5 tehnici de motivare a echipei, cu costuri reduse
Dispui de un buget de HR limitat? Nu-ți face griji! Există și alte metode de motivare și fidelizare a angajaților. Talentele se orientează către angajatori care gândesc out of the box și pun preț pe sănătatea și bunăstarea angajaților. Să motivezi o echipă într-un scenariu de incertitudini și presiuni este o provocare, însă, folosind instrumentele potrivite, poți crea locul de muncă ideal.
Iată câteva tehnici esențiale pentru a crește motivația și performanța angajaților:
1) Oferă condiții excelente de muncă
Vrei să crești interesul propriilor angajați și să atragi noi candidați care să ocupe pozițiile vacante? Salariul nu este singurul factor cheie care influențează motivația angajaților. Deși poate părea banal, un mediu de lucru favorabil influențează capacitatea angajaților de concentrare. Fie că e vorba de automatizarea proceselor, investirea în tehnologie, acces la aparatură de ultimă generație, fie că e vorba de birouri mai spațioase și aerisite, crearea unor condiții bune de muncă încurajează dezvoltarea creativității și crește bunăstarea și motivația echipei.
2) Monitorizează productivitatea și oferă recompense
Deși evaluarea performanțelor profesionale individuale ale salariaților este o obligativitate legală în România, urmărirea rezultatelor lor este o modalitate excelentă de a-i motiva. Atunci când monitorizezi productivitatea, angajații simt că focusul muncii lor este orientat pe obiective atinse și pe recunoașterea progresului. Un sistem de evaluare reunește mai mulți indicatori de performanță și generează recompense. Pentru a avea o echipă motivată poți să le oferi, pe lângă drepturile prevăzute în Codul Muncii, beneficii extrasalariale. Atunci când primesc un plan de pensii privat, tichete de masă sau tichete de vacanță asigurare privată de sănătate, sprijin în situații de urgență etc., angajații au motivația și capacitatea de a da tot ce au mai bun.
3) Promovează rotația locurilor de muncă
O altă tehnică eficientă pentru motivarea echipei este rotația locurilor de muncă. Scopul acestei rotații este de a-i face pe ceilalți membri ai echipei să înțeleagă munca și provocările colegilor, dar și să dobândească noi cunoștințe și abilități care le vor permite să devină mai flexibili. Astfel, angajații se simt mai motivați pentru că ies din rutina zilnică, iar angajatorul poate descoperi noi talente.
4) Oferă feedback în mod constant
Nu subestima niciodată puterea feedback-ului! Împărtășește cu angajații obiectivele pe termen mediu și lung ale companiei. Explică-le care este viziunea, scopul organizației și rolul fiecărui angajat în atingerea obiectivelor. Atunci când echipa ta înțelege și ia parte la planificarea strategică, fiecare angajat va fi mai motivat să atingă aceste obiective și va livra rezultate cu o calitate maximă. Nu uita să mediatizezi eforturile depuse de către cei implicați și să oferi stimulente pe măsura rezultatelor.
5) Organizează un Team Building
De multe ori angajații schimbă compania din cauza unor conflicte avute cu alți angajați sau cu managerul direct. Arată-le angajaților că sunt importanți și promovează spiritul de echipă. Organizează anual sau la doi ani un Team Building și construiește o echipă unită. Oferă-le oportunitatea să se cunoască mai bine într-un mediu informal și vei eficientiza colaborarea între membri echipei, dar și între departamente.
Productivitatea începe să crească atunci când angajații se simt apreciați și motivați. Ține cont de cele de mai sus și cu siguranță vei crește motivația echipei tale.
FOTO – Yan Krukau / Pexels.com