulează creierul și ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive.

Încearcă să faci din asta un obicei zilnic. Începe cu doar câteva minute în fiecare zi și crește treptat timpul pe măsură ce te simți mai confortabil.

Exerciții fizice regulate. Nu trebuie să fie un antrenament intens în fiecare zi – chiar și o plimbare rapidă va fi suficientă. Lucrul important este să ajuți inima să pompeze sânge și să îmbunătățească fluxul către creier.

Alimentație sănătoasă. O dietă bogată în fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale oferă nutrienții de care creierul tău are nevoie pentru a funcționa la capacitatea sa maximă. Pe de altă parte, alimentele bogate în zaharuri procesate pot provoca inflamații în creier, ducând la dificultăți de memorie.

Un studiu realizat de Institutul Național pentru Îmbătrânire a constatat că o dietă numită dieta MIND poate reduce riscul de boală Alzheimer cu până la 53%. Dieta MIND combină elemente din dieta mediteraneană și dieta DASH și pune accentul pe consumul de alimente precum fructele de pădure, verdeață, nuci și pește.

Somn adecvat. Toți am experimentat ”ceața” care vine cu o noapte proastă de somn. Somnul este crucial pentru funcțiile noastre cognitive. În timp ce dormim, creierul nostru procesează informațiile acumulate pe parcursul zilei, formează noi căi neurale și consolidează amintirile.

Și nu este doar despre cantitate – calitatea contează și ea. O noapte bună de somn este una în care treci prin toate etapele somnului suficient.

Creează o rutină relaxantă înainte de culcare, menține mediul de somn întunecat și răcoros și încearcă să te culci și să te trezești la aceleași ore în fiecare zi. Mintea ta va fi mai alertă, și te vei simți mult mai bine în general.

Rămâi social, Oamenii sunt creaturi sociale. Prosperează când sunt conectați la alții.

Sursa foto: Unsplash